Skip to main content
search
IerlandNoord-IerlandReviewReview wandelingen

Londonderry – De perfecte uitvalsbasis om het noorden van Ierland te verkennen

By 20 augustus 2019No Comments
KIJK ROND IN

LONDONDERRY EN HET NOORDEN VAN IERLAND

Londonderry, muziek en geloofsconflicten

DE NOORD-IERSE PLAATS LONDONDERRY IS BEKEND OM DE CONFLICTEN TUSSEN DE KATHOLIEKEN EN DE PROTESTANTEN MET ALS DIEPTEPUNT BLOODY SUNDAY. DEZE BIJNAAM HERINNERT AAN DE DAG, 30 JANUARI 1972, WAAROP IN HET STADSDEEL BOGSIDE VEERTIEN ONGEWAPENDE JONGENS EN MANNEN WERDEN NEERGESCHOTEN DOOR BRITSE SOLDATEN NA EEN VREEDZAME, MAAR DOOR DE BRITTEN VERBODEN, DEMONSTRATIE VOOR DE BURGERRECHTEN. DE DEMONSTRATIE WAS GEORGANISEERD DOOR DE PROTESTANTSE IVAN COOPER OM TE PROTESTEREN TEGEN DE OPSLUITING VAN, VOORNAMELIJK KATHOLIEKE, IEREN IN NOORD-IERLAND.

ONDANKS DE SPANNING DIE ER TE VOELEN IS, IS LONDONDERRY EN INTERESSANTE STAD MET HISTORIE, CULTUUR, MUZIEK EN TALLOZE PUBS. EN DAARBIJ KUN JE VAN HIERUIT HET NOORDEN VAN IERLAND EN NOORD-IERLAND PERFECT VERKENNEN OM DE MOOISTE WANDELINGEN TE MAKEN.

Wandelling door Londonderry Noord-Ierland

De stad Londonderry

De stad kent enkele hoogtepunten die je zeker moet bezoeken. De stad is prachtig gelegen aan de rivier de Foyle en kent een hele mooie binnenstad die ommuurd is. Daarbij staat het bekend om zijn muziek en de vele kroegen. En in de pubs wordt overal de typisch Ierse muziek gespeeld met viool, gitaar en accordeon. De inwoners zijn hartelijk, nemen geen blad voor de mond en zijn behulpzaam. Dat maakt het aangenaam om er te vertoeven en rond te dwalen.

De stad is de enige volledig ommuurde stad van Ierland en echt een van de mooiste van Europa. Een wandeling over de stenen wallen is meer dan bijzonder. Je krijgt nog meer te weten als je een rondleiding boekt en verhalen hoort van belegeringen en de kanonnen op de vesting. De muren, van 6 meter hoog en minstens even dik, zijn een mijl lang (1,6 km) en zijn uitgerust met poorten, wachttorens, kantelen en grote kanonnen.

Wandelling door Londonderry Noord-Ierland

De Guildhall is het oude gemeentehuis en in het in rode baksteen opgetrokken gebouw vlakbij rivier de Foyle zijn prachtige glas-in-lood-ramen te bekijken. Maar ook de dakconstructie met complexe houtverbindingen spreekt elke liefhebber van bouwkunst aan.

Wandelling door Londonderry Noord-Ierland

In een stadswandeling mag de iconische Peace Bridge niet ontbreken. De brug heeft meerdere prijzen gewonnen en is een schakel tussen de twee kanten van de rivier de Foyle. De voetgangers- en fietsbrug kronkelt in twee bochten en ondersteund door twee schuine pilaren over de Foyle en staat symbool voor de toenadering tussen de katholieken en protestanten. Vanaf de brug heb je een prachtig uitzicht op de hogere stad en vooral ‘s avonds is de brug spectaculair verlicht.

