Skip to main content
search

West Highland Way

Oud viaduct bij Crainlarich tijdens wandelreis over de West Highland Way in Schotland
Heide en meren tijdens wandelreis over de West Highland Way in Schotland
Kingshouse tijdens wandelreis over de West Highland Way in Schotland
Wandeling naar Ben Nevis tijdens wandelreis over de West Highland Way in Schotland
Schotland - West higland Way

SCHOTLAND – WEST HIGHLAND WAY

DE WEST HIGLAND WAY IS EEN LANGE-AFSTANDSWANDELING IN SCHOTLAND. DE ROUTE WERD IN 1980 GEOPEND, IS 152 KILOMETER LANG EN LOOPT ONGEVEER VOOR DE HELFT OVER OUDE VEEDRIJVERROUTES, OUDE MILITAIRE WEGEN EN OUDE KOETSWEGEN, MEESTAL GOED ONDERHOUDEN PADEN. DE ANDERE HELFT BESTAAT UIT DROOGGEVALLEN BERGBEKEN EN  RIVIEREN. JAARLIJKS LOPEN ONGEVEER 50.000 MENSEN DIT PAD, HET POPULAIRSTE VAN GROOT-BRITTANNIË.

SCHOTLAND - WEST HIGHLAND WAY
WANDELINGEN DOOR SCHOTSE HOOGLANDEN

Ruige winden, drinkende bewoners en kletsende regens op je hoofd waren de stereotypen voor mij van Schotland. Het meeste van dit alles bleek niet waar toen we in het najaar van 2005 een gedeelte van de West Highland Way hebben gelopen. Het weer was perfect bijna lente-achtig en de regens waren schaars, dat de bewoners goed kunnen drinken werd wel bevestigd. Het pad is overweldigend mooi en zo rustig. Je zwerft over landschappen waar de tijd lijkt stil te hebben gestaan. Je loopt over glooiende hellingen langs munroes, de toppen van Engeland die boven de 1000 meter uitsteken. De ontvangst in de kleine hotelletjes en bed and breakfast was typisch Engels. Met een stevig ontbijt van saucises en bloedworst met een gebakken eitje als bodem begonnen we elke dag aan onze wandeling. Het landschap is ruig en onbedorven waarna aangekomen in Fort William, het eindpunt van dit pad, we de Ben Nevis hebben beklommen. Deze Engels hoogste berg is een aantal dagen vrij van bewolking en een van deze dagen troffen wij. Het was een perfecte afsluiting van een prachtige wandelweek in de Schotse Hooglanden.

De West Highland Way is een lange-afstandswandeling in Schotland. De route werd in 1980 geopend. Het is 152 kilometer lang, loopt van Milngavie nabij Glasgow tot Fort William en loopt door de Schotse Hooglanden. De West Highland Way loopt over oude veedrijverroutes, oude militaire wegen en oude koetswegen. Behalve op sommige plaatsen langs Loch Lomond zijn dit meestal goed onderhouden paden. Jaarlijks lopen ongeveer 50.000 mensen de West-Highland Way, waarvan 10% met de tent. Het is het populairste wandelpad in Groot-Brittannië. De route begint te Milngavie, even ten noorden van Glasgow. Na zo’n 20 km door het rurale hinterland van Glasgow trekt ze via Conic Hallnaar naar de oevers van Loch Lomond. Conic Hill vormt ook de geologische grens tussen de Lowlands en de Highlands. De West Highland Way volgt Loch Lomond -het grootste zoetwaterreservoir van Groot-Brittanië, zo’n 35 kilometer langs de oostoever. Sommige wandelaars vinden het stuk tussen Rowardennan naar Inversnaid het lastige deel van het pad. Het pad is modderig bij nat weer en is het erg afgelegen. Wel heb je hier mooie vergezichten op de Highland bergen op de westoever. Vanaf Inverarnan tot Bridge of Orchy (km 95) volgt de route het dal, waar ook een, in de zomer drukke verkeersweg doorheenloopt en een spoorweg. De route loopt hier wel dwars door de Highland-bergen, met hun karakteristieke vormen. Na Bridge of Orchy passeert de route de Blackmont en Rannoch Moor, de meest verlaten passage van de wandeling. De route loopt niet door het befaamde Glen Coe. Wandelaars hebben echter wel volop zicht op de beroemdste berg van Glen Coe en Schotland, de Buachaille Etive Mor. En dit, terwijl men de enige steile klim ’Devils Staircase’ bedwingt. Via Kinlochleven en de Mamores eindigt de route in Fort William, aan de voet van Ben Nevis, de hoogste berg van Groot-Brittanië. Veel West Highland Way-wandelaars bekronen de wandeling met een klim naar de top. Dit laatste vergt echter wel enige bergwandelervaring.

Kies een van mijn gelopen etappes van de West Highland Way

Close Menu
CHOOSE YOUR LANGUAGE