Skip to main content
search

Roots Natuurpad – Papenvoort-Rolde- Wandelen naar de hunebedden D17 en D18

By 12 november 2023december 26th, 202310-15 KM, Drenthe, Roots Natuurpad

Roots Natuurpad - Papenvoort-Rolde

Roots Natuurpad - Papenvoort-Rolde

Roots Natuurpad - Papenvoort-Rolde

Roots Natuurpad - Papenvoort-Rolde

De route van het Roots Natuurpad passeert het Boomkroonpad en gaat richting Rolde over heidevelden waarna je in Rolde langs twee hunebedden komt.

Wandeling over het Roots Natuurpad van Papenvoort naar Rolde

Geen horeca, amper huizen, weinig wandelaars en alle herfsttinten die je je kunt bedenken, dat was vandaag de etappe van Papenvoort naar Rolde. In een redelijk onbekend en verscholen gebied is dit een wandeling bij uitstek om rust en ruimte te voelen. Je wandelt door uitgestrekte bossen waar geen eind aan lijkt te komen. De herfst is nu echt op zijn mooist, kleuren van donker- tot lichtbruin, overal paddenstoelen en een windje die heerlijke geluiden in de bossen geeft. Ik heb deze wandeling gecombineerd met Trage Tocht Papenvoort met als toetje de spoorbaan van de voormalige spoorlijn Gasselternijveen-Assen en de imposante hunebedden in Rolde.

Papenvoort

Papenvoort is een buurtschap in de gemeente Aa en Hunze in Drenthe. De buurtschap ontstond eind 19e eeuw ten gevolge van de ontginning van het Rolderveld. In 1634 reeds vermeld als Papenvoort. Een voorde is een doorwaadbare plaats in een rivier, in dit geval het Andersche Diep. De betekenis is wellicht ontleend aan het feit dat hier een paap, een rooms-katholieke geestelijke, is verdronken.

Wandeling over Trage Tocht Papenvoort
Wandeling over Trage Tocht Papenvoort

Boswachterij Gieten-Borger

De Boswachterij Gieten-Borger is een boswachterij van Staatsbosbeheer in Drenthe. De boswachterij Gieten-Borger is ongeveer 2.900 ha groot en is rond 1922 aangelegd in het kader van de werkverschaffing. Voor die tijd lag hier een uitgestrekt heidelandeschap. Het eerst werd het noordelijk gedeelte (Gieten) van de boswachterij aangelegd en vervolgens het zuidelijk deel (Borger). In 1963 werd de boswachterij uitgebreid door de aankoop van wandelbos in het Drouwenerzand. Het oorspronkelijke heidelandschap werd hierdoor veranderd in een bosgebied met veel naaldbomen afgewisseld met diverse loofbomen. Het kunstmatig karakter is goed te herkennen aan de rechthoekige boskavels. In de boswachterij liggen 26 vennetjes, waarvan het grootste, het Lunsveen, een broedplaats is voor onder andere kokmeeuwen.

Wandeling over het Roots Natuurpad van Papenvoort naar Rolde
Wandeling over Trage Tocht Papenvoort bij boswachterij Gieten-Borger

Spoorlijn Gasselternijveen-Assen

De spoorlijn Gasselternijveen-Assen was voormalige spoorverbinding tussen Gasselternijveen en Assen. De spoorlijn werd aangelegd door de Noordoosterlocaalspoorweg-Maatschappij en op 15 juni 1905 geopend. Het personenvervoer werd per 4 mei 1947 gestaakt, omdat er bij NS een gebrek was aan treinen. Al het beschikbare materieel werd ingezet om op primaire lijnen een tweeuursdienst te onderhouden. Hierdoor was er geen materieel beschikbaar voor enkele secundaire lijnen. Tot 26 mei 1967 reden er nog dagelijks goederentreinen van Zwolle via Assen en Gasselternijveen naar Stadskanaal. Daarna gaan deze treinen via Onnen en Veendam rijden. Tot in de jaren 70 was exportslagerij Udema in Gieten de belangrijkste klant voor het goederenvervoer, toen het bedrijf aangaf niet meer van de diensten van de NS gebruik te willen maken, werd de lijn gesloten.

Wandeling over het Roots Natuurpad van Papenvoort naar Rolde bij de spoorbaan van voormalige spoorlijn Gasselternijveen-Assen
Wandeling over het Roots Natuurpad van Papenvoort naar Rolde bij de spoorbaan van voormalige spoorlijn Gasselternijveen-Assen

Rolde

Rolde is een dorp gelegen op de Rolderrug en is oorspronkelijk een esdorp, het kent ook verschillende brinken. De naam Rolde is ontstaan uit ‘Rotlo’ (1232), later Roetlo. De laatste vorm sleet af tot Roelte, en is later in Rolde veranderd. De betekenis kan zijn: roetlo = ‘rood bos’, vergelijk Grolloo (‘groen bos’), maar mogelijk ook roetlo, wat ‘gerooid bos’ betekent. Rolde heeft een kerktoren die van ver te zien is, behorend bij de gotische Jacobuskerk. Het was een baken voor reizigers tussen de stad Groningen en Coevorden. De vele middeleeuwse karrensporen op het Balloërveld wijzen allemaal naar de toren van Rolde. In Rolde liggen twee hunebedden op slechts 200 meter afstand van elkaar, en vlak bij de gotische kerk uit de 14e eeuw. Het dorp kent een paarden- en veemarkt. Rolde is een van de etappeplaatsen van het Pieterpad.

Wandeling over het Roots Natuurpad van Papenvoort naar Rolde bij de kerk in Rolde

Hunebedden

In Rolde liggen twee hunebedden (D17 en D18) op slechts 200 meter afstand van elkaar, en vlak bij de gotische kerk uit de 14e eeuw. Hunebed D17 ligt ten noordoosten van Rolde in de omgeving van het kerkhof en de Sint-Jacobskerk op de es. In de onmiddellijke omgeving ligt nog een tweede hunebed D18. Het laatste hunebed is ‘gerestaureerd’ door Joan Lodewijk Gerhard Gregory en ziet er ‘netter’ uit, hunebed D17 is meer een ruïne. Beide hunebedden werden door de Boermarke van Rolde voor 150 gulden verkocht na bemiddeling door burgemeester Alexander Carel Jan Frederik Bouwmeester. Eerst wilde men de hunebedden openbaar verkopen, maar Gedeputeerde Staten van Drenthe protesteerde en na een advies van het Ministerie van Binnenlandse Zaken werden de hunebedden aan het Rijk verkocht.

Wandeling over het Roots Natuurpad van Papenvoort naar Rolde bij hunebed
Wandeling over het Roots Natuurpad van Papenvoort naar Rolde bij hunebed

Overzichtskaart

Foto's van deze wandeling

Leave a Reply

Close Menu
CHOOSE YOUR LANGUAGE