Wandelling door Londonderry Noord-Ierland

In de katholieke wijk Bogside zijn murals, wandtekeningen op de zijkanten van huizen, gemaakt door The Bogside Artists. Deze groep kunstenaars bestaat uit Tom Kelly, William Kelly en Kevin Hasson. Deze drie mannen maakten alle 12 murals in Derry. En een bezoek aan deze wijk hoort in een stadsbezoek aan Londonderry. Deze murals vormen samen The People’s Gallery en deze murals verbeelden de conflicten rondom de burgerrechten van de Katholieken in dit gebied. Deze groep katholieken werden in Noord-Ierland gediscrimineerd ten opzichte van unionisten niet alleen op politiek maar ook op economisch vlak. Bij elke tekening is een bordje geplaatst met uitleg, uitleg over de strijd, maar ook uitleg over wat de tekening precies verbeeld.

Wandelling door Londonderry Noord-Ierland

En bij elke wandeling loop je langs of eindig je bij die altijd gezellige pubs. Hier komen de bewoners na hun werk samen om een Guinness te drinken. In de pubs wordt de wereld doorgenomen en in de pubs is er muziek die volborstig door de bezoekers wordt meegezongen. De muziek is soms melancholisch en triest maar vaak ook opzwepend met een hoog tempo en aanstekelijk om mee te bewegen.

Muziek in pub Londonderry

De omgeving van Londonderry verkennen

Met een huurauto is het ruige noorden van Noord-Ierland en Ierland goed te verkennen. Er liggen meerdere dagwandelingen op één of twee uur rijden. Ondanks dat je links moet rijden, ben je redelijk snel op prachtige punten aan de noordkust die zich kenmerkt door groen, klippen, rotsen en de Atlantische Oceaan. Het is er leeg en je lijkt op het einde van de wereld te lopen. En door de overvloedige regenval is het overal groen. Zelden kom je een wandelaar tegen en je loopt uren in het lege landschap.

Malin Head ligt op ruim een uur rijden van Londonderry en is het meest noordelijke puntje van Ierland. Het indrukwekkende kustlandschap is niet voor niets gekozen om de film The Last Jedi van Star Wars op te nemen. Rotspunten rijzen uit de zee omhoog en ontelbare vogels dwarrelen rond je hoofd. En ‘s nachts is er zelfs het noorderlicht te bewonderen. In de vlakbij gelegen pub Farren’s Bar is de geschiedenis van het gebied mooi verwoord in plaquettes. Ook onder het wateroppervlak vlakbij de kust zit geschiedenis. Tientallen U-boten van de Duitsers liggen hier op de zeebodem als gevolg van gevechten tijdens de Tweede Wereldoorlog. De meest noordelijke top op de landtong is Banba’s Crown op breedtegraad 55.38º N, vernoemd naar de godin Banba uit de Keltische mythologie. Banba’s Crown ligt ongeveer 16 kilometer ten noorden van het dorp Malin. Klik hier voor de wandeling.

Wandeling naar Malin Head, het noordelijkste puntje van Ierland.

Ook Melmore Head ligt op dezelfde rij-afstand van Londonderry en de kaap vormt het uiteinde van het ruige schiereiland Rosquill. Het wordt omgeven door het ruige water van de baaien Melmore Bay en Sheep Haven. In vroegere tijden werden de stamhoofden van Donegal op deze landtong begraven. Nu is de streek een populaire vakantiebestemming voor de mensen uit Derby City. Melmore Head bestaat voornamelijk uit een paar heuvels, waaruit rotsachtige uitstulpingen in zee steken. Hier heb je op de natte gronden mooie uizichten op de kust. Klik hier voor de wandeling.

Wandeling op schiereiland Peninsula in Ierland op Melmore Head

Het schiereiland was vroeger een eiland maar door aangroei van het land kun je nu wandelen naar het uiterste puntje waar je enorme klippen tegenkomt. De afgrond zijn duizelingwekkend hoog en vogels broeden in de spleten in de rotsen. In augustus bloeit de heide paars en op de zompige bodem van het hoogveen ben je in niemandsland. De uitzichten zijn om stil van te worden en de glooiende heuvels hoog boven de Atlantische Oceaan zijn een prachtig wandelgebied waar je op het pad langs de kust kunt lopen maar ook dwars door de heide kunt banjeren naar waar je wil. Klik hier voor de wandeling.

Wandeling op Horn Head in Ierland

Leave a Reply

Close Menu