Roots Natuurpad – Balkbrug-Holt
Wandelen door niemandsland
Kenmerken
Lengte: 16 kilometer
Startpunt: Balkbrug Centrum
Eindpunt: Holt
Landschap: Bos en heuvelland
Roots Natuurpad - Balkbrug-Holt - Wandelen door niemandsland
Vanuit Balkbrug wandel je door een bos vol roeken, je ziet de Ommerschans en passeert natte graslanden met veenpluis. De route eindigt aan de oevers van de Vecht. Onderweg is het een waar niemandsland. Enkel wat eenzame boerderijen en verlaten huizen die bij een buurtschap horen, passeer je op de wandeling door een wat vroeger een woest gebied was. Het is nu ontgonnen en op de enkele zandruggen zijn bomen geplant waardoor je soms door een bospartij loopt. Verder is het landschap vooral leeg, maar dat heeft ook zijn charmes. Ik rond hiermee het Roots Natuurpad af. Het pad is prachtig en rijgt de mooiste natuurgebieden van Nederland aan elkaar. Probleem is toch wel het openbaar vervoer dat op veel plekken heel matig is waardoor je flinke toeren uit moete halen of enkele etappes bij elkaar moet voegen.
Gastvrij
Ondanks het lege landschap ben je er welkom als wandelaar: privépaden zijn opengesteld en je wordt gewaarschuwd voor gevaarlijke stieren.
Achtergrondinformatie
Balkbrug
Balkbrug zijn naam aan een balk die onder een brug in dit kanaal lag, die moest voorkomen dat schepen met te grote diepgang deze brug konden passeren.
Ommerschans
De schans maakte deel uit van een hele linie van verdedigingswerken in Groningen.
Johannes van den Boschpoel
Deze poel is vernoemd naar Johannes van den Bosch. De Commissie van Weldadigheid bleek in 1832 eigendom te zijn van onder andere het perceel grond waarin deze poel ligt. Johannes van den Bosch was de inspirator van de Maatschappij van Weldadigheid en als vooraanstaand commissielid nauw betrokken bij de oprichting van de proefkolonie in Frederiksoord.
Zandbelten
Spar en hulst, naaldbomen en eiken en berken, loofbomen domineren hier, met mooie paadjes en open plekjes door bomenkap.
Holt
De buurtschap Holt aan de oevers van en vlakbij de stuw in de Vecht.
Overijsselse Vecht
De naam van de rivier zou zijn ontleend aan een Duitse prins genaamd Vechtan, die rond het jaar 400 in de rivier zou zijn verdronken.