Brabantse Rondjes
Mooie rondwandelingen op verrassende plekken in Noord-Brabant.
”Ontdek wandelingen op verrassende plekken in Noord-Brabant. Na jarenlang ontdekken in mijn wandelomgeving, kun je nu meegenieten!
Henrie van ZoggelWandelblog Ambulare
We maken een mooie wandeling in het Brabantse land bij het Achter Oventje. Vanaf de Mariakapel volgen we al snel het Duits Lijntje waar de oude spoorwegovergang en de wachtpost herinneren aan de spoorlijn van Boxtel naar Gennep. Deze voormalige spoorlijn was eens onderdeel van de verbinding Londen-Berlijn-Sint Petersburg. We volgen het oude tracé van de spoorlijn en wandelen door boerenland met hier en daar kleine aangelegde poelen. Verderop liggen de Trentse Bossen waar op diverse plekken nog bomkraters nog te zien van de luchtaanvallen in augustus en september 1944. Tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog hebben de geallieerden hier bombardementen uitgevoerd op de Duitse Vliegbasis in Volkel, ter voorbereiding op de operatie Market Garden. Midden in het bos ligt nog een schietbaan die is aangelegd in 1947 als schietbaan voor de mariniers van vliegveld Volkel. Door boerenland lopen we terug naar het beginpunt de Mariakapel die is gebouwd door de inwoners van het Oventje.
KLIK HIERONDER OM VERDER TE GAAN NAAR DE WANDELING
We maken een mooie wandeling in het Brabantse land en starten bij de hoeve op landgoed Barendonk. Het bestaat uit weilanden en bouwlanden die ten dienste staan van het melkveebedrijf Barendonk Holsteins. Het huis met de Vlaamse schuur werd al genoemd in 1484. Het is op een terp gebouwd vanwege de Beerse Overlaat die hier vaak onder water kwam te staan als buffergebied in tijden van hoogwater van de Maas. Over een opeenvolging van mooie lanen loop je over de flanken van landgoed Ossenbroek. Overal staan statige beuken en eiken waarna we naar de Verlegde Lage Raam lopen. Over de kronkelende Achterdijk naderen we landgoed Tongelaar, de Hoge Dijk in het landschap was noodzakelijk om droge voeten te houden. Door de uitgestrekte Beerse Overlaat lopen we door boerenland terug naar Barendonk, nu zonder natte voeten omdat het gebied inmiddels door hoge Maasdijken wordt beschermd tegen het hoogwater.
KLIK HIERONDER OM VERDER TE GAAN NAAR DE WANDELING
We maken een mooie wandeling in het Brabantse land bij natuurgebied Herpenduin. Vanaf de buurtschap volgen we randen van het uitgestrekte natuurgebied Herpenduin. We passeren een oude brandtoren uit 1955 die tegenwoordig voor vogelwaarnemingen wordt gebruikt. Op de heuvel van 17 meter boven de zeespiegel, de Konijntjesberg, steekt de toren daar nog eens 22 meter boven uit. Het natuurgebied Herpenduin bestaat deels uit bossen, heidevelden en enkele vennen. We wandelen naar het hart van het gebied waar het Ganzenven. Over heide en door bossen zoeken we de zuidelijke rand van het gebied op. Op rand van bos en boerenland genieten we van de rijkdom van dit gebied. Een tweede ven, het Klompven, gegraven voor de aanleg van de A50, doorkruisen we via een mooi smal pad. Langs de nieuwere moderne uitzichttoren struinen we door het mulle zand van de zandverstuiving. En over een prachtige bomenlaan keren we terug naar het intieme buurtschap Koolwijk.
KLIK HIERONDER OM VERDER TE GAAN NAAR DE WANDELING
We maken een mooie wandeling in het Brabantse land vanuit buurtschap Koevering tussen Eerde en Sint-Oedenrode. Startpunt is de herdenkingsplek waar van 24 tot 26 september 1944 een bloedige veldslag plaatsvond in het kader van Operatie Market Garden. Het resultaat was dat belangrijke versterkingen in Brabant blijven steken wat de doodsteek bleek voor Operatie Market Garden. We volgen de contouren van kleine bossen die bij het buurtschap liggen. Kronkelend lopen we op de rand van bos en boerenland richting de voormalige afvalberg de Vlagheide. ‘Vlag’ kom van ‘vlaggen’, dat is de toplaag van de heide hakken. Dit materiaal werd in veestallen gebruikt als strooisel en samen met was het een goede bodemverbeteraar voor de akkers. De berg is nu omgetoverd tot recreatie- en wandelgebied en vormt een belangrijke verbindingszone tussen de natuurgebieden Geelders, Wijboschboek en de Hazenputten bij Nijnsel. Bovenop de berg is het uitzicht fantastisch over het Brabantse land. Over onverharde wegen lopen we in een lus terug naar het startpunt waar je het verhaal van de 2e W.O. uitgebreid kunt lezen.
KLIK HIERONDER OM VERDER TE GAAN NAAR DE WANDELING
We maken een mooie wandeling in het Brabantse land bij Oss. Hier ligt het Land van Tosse, een kleinschalig landschap met kleine landbouwpercelen en natuurterreintjes. Het ligt ingeklemd tussen de bebouwing van Oss en de snelweg A50. Over bolle akkers en restanten van houtwallen wandelen we over een structuur van wegen en paden die nog bijna identiek is aan dat op de kaart van 1850. Landschapsbeheer probeert het oude landschap te behouden en daar waar kan te herstellen. Er zijn houtwallen hersteld en kleinschalige landbouwprojecten gestart. Zo dicht bij de drukke bebouwing van Oss lopen we over eeuwenoude paden en wegen. Een herinneringsbos geeft de ruimte om een boom te planten voor een overledene of ter herinnering aan een speciale gebeurtenis. In het oosten maken we een klein uitstapje naar de Geffense Bosjes, een populair wandelgebied. Rondom de zandafgraving van de Geffense Plas keren we terug en kijken terug op een bijzonder mooi en authentiek landschap dat nog net niet is opgeslokt door de drukte van de snelweg en de stad.
KLIK HIERONDER OM VERDER TE GAAN NAAR DE WANDELING
In voorbereiding.
In voorbereiding.