Skip to main content
search
0-5 KMHellenpadNoord-BrabantWandelen rond UdenWandelingen juli 2020Wandelspecials Nederland

Ommetje Boerdonk – Wandelen in het dal van de Aa

By 24 juli 2020maart 11th, 2022No Comments
KIJK ROND BIJ

BOERDONK

Een ommetje, Boerdonk en het Hurkske

HET OMMETJE BOERDONK START VANAF DE PARKEERPLAATS BIJ DE PASTORIE IN BOERDONK. HET IS AANGELEGD OP INITIATIEF VAN DE DORPSRAAD BOERDONK. HET LAAT HET RUSTIGE BRABANTSE DORP ZIEN EN DE DIRECTIE OMGEVING MET MOOIE PADEN TUSSEN DE AKKERS RICHTING HET HURKSKE.

Boerdonk

Boerdonk ligt in het dal van de Boerdonkse Aa, een zijriviertje van de Aa, die aan de oostzijde langs het dorp stroomt. Boerdonk ligt betrekkelijk geïsoleerd, hoewel niet ver van Beek en Donk gelegen. De naam Boerdonk wijst op het ontstaan op een hoger gelegen zandrug in het dal van de Aa. In de 15e eeuw komt Boerdonk voor als Bordonck of Bourdonck. Van oudsher maakte Boerdonk deel uit van de parochie en gemeente Erp. Boerdonk was van oudsher een tamelijk groot gehucht. De Rooise koster Adriaan Brock beschreef het dorp begin 19e eeuw op zijn tocht door de Meierij als volgt:
‘Een gehucht onder Erp, ten zuiden van het dorp, aan de grenzen van Beek gelegen, waar het nieuw gegraven kanaal verby loopt. Het bestaat uit eenigen huizen, waarby oudtyds eene kapel heeft geleegen, maar thans geheel is weggeraakt.’ Het dorp is sinds 1850 nauwelijks gegroeid.

Bij de pastorie staat op het grasveld het beeld ‘Herinneringen’ van Jits Bakker. En vlakbij staat de neogotische Sint Servatiuskerk, die omstreeks 1874 werd gebouwd. Het uit 1963 stammende orgel werd in 2005 in de kerk geplaatst. Daarvoor stond het orgel in het inmiddels gesloten klooster van Zijtaart. De kerk bezit twee zeer oude klokken, een uit 1381 en een uit 1412.

Wandeling in een rondje Boerdonk
Wandeling in een rondje Boerdonk

Hurkske

Het Hurkske is een ca 150 hectare groot bos- en natuurgebied in het landelijk gebied tussen Boerdonk en Erp. De natuur krijgt in dit bijzondere bosgebied ruim baan. Dat is te merken aan de vele soorten vogels en vlinders die in dit natuurgebied van de ene plek naar de andere fladderen. Verder leven hier kikkers, padden, dassen, reeën en vossen.

Wandeling in een rondje Boerdonk

Leave a Reply

Close Menu