20-25 KM

Roots Natuurpad – Uden-Ravenstein – Wandelen door het grootste natuurgebied van Brabant, de Maashorst

DE EXMOORPONY’S DIE DE MAASHORST BEGRAZEN DE MAASHORST, EEN VAN BRABANTS GROOTSTE NATUURGEBIEDEN. HOEWEL HET KLOMPVEN IS ONTSTAAN DOOR ZANDWINNING, NODIG VOOR DE AANLEG VAN DE A50, IS HET NU EEN HEERLIJKE PLEK. JE TREFT ER WATERLELIES EN VOORAL VEEL LIBELLEN. HET NABIJ GELEGEN GROOT GANZENVEN IS VAN OORSPRONG WEL NATUURLIJK, MAAR OOIT ONTWATERD OM WEIDEGROND VAN TE MAKEN. HET VEN IS IN ERE HERSTELD EN NU GROEIT ER WEER KLEINE ZONNEDAUW. Mijn achtertuin, de Maashorst, het grote natuurgebied wat volop in ontwikkeling is: heide, bossen, taurusossen en wisenten, je komt ze allemaal tegen. Verder via de ecoducten over de A50 richting Herpenduin, net zo charmant langs duin en vennen. Tot je de openheid van het landschap richting Ravenstein ervaart. Je passeert de Hertogwetering en loopt via het schattige dorpje Huisseling naar de vestingstad Ravenstein met de machtig hoge molen en vele oude statige panden.
10-15 KM

Roots Natuurpad – Liempde-Schijndel – Wandelen door stroomgebied van de Dommel en land van populieren

DE GEELDERS IS EEN SCHITTERENDE PAREL IN HET NATIONAAL LANDSCHAP HET GROENE WOUD. HET VOCHTIGE BOS VOELT OP EEN WARME ZOMERDAG BIJNA TROPISCH AAN. DE DOMMEL IS EEN 120 KILOMETER LANGE BEEK DIE ONTSPRINGT IN BELGIË . DE AFGELOPEN DECENNIA HEBBEN VERSCHILLENDE WATERSCHAPPEN EN NATUURORGANISATIES ER VEEL AAN GEDAAN OM DE OOIT STERK VERVUILDE BEEK WEER SCHOON TE KRIJGEN. DEZE INSPANNINGEN HEBBEN HUN VRUCHTEN AFGEWORPEN. Een echt Brabants dorpje, Liempde, met de kerk als middelpunt en het café op de hoek. Al snel loop je door het prachtige dal van het riviertje de Dommel. Het gebied wordt beheersd door populieren, van oudsher gebruikt voor de klompenindustrie. Via de Geelders door dichte bossen en het ontmantelde spoorlijntje van Boxtel naar Gennep, het Duits Lijntje, loop je door dichte bossen naar Schijndel. Het is een gecultiveerd maar toch afwisselend landschap met bospartijen, een beekje, graslanden en koeien die je vragend aankijken. Schijndel als eindpunt is wat groter, maar toch knus.
10-15 KM

Roots Natuurpad – Biest-Houtakker-Gorp – Wandelen door het aardse paradijs van Adam en Eva

VANUIT BIEST-HOUTAKKER WANDEL JE DOOR DE WITTE DUINEN EN LANDGOED GORP EN ROOVERT LANGS BREMSTRUIKEN EN KAUWENBROEDPLAATSEN NAAR GOIRLE. NATUURPOORT DE ROOVERTSCHE LEIJ IS HET EINDPUNT VAN HET ROOTS NATUURPAD. DWARS DOOR DE LANDGOEDEREN STROOMT DE SLINGERENDE ROVERTSCHE LEIJ, VOLGENS DE 16E EEUWSE JOANNES GOROPIUS BECANUS HET ’AARDS PARADIJS VAN ADAM EN EVA’: IDYLLISCHE GRASLANDJES EN DE UITBUNDIGE VEGETATIE RONDOM DE BEEK. Vroeg vertrokken naar een uithoekje van mijn provincie Noord-Brabant. Ik was al eens door de landgoederen Roovert en De Gorp gewandeld op etappes van het Grenslandpad en het Brabants Vennenpad, de mist hangt nog over het veld. In de verte meerdere reeën en een vos die over een akkerland sluipt. Als ik dichterbij kom, voelt hij zich betrapt en sprint weg. Even verder weer een aantal reeën, het kan niet op. Bij de prachtig in het bos slingerende Roovertse Leij hoop ik ijsvogeltjes te zien. Deze keer niet maar deze laatste etappe is met recht onderdeel van het Roots Natuurpad. Prachtige bossen, witte duinen, akkerlanden langs mooie onverharde wegen en aan de andere kant de bossen. Er is een en al rust in dit natuurgebied. Verbinding met het openbaar vervoer is niet mogelijk, maar een rondje lopen in…
10-15 KM

