Skip to main content
search
5-10 KMDuitslandTeutoburgerwald

Schiedersee – Wandelen rond stuwmeer aan de Emmer

By 11 augustus 2022augustus 17th, 2022No Comments

Wandelen rond stuwmeer aan de Emmer

Schiedersee, Schieder en de Emmer

Schiedersee

Theehuis in kasteelpark Schieder

Schiedersee

Uitzichtpunt noordelijke oever

Schiedersee

Kunstwerk 'Monster van Loch Ness'

Schiedersee

Toegangspoort kasteel Schieder

Schiedersee

Schiedersee

Schiedersee

Zuidelijke oever

Schiedersee - Wandelen rond stuwmeer aan de Emmer - 8 KM

Een aangename wandeling rond het stuwmeer dat nu eigenlijk meer een recreatieplas is dan stuwmeer. De zuidelijke oever biedt veel bos en recreatie in de vorm van watersport en campings. Via het kleine stuwdammetje kom je op de noordoever waar je over een brede grasstrook terug naar Schieder loopt. Hier zie je talrijke kunstwerken met een relatie tot water, en uitgevoerd in beton met mozaiektegeltjes. Het slotstuk wordt bepaald door het prachtige kasteelpark van Schieder met bijzondere hoogteverschillen en een mooi theehuisje. Een rustige wandeling met leuke horeca onderweg en veel, heel veel rust zelfs in de zomerperiode.

Wandeling rond de Schiedersee in het Teutoburgerwald

Schieder

In de streek, waarin de gemeente Schieder-Schwalenberg ligt, komen verscheidene plaatsnamen met het naamelement -siek- voor, zoals Brakelsiek. ‘Siek’ is etymologisch verwant met het woord sickern, dat sijpelen betekent. Het woord duidt een vochtig en ietwat modderig dal aan. Schieder ontstond in de 9e eeuw rondom een kasteel. In de 13e eeuw werd het vervallen kasteel opgegeven, en de nederzetting Alt-Schieder naar een lager gelegen locatie verplaatst.

Wandeling rond de Schiedersee in het Teutoburgerwald

Schiedersee

De Schiedersee of Emmerstausee is een stuwmeer aan de Emmer. Het meer is eind jaren zeventig aangelegd en begin jaren tachtig voltooid als plaatselijk recreatiegebied . Naast de toeristische stimulansen was bescherming tegen overstromingen een van de belangrijkste redenen voor de aanleg van het meer. Tegenwoordig hebben verschillende watersportclubs hun hoofdkantoor aan het meer; in het bijzonder kan er gezeild en geroeid worden. Het water wordt vooral in de zomermaanden door veel gasten bezocht. Een privé-motorschip genaamd ‘SchiederSee’ vaart volgens een vast schema op het meer tussen de verschillende toeristische bestemmingen. Bij de dam werd een waterkrachtcentrale geplaatst , maar die is inmiddels buiten gebruik gesteld. Om te voorkomen dat riviervissen migreren, werd in dit project een vistrap geïntegreerd.

Wandeling rond de Schiedersee in het Teutoburgerwald
Wandeling rond de Schiedersee in het Teutoburgerwald

Noahs Sonnendeck

Als onderdeel van het project “Competence Center Hiking WALK” – als een van de vele deelprojecten in Lippe – werd een 16 meter lange loopbrug gebouwd over de steile oever aan de zuidkant van SchiederSee en aan de noordkant een uitkijktoren met informatieborden. Op het platform heb je een geweldig uitzicht hebt over de Schiedersee. Het platform ligt al behoorlijk hoog en steil boven het meer. Bij de uitkijktoren zijn bijzondere zit- en speelmeubels te ontdekken: studenten van de Detmold University of Applied Sciences for Architecture and Interior Design van de OWL University of Applied Sciences ontwikkelden 7 maritieme sculpturen in een wedstrijd.

Wandeling rond de Schiedersee in het Teutoburgerwald
Wandeling rond de Schiedersee in het Teutoburgerwald

De Emmer

De Emmer istroomt langs Lügde en de zuidelijke wijken van Bad Pyrmont en mondt in Emmerthal in de Wezer. De bron ligt in het Egge-gebergte bij Bad Driburg en Langeland. In de Emmer is tussen Schieder en het bij die plaats horende dorpje Glashütte ten behoeve van de waterhuishouding in de jaren 2010-2015 een apart kanaal gegraven, dat het rivierwater desgewenst langs in plaats van door het als recreatieplas gebruikte stuwmeer Emmersee, ook wel Schiedersee of Emmerstausee, leidt.

Wandeling rond de Schiedersee in het Teutoburgerwald

Kasteelpark Schieder

Schloss Schieder lig in een mooie barokke tuin in het zuiden waaraan in het noorden een Engels landschapspark uit de negentiende eeuw aansluit. Het barokke gedeelte van het park kon enkele jaren geleden aan de hand van een tekening uit 1775 hersteld worden. Deze werkzaamheden werden in het voorjaar van 2009 opgeleverd. Vanaf het terras van het Schlosscafé zie je de parterre met het fonteinreservoir en drie terrassen, die door dubbele trappen en cascades met waterspuwers verbonden zijn. Aan de oostkant van de barokke tuin staat enkele mooie Amerikaanse struikkastanjes.

Wandeling rond de Schiedersee in het Teutoburgerwald

Overzichtskaart

Foto's van deze wandeling

Leave a Reply

Close Menu