Skip to main content
search

Wandelen rond Helmond – Een vergeten wandelgebied

By 25 februari 2020juli 13th, 2021Hellenpad, Review, Review wandelingen
KIJK ROND IN

HELMOND

Geïsoleerd Helmond

Het zou er niet pluis zijn, het zou een crimineel walhalla zijn en risicojeugd zou alom voor onveilige situaties zorgen. Zo ken ik Helmond ook uit mijn jeugd. Daar kwam je niet als het niet nodig was en de inwoners zouden niet al te graag deelnemen aan het arbeidsproces. In die hoek van Noord-Brabant golden eigen wetten met als gevolg dat je hier inderdaad nooit kwam, ook niet om te wandelen zoals in mijn geval. Het beeld wat van Helmond overheerst, is nog lang overeind gebleven. Er zijn ontelbare moppen bedacht over de Helmonders en bij sollicitatiegesprekken kon je beter niet vertellen dat je uit deze stad kwam. Dat leidde bij voorbaat tot een afwijzing. Er trad hierdoor een mate van geïsoleerdheid op, het gebied stond op zichzelf.

Op wandelgebied lijkt het gebied rond Helmond eveneens lang vergeten te zijn. Kijk maar naar de Nederlandse landkaart van LAW’s en streekpaden en je ziet een blinde vlek rond Helmond. Op het streekpad het Brabants Vennenpad raak je op de Stabrechtse Heide het gebied in het zuidwesten en op de LAW het Hertogenpad kom je aan de noordflank een beetje in de buurt van Helmond bij het natuurgebied de Stippelberg. Maar daar houdt het dan ook op. De geïsoleerdheid lijkt in wandelland voor Helmond doorgetrokken te zijn. Er kwam wat verandering toen de provincie Noord-Brabant het wandelknooppuntennetwerk bedacht en ook in Helmond via mooie plekjes bewandeld kon worden. Maar dat was het dan ook.

Wandeling van Brabant Vertelt langs kunstwerken in centrum van Helmond

Helmond

Helmond is ontstaan vanuit een nederzetting die al voor het jaar 1000 moet hebben bestaan, en werd in 1179 voor het eerst genoemd in een bul van Paus Alexander III. De stad werd in 1225 gesticht door Hertog Hendrik I van Brabant. Helmond heeft geen bewijzen bewaard van de toekenning van stadsrechten, maar algemeen gaat men ervan uit dat deze in dezelfde periode zijn verleend als van nabuur Eindhoven, dus in of rond 1232. Helmond was eeuwenlang een centrum van textiele nijverheid die zich in de loop van de negentiende eeuw verder ontwikkelde tot een textielindustrie. Deze werd gestimuleerd door de komst van de Zuid-Willemsvaart, die Helmond met ‘s-Hertogenbosch en verder met noord- en westelijk Nederland verbond en naar het zuiden via Maastricht verder met het Luikse bekken en de Belgische gebieden langs de Maas. Overblijfselen van de textielindustrie zijn enkele villa’s van textielfabrikantenfamilies aan het kanaal.

Wandeling door vinexlocatie Brandevoort in Helmond van Gegarandeerd Onregelmatig

Natuur rond Helmond

Het gebied rond Helmond wordt zoals zoveel gebieden in Noord-Brabant gedomineerd door de intensieve veehouderij. Maar tussen al die grote megabedrijven zijn nog echte pareltjes te vinden. Ten zuidwesten natuurlijk de Stabrechtse Heide en in het noorden de Stippelberg, het zijn beide grote natuurgebieden met een hoge groene status. Maar ook de Geeneindsche en Papenvoortsche Heide bij Stiphout, de Warande bij Helmond, het Bakelsbosch bij Bakel, de Grotelsche Heide bij de Mortel, het Zandbos en de Brouwhuissche Heide bij Deurne, allemaal prachtige rustplekken rond Helmond. In overal stromen beekjes kronkelend door het landschap, zoals de Stiphoutse Loop, de Bakelse Aa, de Vleurloop, de Goorloop, de Esperloop en de Kleine Dommel. Het zijn genoeg ingrediënten voor mooie rondwandelingen rond Helmond. Maar ook in Helmond zelf: de Waranda is een voormalig natuurgebied en jachtterrein in het westen van Helmond dat tegenwoordig een openbaar wandel- en recreatiepark is. En de openbare ruimte in Helmond waar opmerkelijk veel kunstwerken te zien zijn door de hoge concentratie kunstenaars in de stad. Met als sluitstuk de kanalen, de Zuid-Willemsvaart en het Eindhovens Kanaal die zorgde voor economische impulsen en waarvan nog de industriële bouwwerken op vele plekken aanwezig zijn.

Wandeling bij Lierop over onderduikersroute bij de Stabrechtse Heide

Wandelen rond Helmond

Het gebied trok mij ontzettend aan, enerzijds door de rebelsheid van het gebied en anderzijds door zijn mate van isolatie. Daarbij de onbekendheid van wandelmogelijkheden in het gebied en de natuurpareltjes die er verborgen tussen enorme megabedrijven liggen. Ik trok op ontdekkingstocht uit en zag ongekende wandelmogelijkheden, voelde me bijna bezwaard waarom ik er nooit had gewandeld. Die status verdient het niet, ik denk zelfs dat het tijd is voor een mooie wandelroute of streekpad rond Helmond. Het is tijd om het geïsoleerde Helmond te ‘bevrijden’ van haar mindere imago.

Ik wandelde een vennenwandeling in de Stiphoutse Bossen waar tot ongeveer 100 jaar geleden de vijf vennen in een heidegebied tussen Gerwen, Nuenen, Lieshout en Stiphout op een dekzandrug lagen. Verder een historische wandeling rond Bakel van de plaatse Heemkundekring in het land van Willibrordus, de Bolle Akkerroute rond Kasteel Croy en de Goorloop, over de Grotelsche Heide waar de slechtvalk broedt, de Helmondse Centrumroute langs kunstwerken in het winkelcentrum en over de Onderduikersroute bij Mierlo naar het onderduikerskamp op de Stabrechtse Heide en het Frank Doucette-Monument. En ook in de moderne VINEX-wijk Brandevoort is een mooie wandeling te maken en als uitsmijter wandelde ik in Deurne over het Tuinpad van mijn vader, bekend uit het liedje van Wim Sonneveld.

Wandeling in Deurne over het Tuinpad van mijn vader

Een selectie foto’s rond Helmond

Leave a Reply

Close Menu
CHOOSE YOUR LANGUAGE