Skip to main content
search

Kreta

Kritsakloof tijdens wandelreis op Kreta in Griekenland
Middelandse Zee tijdens wandelreis op Kreta in Griekenland
Zicht op kust tijdens wandelreis op Kreta in Griekenland
Landschap met olijfbomen tijdens wandelreis op Kreta in Griekenland

KRETA – GRIEKENLAND

KRETA IS ZEER BERGACHTIG EN VAN WEST NAAR OOST ZIJN ER DRIE GEBERGTES TE ONDERSCHEIDEN. IN HET WESTEN BEVINDT ZICH DE LEFKA ORI (WITTE BERGEN). DEZE BERGEN ZIJN GEDURENDE DE WINTER ALTIJD WIT EN ZELFS TOT BEGIN JUNI KAN VAN GROTE AFSTAND DE SNEEUW WORDEN GEZIEN. DE SAMARIAKLOOF LOOPT DOOR DIT GEBERGTE. IN HET CENTRALE DEEL VAN KRETA BEVINDT ZICH HET IDAGEBERGTE MET DE IDA PSILORITIS ALS HOOGSTE BERG.

KRETA - GRIEKENLAND
WANDELINGEN OP GRIEKS EILAND WAAR DE ZON BRANDT

Zomer 2007 heb ik met ons gezin het eiland Kreta bezocht. Het vasteland van Griekenland had ik al een aantal keren bezocht. De Grieken heb ik altijd ervaren als gastvrij voor de toerist zonder ook maar een moment het tempo van de toerist aan te nemen of ook maar een moment zijn eigen identiteit te verliezen. Daarnaast staat de extreme temperatuur in mijn herinnering. Een van mijn bezoeken aan Athene ging bijvoorbeeld gepaard met een maximum temperatuur van tegen de 50 graden, drie weken lang en de nachten niet onder de 30 graden. Dit kan vermoeiend zijn maar het betekent ook vooral het dagritme van de griek aanhouden. Lekker vroeg opstaan wat al moest door de hitte, activiteiten ondernemen, in de middag vooral niets doen en tegen de avond weer wat ondernemen tot lekker laat wanneer de temperatuur het lekkerst is. Het eten is er goed met heerlijk gekruid vlees wat in de lokale eettentjes wordt geserveerd. Het leven is er goed, op een dorspleintje waar de oude heren het leven bespreken op de typische griekse blauwgekleurde stoelen. Kreta heeft iets minder eigenschappen van het vasteland en zoals op de meeste eilanden van Griekenland, hebben de toeristen grote delen veroverd. Er zijn grote toeristencentra maar wanneer je goed zoekt, zijn er nog vele plaatsen waar de lokale bevolking overheerst en je het echte Kretenzer leven proeft. Wandelen op Kreta is vooral wandelen onder een brandende zon in een landschap wat droog en bergachtig is. Vroeger was Kreta bijna geheel bedekt met bomen maar door de kap is bijna geheel Kreta kaal en alleen begroeid met wat lage struiken. Dit geeft typische kleuren aan het landschap die ik alleen hier heb ervaren. Het is het meest zuidelijk eiland van Griekenland en met 8288 vierkante kilometer het op vijf na grootste in het hele Middelandse-Zeegebied. Van oost naar west bestrijkt het een lengte van 260 kilometer en is op de breedste plaats zo’n 50 kilometer. Het uiterlijk van het landschap bestaat uit uitgestrekte heuvellanden en hoge bergmassieven die deels boven de 2000 meter uitsteken. Doordat deze grotendeels uit kalk bestaan, die door water opgelost wordt, ontstonden holensystemen, grote vlakke karstdalen zoals de Lassithivlakte en kloven. Bekendste voorbeeld is de beroemde Samariakloof. Hoogteverschillen kom je overal tegen en naar gelang de plek op het eiland, kom je in meer of mindere mate zwaarteverschillen tegen op de wandelingen.

Kies een van mijn wandelingen op Kreta

Wandelidee Andere Kloven op Grieks eiland Kreta

Naast de Samariakloof maakte ik een wandeling door twee andere kloven, een mooi wandelidee waarover ik een blog schreef.

Close Menu
CHOOSE YOUR LANGUAGE