Roots Natuurpad – Schijndel-Veghel – Wandelen door populierenlanen over langste natuurpad

WIJBOSCHBROEK IS EEN BELANGRIJKE NATUURPAREL IN HET NATIONAAL LANDSCHAP HET GROENE WOUD. HET IS EEN ZEER GEVARIEERD GEBIED MET EIKENBOS, ELZENBROEKBOS, NAALDBOS, POPULIERENLANEN EN EXTENSIEF BEHEERDE GRASLANDEN. HET VAN OORSPRONG NATTE BROEKBOS IS IN DE TWEEDE HELFT VAN DE NEGENTIENDE EEUW ONTWATERD. HIERVOOR WERDEN RABATTEN GEGRAVEN. OP TALLOZE PLAATSEN IS HET WASBORDPATROON OP DE BOSBODEM NOG HERKENBAAR AAN DE LAGE LANEN IN HET BOS. Het Wijboschbroek, zo vaak langs en door gereden, het donkere populierengebied vlakbij Veghel en Schijndel. Het is er mooi, het is er mysterieus mooi. Over mooi paadjes langs weilandjes en dichte begroeï ng loop je richting Veghel. De Zuid-Willemsvaart is een barricade die via een mooie brug waar vroeger het Duits Lijntje liep, een spoorlijn van Boxtel naar Gennep. De eerste van een voor mij nieuw pad is er een die veelbelovend is. Bus 306 brengt je terug naar Schijndel, er is geen markering aanwezig maar de topografische kaarten in het boekje zijn bijzonder duidelijk.
20-25 KM
Roots Natuurpad – Liempde-Oisterwijk – Dwars door De Mortelen en Kampina
Buurlose Heide op een wandeling over het Roots Natuurpad van Apeldoorn naar Hoenderloo
15-20 KM
Roots Natuurpad – Apeldoorn-Hoenderloo – Struinen over de Hoge Veluwe
Hijkerveld op een wandeling over het Roots Natuurpad van Hijken naar Ruinen
10-15 KM
Roots Natuurpad – Hooghalen-Hijken – Over oud karrenspoor op Hijkerveld
Kasteel Hernen tijdens wandeling van Ravenstein naar Hernen over het Roots Natuurpad
10-15 KM
Roots Natuurpad – Ravenstein-Hernen – Wandelen naar het kasteel van Hernen
Warnsborn op wandeling over Roots Natuurpad van Schaarsbergen naar Doorwerth
10-15 KM
Roots Natuurpad – Schaarsbergen-Doorwerth – Langs landgoed Warnsborn en landgoed Lichtenbeek
Stiltepark bij Molen de Verrekijker in Bergharen op een wandeling van Hernen naar Winssen over het Roots Natuurpad
10-15 KM
Roots Natuurpad – Hernen-Winssen Wandelen langs talloze dassenburchten
De Rijn op wandeling over Roots Natuurpad van Doorwerth naar Winssen
> 25 KM
Roots Natuurpad – Doorwerth-Winssen – Door het Betuws landschap
Schapen Ter Borg op een wandeling van Sellingen naar Ter Apel over het Noaberpad
10-15 KM
Roots Natuurpad – Wijhe-Heino – Wandelen door schilderachtige landerijen
Wandelen over het Roots Natuurpad van Ruinen naar Zuidwolde bij stuw in Zuidwolderwaterlossing
15-20 KM
Roots Natuurpad- Ruinen-Zuidwolde – Over het langste natuurpad bij Huis te Echten
Kerk Vorchten op een wandeling over het Roots Natuurpad van Wijhe naar Heerde
10-15 KM
Roots Natuurpad – Wijhe-Heerde – Wandelen door het IJsseldal bij Heerde
Deelense Veld op een wandeling over het Roots Natuurpad van Hoenderloo naar Schaarsbergen
10-15 KM
Roots Natuurpad – Hoenderloo-Schaarsbergen – Wandeling door Nationaal Park
Sterrenwacht Westerbork op een wandeling over het Roots Natuurpad van Hijken naar Ruinen
20-25 KM
Roots Natuurpad – Hijken-Ruinen – Wandelen over het immense Dwingelerveld
Spoorlijn Kamp Westerbork op wandeling over het Roots Natuurpad van Papenvoort naar Hooghalen
15-20 KM
Roots Natuurpad – Papenvoort-Hooghalen – Over het langste natuurpad van Nederland en Kamp Westerbork