Skip to main content
search

Klompenpad Zeegsepad – Wandelen op Oude Postweg van Nijmegen naar Arnhem

KIJK ROND BIJ

DE BEMMELSE ZEEG

De Woerdt, Huis te Ressen en de oude postweg Nijmegen-Arnhem

Je ontdekt op dit klompenpad het mooie buitengebied van Ressen in Park Lingezegen. Je wandelt langs zegen, eeuwenoude bouwwerken, door weilanden, boomgaarden en over historische paden. En dat alles in een heel bijzonder en afwisselend landschap. Een kort klompenpad maar niet minder mooi. In Park Lingezegen gebeurt van alles, veel nieuwbouw maar ook authentieke stukjes landgrond en fruitboomgaarden. Daarbij veel initiatieven op lokaal gebied met boerenwinkels en gebiedsontwikkeling waarbij oude cultuur weer in ere wordt hersteld.

Bemmelse Zeeg

De Bemmelse Zeeg is een watergang in de Overbetuwe die belangrijk is voor de waterhuishouding. De zeeg of watergang watert af op de Linge. Langs de Zeeg is door Park Lingezegen met Waterschap Rivierenland een ecologische verbindingszone met wandelpad aangelegd waar nu het klompenpad overheen gaat.

Wandeling over klompenpad Zeegsepad

Bosontwikkeling

Er vindt in Park Lingezegen op kleine schaal bosontwikkeling plaats. Er zijn rode beuken geplant waarvan één op 28 november 2014. De boom is een ent van een 100 jaar oude rode beuk die in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem stond. De oude beuk werd gekapt nadat het wortelgestel beschadigd raakte bij de herbouw van de ‘Amsterdamse Westerstraat’ in het museum. Om boskap royaal te compenseren heeft het museum langs de Bemmels Zeeg ruim 2,2 hectare nieuw bos aan laten planten. Een mooi symbool voor natuur die elders weer een plek krijgt.

Wandeling over klompenpad Zeegsepad bij ontwikkelingsbos

Oude Postweg

Het karrenspoor met fraaie knotwilgen is een overblijfsel van de voormalige, eeuwenoude postweg tussen Nijmegen en Arnhem. Deze weg en de Woerdsestraat waren, voordat in 1610 kanaal de Grift werd aangelegd, de belangrijkste verbindingswegen tussen de twee steden. Het is een uniek stuk middeleeuwse verbindingsweg in oorspronkelijke staat.

Wandeling over klompenpad Zeegsepad op oude postweg Nijmegen-Arnhem

Huis te Ressen

In Ressen stond vroeger het beeldbepalende kasteel Ressen dat in de 13de eeuw werd gebouwd. Dit kasteel was omgeven door tuinen en grachten. In de 1te eeuw werd op de plek van het kasteel Huis te Ressen gebouwd. Dit adellijke huis werd in 1803 afgebroken wat achteraf grote gevolgen heeft gehad voor de latere geschiedenis doordat de basis voor het in stand houden van de Heerlijkheid Ressen er niet meer was. Tuinen en grachten verdwenen geheel of gedeeltelijk en andere gebouwen in de omgeving verschenen. Momenteel zijn de contouren van het kasteel blootgelegd in een parkachtige omgeving.

Wandeling over klompenpad Zeegsepad bij voormalig huis Ressen
Wandeling over klompenpad Zeegsepad bij voormalig huis Ressen

Kerk en kosterij Ressen

De kerk is in de 11e eeuw uit tufsteen opgetrokken. De toren vanuit de 12e eeuw is ook romaanse architectuur van tufsteen. Maar het koor is een gotische baksteengebouw en heeft kruisribgewelven. Het is een van de oudste van Nederland. De Andreaskruizen aan de buienkant van het gebouw dienden als afweertekens voor boze geesten.

Wandeling over klompenpad Zeegsepad bij kerk Ressen
Wandeling over klompenpad Zeegsepad bij kerk Ressen

Brandspuithuisje

Het gerestaureerde brandspuithuisje dateert uit 1870, de tijd dat Ressen nog een eigen brandweer had. Het huisje is gebouwd in Kleefse stijl, te zien aan de kleur stenen. Het is bovenop een sloot gebouwd, zodat het water binnen bereik was.

Wandeling over klompenpad Zeegsepad bij brandspuithuisje

De Woerdt

De naam ‘De Woerdt’ verwijst naar een hoogte. Grote overstromingen dwongen de bewoners in het verleden hun huis te bouwen op natuurlijke en kunstmatige verhogingen, zogenaamde woerden. De boerderij verrees eind 18de eeuw aan de eeuwenoude postweg tussen Nijmegen en Arnhem. Al in 1832 is sprake van een boomgaard en onder het voorhuis bevindt zich nog een oude waterput. In de bijbehorende landwinkel kunnen lokale producten worden gekocht. Sinds 1977 teelt men hier diverse soorten appels, peren, kersen, morellen, mispels, walnoten en pruimen.

Wandeling over klompenpad Zeegsepad bij de Woerdt

Leave a Reply

Close Menu
CHOOSE YOUR LANGUAGE