Skip to main content
search
15-20 KMDrentheRoots Natuurpad

Roots Natuurpad – Papenvoort-Hooghalen – Over het langste natuurpad van Nederland en Kamp Westerbork

By 23 februari 2019oktober 27th, 2021No Comments
KIJK ROND OP

DE UITKIJKTOREN IN HET AMERDIEP

Play Video

Papenvoort, het Amerdiep en Kamp Westerbork

WANDELEN VAN PAPENVOORT NAAR HOOGHALEN, VIA VENNETJES, HEIDE EN VEEN. ONDERWEG KUN JE BRUINE KIKKERS, KRUISBEKKEN EN RODE EEKHOORNS SPOTTEN. EN VANAF DE HOGE UITKIJKTOREN IN HET AMERDIEP HEB JE EEN PRACHTIG UITZICHT OVER DE OMLIGGENDE BOSWACHTERIJEN. DE TOREN HEEFT EEN BIJZONDER ONTWERP EN HEEFT IN 2006 DE HOUTINNOVATIEPRIJS GEWONNEN. HET VERENIGT TWEE VAN MIJN HOBBY’S: WANDELEN EN HOUT.

Het prachtige Drenthe, wandelprovincie bij uitstek, het was een prachtige dag met zon en een heel mooi landschap. Hoogtepunt was het Amerdiep waar je op de uitkijktoren een fantastisch uitzicht hebt over het gebied. Je waant je in het buitenland, nergens in de verre omgeving een huis te bekennen, alleen maar natuur. Je wordt stil van Kamp Westerbork, heel stil …. De dag begon met een vervelend telefoontje waardoor ik de verkeerde bushalte nam om uit te stappen. Gevolg was kilometers lopen voor ik op de route zat. Maar dat werd ruimschoots goed gemaakt door de schoonheid van de wandeling. Grolloërbossen, heide, vennetjes, bossen, doorkijkjes, de lente komt eraan, de dagen worden langer.

Papenvoort

Grolloerbossen op wandeling over het Roots Natuurpad van Papenvoort naar Hooghalen

Het buurtschap Papenvoort ligt op de weg tussen Rolde en Borger vlakbij een uitgestrekt bosgebied, het Grolloërveld en het Drouwenerveld. Hier liggen vier vennen en werden vroeger dienstweigeraars ingezet voor bosaanplant. Zij werden ondergebracht in internaat Papenvoort, een in 1939 gesticht kamp.

Het buurtschap ontstond eind 19e eeuw toen het gebied van het Rolderveld ontgonnen werd. De naam ontstond waarschijnlijk door ‘een doorwaardbare plaats in een rivier, een voorde’, waarschijnlijk het Andersche Diep. De betekenis van het woord Papenvoort is verder wellicht ontleend aan het feit dat hier een paap, een rooms-katholieke geestelijke, is verdronken.

Uitkijktoren Amersdiep

Uitkijktoren Amerdiep op wandeling over het Roots Natuurpad van Papenvoort naar Hooghalen

Midden in Drenthe, in het beekdal Holmers en Halkenbroek, staat de 14 meter hoge uitkijktoren. Hier bovenop je een mooi uitzicht over het beekdal van het Amerdiep, één van de bovenlopen van de Drentsche Aa. De beek stroom dwars door de boswachterijen Grolloo en Hooghalen en vervolgens langs Amen,  waaraan de beek haar naam heeft ontleend. Het is een heel mooi kleinschalig cultuurlandschap waar boeren en natuur nu eens elkaar niet tegenwerken. Door een prima samenwerking willen de boeren laten zien dat ze goed kunnen zorgen voor natuur en landschap. Een voorbeeld voor MIJN Brabant waar de twee partijen vaak lijnrecht tegenover elkaar staan.

Kamp Westerbork

Spoorlijn Kamp Westerbork op wandeling over het Roots Natuurpad van Papenvoort naar Hooghalen

Vanuit Kamp Westerbork werden in de 2e W.O. ruim 100.000 in Nederland wonende Joden en 245 Roma per trein gedeporteerd naar concentratie- en vernietigingskampen in Duitsland, Polen en Tsjechië. Op het voormalige kampterrein is een herinneringscentrum waar je de geschiedenis van Kamp Westerbork in vogelvlucht kunt zien. Ik ben er meerdere keren geweest, het Drenthepad loopt erlangs en iedere keer wordt je hier stil van. Dat is ook het enige wat past als je er rondloopt. Je ziet de originele barakken, de woning van de kampcommandant en de restanten van de oude spoorlijn met de omgebogen rails. Het enige wat past: stil zijn en geraakt zijn.

Overzichtskaart

Leave a Reply

Close Menu
Taal»