15-20 KMGegarandeerd OnregelmatigNoord-HollandStadswandelingWandelen buiten de binnenstad van Amsterdam

Wandelen buiten de binnenstad van Amsterdam – Ten oosten van de Amstel – Wandelen in de voetsporen van Johan Cruyff

Door 11 juli 2019 december 9th, 2019 One Comment
KIJK ROND IN

AMSTERDAM WEST

Huize Frankendael, Betondorp en Bijlmer-Arena

DE WANDELING GAAT LANGS DE AMSTEL EN DOOR DE WATERGRAAFSMEER. HIER ZIE JE CHIQUE HUIZEN AAN DE WEESPERZIJDE IN EEN STATIGE ENTREE TOT HET CENTRUM. DAARNA LAAT DE WANDELING DE LANDELIJKE KANT VAN DE VEENRIVIER ZIEN. ECHTER EERST MAAK JE NOG EEN FLINKE LUS DOOR DE WATERGRAAFSMEER MET VEEL GROEN ZOALS PARK FRANKENDAEL EN BEGRAAFPLAATS DE NIEUWE OOSTER DIE OOK ALS ARBORETUM MOOI IS. HIERNA VOLGT BETONDORP NEDERLANDS GROOTSTE VOETBALLER OOIT JOHAN CRUYFF IS OPGEGROEID EN WAAR HET VOORMALIGE STADION VAN AJAX LAG. UITEINDELIJK BEREIK JE DE THUISBASIS VAN AJAX, DE ARENA.

Een half jaar geleden wandelde ik een ‘PSV-wandeling’ met Peter Kuijpers in Eindhoven, nu was het zijn beurt om met mij een ‘AJAX-wandeling’ te maken. En wat voor een wandeling: via de Transvaalbuurt, Linnaeushof, de Ooster begraafplaats en Frankendael naar Betondorp met het geboortehuis van Johan Cruyff. En niet zomaar paadjes maar kruip-door-sluip-door-paadjes, ontzettend goed gekozen en langs plekjes waar je niet zomaar komt. De wandeling gaat verder langs de Weespertrekvaart de stad uit tot Amsterdam-Zuid met de hoge torens van het financiële centrum. Langs de Amstel duik je het grote weidegebied langs de A2 in waar reigers zicht tegoed doen aan muizen en kikkers. Langs enkele volkstuincomplexen bereik je Amsterdam Arena. Een meer dan mooie wandeling, en Peter bedankt voor het gezelschap en de gezelligheid, compliment aan een PSV-er.

Transvaalbuurt

Wandelen buiten de binnenstad van Amsterdam van Gegarandeerd Onregelmatig

Linnaeushof

Wandelen buiten de binnenstad van Amsterdam van Gegarandeerd Onregelmatig bij Linnaeushof

In de Watergraafsmeer werd vroeg in de 20ste eeuw de parochie HH Martelaren van Gorcum opgericht. Het parochiebestuur gaf Kropholler opdracht om een ‘Roomsch hof’ te ontwerpen. In de periode 1924-1935 ontstond het Linnaeushof, een katholieke enclave met Hofkerk, Claraklooster, scholen, winkels en woningen. Het complex is geïnspireerd op het Begijnhof en verbeeldt het ideaal van een harmonische dorpsgemeenschap.De Watergraafsmeer stond aan het begin van zijn ontwikkeling toen het Linnaeushof werd gerealiseerd.

Een van de bewoners van het Linnaeushof in de jaren veertig en vijftig was de Nederlandse schrijver Nescio. Nescio (Latijn voor ‘Ik weet (het) niet’) is het pseudoniem van Jan Hendrik Frederik Grönloh (1882 – 1961). Hij woonde van 1940 tot 1956 op nummer 11 en daarna tot zijn dood op 57. Nescio is de schrijver van bijvoorbeeld De Titaantjes en De Uitvreter.

Huize Frankendael

Wandelen buiten de binnenstad van Amsterdam van Gegarandeerd Onregelmatig bij Frankendael

Huize Frankendael is het laatste buitenhuis van Amsterdam. Gebouwd in de 17e eeuw, werd het huis gebruikt door notabelen om van natuur en vriendschap te genieten. Frankendael is de enige overgebleven buitenplaats in de Watergraafsmeer. Langs de Middenweg lagen ooit tientallen buitenplaatsen naast elkaar. In de Gouden Eeuw ontwikkelden rijke Amsterdammers tot in de wijde omtrek van de stad speciale gebieden waar buitenplaatsen werden gesticht. Ver van de drukte van de stad kon de eigenaar zich daar in kleine kring terugtrekken om te genieten van de natuur, de oogst aan groente en fruit en de rust van het buitenleven.

De Nieuwe Ooster

Wandelen buiten de binnenstad van Amsterdam van Gegarandeerd Onregelmatig bij de Ooster begraafplaats

Betondorp

Wandelen buiten de binnenstad van Amsterdam van Gegarandeerd Onregelmatig in betondorp

De buurt werd als tuindorp gebouwd in de Watergraafsmeer tussen 1923en 1925 als Tuindorp Watergraafsmeer. Het was na het complex Kossel I (1921-22) in de Rotterdamse wijk Bloemhof het tweede woningbouwproject waarbij veel beton werd toegepast bij de bouw. Daardoor ging het in de volksmond al snel ‘Betondorp’ heten. De bouw was net als in Rotterdam bedoeld als experiment om de mogelijkheden te verkennen van de toepassing van beton in de volkshuisvesting.

Op het moment dat de buurt werd opgezet was er een tekort aan geschoolde bouwvakkers. Bovendien was er sprake van een voortdurende stijging van de baksteenprijzen door een aanhoudend grote vraag. Na de Eerste Wereldoorlog was er een nijpend tekort aan goedkope woningen. Daarom werd besloten aan de rand van de gemeente, ver van de bestaande bebouwing van Amsterdam-Oost en de kern van de zojuist bij Amsterdam gevoegde gemeente Watergraafsmeer, een wijk van 900 woningen te bouwen, die naast baksteenwoningen ook uit een groot aantal woningen van beton zou bestaan.

Geboortehuis Johan Cruyff

Wandelen buiten de binnenstad van Amsterdam van Gegarandeerd Onregelmatig bij het geboortehuis van Johan Cruyff in betondorp

Rembrandttoren

Wandelen buiten de binnenstad van Amsterdam van Gegarandeerd Onregelmatig bij de Rembrandtroren

Volkstuinen

Wandelen buiten de binnenstad van Amsterdam van Gegarandeerd Onregelmatig in volkstuinencomplex

Johan Cruyff Arena

Wandelen buiten de binnenstad van Amsterdam van Gegarandeerd Onregelmatig bij de Johan Cruyff Arena
Kaart wordt geladen, even geduld a.u.b....

Eén reactie

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: