Skip to main content
search
0-5 KMKunstwandelingNoord-BrabantWandelen rond UdenWandelingen december 2020Wandelspecials Nederland

Kunstroute door Uden-Zuid – Wandelen langs kunstwerken in coronatijd

By 4 december 2020december 21st, 20202 Comments
KIJK ROND LANGS

KUNSTWERKEN IN UDEN-ZUID

Kunstroute, Uden en corona

Een aantal mensen in Uden-Zuid hebben de koppen bij elkaar gestoken en een kunstrouteontwikkeld. Het idee voor de kunstroute deed Udenaar Etienne Nijenhuis op in Arnhem, waar hij na de zomer een soortgelijk initiatief bezocht. Hij benaderde buurtgenoten: ‘En toen heb ik bij een aantal buurtgenoten gepolst wat ze van het concept vonden. Met de bedoeling ook in Uden zo’n verzetje te houden dat binnen de Covid-regels past.’ Behalve schilderijen en beeldhouwwerken zijn onder meer ook driedimensionale creaties, robots, installaties, borduurwerken, fotografie en keramiek te zien.

Wandeling over Kunstroute Uden-Zuid

Om te beginnen is het een prachtig initiatief in deze ongekende tijd van corona. De populariteit van wandelen is in deze tijd tot ongekende hoogtes gestegen en daarom past deze kunstroute hier perfect in. Het is een mooie manier om even een ommetje in je omgeving te maken en daarbij verwonderd en verrast te worden. Ook het format waarbij je bij de kunstenaars binnen door het voorraam mag kijken is leuk. Dat wordt tenslotte niet altijd op prijs gesteld, nu wel. Over de kunstwerken, een enorme variatie en soms van hoge kwaliteit. Smaken verschillen, ik vond de ene mooier dan de andere. Maar ook veel creativiteit want naast schilderijen was er ook veel creativiteit op andere gebieden, zoals de lampen gemaakt van gebruiksvoorwerpen, leuke spreuken op papieren bootjes die je mee mag nemen en metal-art in de vorm van een levensboom van rvs aan de voorgevel van een huis. Ik heb me vermaakt, de wandeling op zich is niet van hoge schoonheid, de verrassing in je eigen omgeving daarentegen wel. En nogmaals, een heel mooi initiatief.

Wandeling over Kunstroute Uden-Zuid
Wandeling over Kunstroute Uden-Zuid
Wandeling over Kunstroute Uden-Zuid

Kunstenaars

Het leuke van de route is dat je bij de kunstenaars thuis naar hun kunst kijkt. Enkele namen: Etienne M. Nijenhuis, Marieke van den Elsen, Christa Langenberg en Simone Boogers. De laatste kreeg ook veel bekendheid door het ‘Lief Dagboek Uden’. Midden in de eerste golf van de Coronacrisis dropte zij samen met  Marike Daverveld op allerlei plekken in Uden een dagboek waarin willekeurige mensen hun verhaal kwijt konden. Die boeken zwierven vervolgens door heel het land, tot aan België toe. Na terugkeer in Uden werden uit de tien boeken 150 verhalen geplukt voor ‘Lief Dagboek’. De koning nam donderdag 15 oktober zelfs het eerste boek in ontvangst.

Wandeling over Kunstroute Uden-Zuid

2 Comments

Leave a Reply

Close Menu