Skip to main content
search
0-5 KMKunstwandelingNoord-BrabantWandelen rond Uden

Literaire wandeling Uden – Wandelen langs winterverhalen

By 25 december 2020januari 14th, 2022No Comments
KIJK ROND IN UDEN

MET BIJZONDERE WINTERVERHALEN

Uden, de bibliotheek en winterverhalen

In verschillende gemeentes van het werkgebied van de NOBB, Noord Oost Brabantse Bibliotheken, kan een literaire winterwandeling gemaakt worden: een wandeling vol verhalen. Zo ook in Uden, waar je op de wandeling van iets meer dan vier kilometer een aantal stop’s tegenkomt waar een poster met een QR-code hangt. Als je de code hebt gescand, krijg je een mooi winterverhaal of een gedicht te horen, voorgelezen door mijn collega’s van de bibliotheek. In de bibliotheek kun je het gratis routeboekje ophalen waarna je op pad kunt. Zo kun je thuis de verhalen en gedichten ook nog eens beluisteren in de donkere dagen rond Kerst en Nieuwjaar. De route kan op de website van de NOBB worden gedownload. Een hele leuke manier om eens op een andere manier door Uden te wandelen en verrast te worden door bijzondere winterverhalen.

Al wandelend luisteren naar winterverhalen, het is even wennen, je vertraagt je pas om het verhaal goed te kunnen beluisteren. Een bijzondere manier om te wandelen en om tegelijkertijd literatuur onder de aandacht te brengen. Bij de Petruskerk kun je met de Kerstdagen binnendoor, ingang aan de voorzijde en uitgang bij de deur bij het Knekelhuisje, en pik je de kerststal en de prachtige binnenzijde van de kerk mee.

Stops

Bij elke stop kun je een QR-code scannen waarna je een verhaal of gedicht te horen krijgt. De stops zijn op de volgende plaatsen in Uden: Bibliotheek Uden, Theater Markant, Intersport Superstore, Vorstenburg 15, Hotel Arrows, Molen van Jetten, Téjó Dé Kapper en Cultuurpodium De Pul. Hieronder een selectie van de verhalen die je te horen krijgt.

Literaire wandeling Bibliotheek Uden

Hotel Adler - Merijn de Boer

Een van de verhalen die wordt voorgelezen, is van Merijn de Boer, Hotel Adler. Merijn de Boer debuteerde met zijn bekroonde roman ‘Nestvlieders’ en werd in 2015 in De Volkskrant gekozen tot een van de grootste literaire talenten. In augustus 2020 verscheen zijn nieuwste roman ‘De saamhorigheidsgroep’. Het verhaal wordt voorgelezen door Evi Savelkouls, specialist jeugd en volwassenen binnen de Noord Oost Brabantse Bibliotheken werkzaam in Uden.

HOTEL ADLER VOORGELEZEN DOOR
Play Video

EVI SAVELKOULS

Chambre Famille - Ronald Giphart

Directeur Gio van Creij van de NOBB vertelt het verhaal over een nieuwe liefde die start in een Parijse hellepoel, Chambre Famille, van Ronald Giphart. Ronald Giphart was vroeger nachtportier in een Utrechts ziekenhuis waar hij zijn debuutroman ‘Ik ook van jou’ schreef. Voor zijn oeuvre ontving hij de C.C.S. Crone Prij en zijn laatste roman ‘Alle tijden’ verscheen in 2019.

CHAMBRE FAMILIA VOORGELEZEN DOOR
Play Video

GIO VAN CREIJ

Een Zeeuws Tempo Doeloe - Tom Lanoye

Tom Lanoye leeft en werkt in Antwerpen en Kaapstad. Hij is romancier, dichter, columnist, scenarist en theaterauteur. Hij is een van de meest gelezen en  gelauwerde auteurs van zijn taalgebied (Nederland en Vlaanderen), en kind aan huis bij alle grote Europese theaterfestivals. Het verhaal dat wordt voorgelezen door Yvonne de Groot, specialist Domein Volwassenen bij de bibliotheek in Uden, gaat over de vakanties in Zeeland waar de auteur met heimwee aan terugdenkt.

EEN ZEEUWS TEMPO DOELOE VOORGELEZEN DOOR
Play Video

YVONNE DE GROOT

Uden

Tijdens de wandeling kom je naast de QR-codes met mooie winterverhalen ook langs mooie plekjes in Uden. De Molen van Jetten, de Petruskerk, het Onze Lieve Vrouwe Plein met de Kruisherenkapel, het Museum voor Religieuze Kunst, het oude en bijzondere straat Vorstenburg, het Oude Raadhuis en Theater Markant.

Literaire wandeling Bibliotheek Uden
Literaire wandeling Bibliotheek Uden

Bron teksten schrijvers: NOBB

Leave a Reply

Close Menu