Skip to main content
search

Madeira

Paradijsbloem tijdens wandelvakantie op Portugees bloemeneiland Madeira
Landschap noord Madeira tijdens wandelvakantie op Portugees bloemeneiland Madeira
Pico Ruivo en Pico Areiro tijdens wandelvakantie op Portugees bloemeneiland Madeira
Landschap bij Sao Lourenco tijdens wandelvakantie op Portugees bloemeneiland Madeira

MADEIRA – PORTUGAL

DE LEVADAS VAN MADEIRA BRENGEN HET REGENWATER VAN NOORD NAAR ZUID EN VORMEN ZO OOK EEN PRACHTIG WANDELNETWERK. MADEIRA HEEFT DOOR HET ONTBREKEN VAN GOUDGELE STRANDEN MINDER TOERISME DAN BIJVOORBEELD DE VERDEROP GELEGEN CANARISCHE EILANDEN. TOERISTEN DIE MADEIRA BEZOEKEN KOMEN VOORAL OM TE WANDELEN EN TE GENIETEN VAN DE MOOIE NATUUR.

PORTUGAL - MADEIRA
WANDELINGEN IN BLOEMENTUIN IN ATLANTISCHE OCEAAN

Twee keer heb ik inmiddels Madeira bezocht en beide keren waren aangenaam en gevuld met heerlijk ontspannende wandelingen. Lopen langs oude waterkanaaltjes die je op plekken brengen waar je onmogelijk anders kunt komen en je uitzichten biedt op een prachtig berglandschap. Constant vergezeld van de bloemenpracht op het eiland in een klimaat wat al die dagen zacht aandeed. Madeira trekt veelal toch de wat oudere toerist die hier rustig de dagen komt slijten op een eiland waar nog weinig haast voorkomt. Toegegeven de snelweg die zuidelijk over het eiland is aangelegd, geeft aan dat ook hier de vooruitgang gaande is maar even weg hiervan en je waant je in volkomen rust tussen de bergen of op berghellingen tussen de paradijsbloem, het symbool van het eiland.

Madeira is een eiland in de Atlantische Oceaan, ongeveer 700 kilometer ten westen van Afrika en 1000 kilometer ten zuidwesten van de Portugese kust. Samen met Porto Santo en de zuidelijker gelegen Illhas Desertas en de Illhas Selwagens vormt Madeira een autonome regio van Portugal. De grootste stad op Madeira en tevens de hoofdstad van de autonome regio is Funchal. Madeira heeft een vulkanische oorsprong en de hoogste berg is de Pico Ruivo met 1862 meter. Het staat bekend om zijn vele exotische bloemen die er in het wild groeien en deze kenmerken het eiland zodanig dat Madeira ook wel het bloemeneiland wordt genoemd. Het eiland kenmerkt zich door zijn unieke netwerk van levada’s: smalle irrigatiekanalen die over het hele eiland door de bergen zijn aangelegd. Vanwege de steile noordkust, is de kolonisatie van het eiland begonnen aan de minder steile zuidkust, waar ook de hoofdstad Funchal ligt. Het water vanuit de bergen in het noorden, werd via de levada’s naar het relatief droge zuiden gebracht. Langs deze levada’s is altijd een voetpad aangelegd, om onderhoudswerkzaamheden te vergemakkelijken. Op sommige plaatsen zijn deze paadjes slechts 20 centimeter breed en lopen ze vlak langs een steile afgrond, op andere plaatsen zijn deze bijna 2 meter breed. Deze levada’s zijn erg geschikt om langs te wandelen, wat je langs mooie plaatsen op het eiland brengt.

Kies een van mijn wandelingen op Madeira

Close Menu
CHOOSE YOUR LANGUAGE