Skip to main content
search

Malin Head – Naar het meest noordelijke puntje van Ierland

By 12 augustus 2019augustus 18th, 20190-5 KM, Ierland

Malin Head, Star Wars en rotspunten

KAAP MELMORE VORMT HET UITEINDE VAN HET RUIGE SCHIEREILAND ROSGUILL EN WORDT OMGEVEN DOOR HET RUIGE WATER VAN DE BAAIEN MELMORE BAY EN SHEEP HAVEN. IN VROEGERE TIJDEN WERDEN DE STAMHOOFDEN VAN DONEGAL OP DEZE LANDTONG BEGRAVEN. NU IS DE STREEK EEN POPULAIRE VAKANTIEBESTEMMING VOOR DE MENSEN UIT DERRY CITY. MELMORE HEAD BESTAAT VOORNAMELIJK UIT EEN PAAR HEUVELS, WAARUIT ROTSACHTIGE UITSTULPINGEN IN ZEE STEKEN. HIER HEB JE OP DE NATTE GRONDEN MOOIE UITZICHTEN OP DE KUST EN VORMT HET EEN DECOR VOOR EEN MOOIE WANDELING.

Het is er relatief druk, voor Ierse begrippen in ieder geval. Het valt nog mee, rond de twintig auto’s maar het is er veel drukker dan op andere plekken op de schiereilanden in het noorden van Ierland. Dat geeft wel aan hoe de aantrekkingskracht is van dit meest noordelijke puntje van Ierland. In een rustige wandeling loop je naar de noordpunt. Langs diepe kloven richting zee en op een hele groene bodem is het uitzicht fantastisch. De oude weerstation staat er nog steeds, niet meer functioneel, maar het lijkt te waken over Iers grondgebied. De oude letter EIRE zijn nog steeds op de bodem te zien en is gemaakt van witte kalkstenen. Hier moet je zijn geweest, de omgeving, de wind en de mooie luchten doen de rest.

Wandeling naar Malin Head, het noordelijkste puntje van Ierland.

Malin Head (Iers: Cionn Mhálanna) is een landtong, gelegen op het schiereiland Inishowen, in het graafschap Donegal, Ierse Republiek en het meest noordelijke punt van Ierland. Op Malin Head bevindt zich een weerstation dat wordt gebruikt om weerberichten uit te zenden in het kader van De verzendvoorspelling van BBC Radio 4.

Wandeling naar Malin Head, het noordelijkste puntje van Ierland.

De meest noordelijke top op de landtong is Banba’s Crown op breedtegraad 55.38º N, vernoemd naar de godin Banba uit de Keltische mythologie. Banba’s Crown ligt ongeveer 16 kilometer ten noorden van het dorp Malin. Het eiland Inishtrahull ligt verder naar het noorden, ongeveer 10 kilometer ten aanzien van Malin Head.

In 1805 werd tijdens de Napoleontische oorlogen op Banba’s Crown een militaire uitkijktoren gebouwd. In 1902 werd een zendstation naast de toren gebouwd. Beide gebouwen zijn nog steeds aanwezig.

Wandeling naar Malin Head, het noordelijkste puntje van Ierland.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog gaf de Ierse regering de Britse regering toelating om twee radiorichtingzoekers op Malin Head te installeren. Deze topgeheime operatie werd genoemd in The Cranborne Report. De RDF-apparatuur werd gebruikt om U-boot- en luchtactiviteiten in de Noord-Atlantische Oceaan te volgen. Op een gedeelte van het land nabij Banba’s Crown dat uitkijkt op het vasteland, is het woord ‘Éire’ te zien in grote letters die werden gevormd door stenen naast elkaar te plaatsen. Dit was bedoeld als boodschap voor overvliegende vliegtuigen dat ze Ierland passeerden en dat Ierland tijdens de oorlog was neutraal.

Wandeling naar Malin Head, het noordelijkste puntje van Ierland.

Leave a Reply

Close Menu
CHOOSE YOUR LANGUAGE