5-10 KMKunstwandelingNoord-BrabantWandelspecials Nederland

Uden in 16 kunstwerken en 29 gedichten – Poëzie- en kunstwandeling

Door 20 april 2019 april 29th, 2021 Geen berichten

Gedichten, kunstwerken en Maarten van de Elzen

DE CULTURELE WANDELING LANGS DE GEDICHTEN VAN MAARTEN VAN DE ELZEN EN VERRASSENDE KUNSTWERKEN LEIDT U DOOR EEN DEEL VAN HET CENTRUM VAN UDEN EN LAAT U OOK GENIETEN VAN HET LANDELIJK GEBIED TUSSEN UDEN CENTRUM EN UDEN ZUID, EN HET BEVRIJDINGSPARK.

Maarten van de Elzen

Maarten van den Elzen was vijf jaar stadsdichter van Uden, hij publiceerde dichtbundels en het Academisch Genootschap van Eindhoven kende hem in 1992 de lokale Kunstprijs toe. Willem Groenewegen vond zijn poëzie interessant genoeg om 25 verzen in het Engels om te zetten en componist Andries Clement zette 10 van zijn gedichten op muziek, op cd opgenomen door Kamerkoor Musica Vocalis o.l.v. dirigent Jeroen Felix en herhaaldelijk uitgevoerd.

Wandelen Uden in 16 kunstwerken en 29 gedichten van Maarten van de Elzen

In oktober 1994 richtte Maarten van den Elzen samen met beeldend kunstenaar Genoveef Lukassen Uitgeverij Hoenderbossche Verzen op waar inmiddels 43 dichtbundels het licht zagen waarvan er 23 werden aangekocht door Museum Meermanno in Den Haag voor hun Collectie.

Wandelen Uden in 16 kunstwerken en 29 gedichten van Maarten van de Elzen

Een andere kijk op plekjes in Uden

Ik ken alle plekjes in Uden waar de route langsgaat. Toch is het een leuke manier om Uden op een andere manier te ontdekken, dichterlijk verrijkt door Maarten. Je staat even stil bij de gedichten waarbij in de gedichten van Maarten opvalt dat hij een scherpe waarneming heeft en zich echt kan verwonderen over iets. Dat vertaalt zich in de gedichten, zoals het gedicht op het bruggetje aan de Muntmeester.

ONDER ONZE VOETEN SCHUILEN SPOREN
VAN RATELENDE BOERENKARREN EN HANDEN
WROETEND OP ZOEK NAAR VOEDSEL

De route is te koop bij de VVV en je kunt de route ook lopen met dichter Maarten van den Elzen.

Laat een bericht achter