Gulperberg, Bovenste Bosch en de Hakkenberg
Dutch Mountain Trail – Gulpen-Teuvenerberg
Kenmerken
Lengte: 15 kilometer
Startpunt: Gulpen
Eindpunt: Teuvenerberg (Slenaken)
Landschap: Heuvelland en bos
De vergezichten op de route zijn geweldig, en het houdt niet op, na elke bocht verschijnt een nieuw panorama, de een nog mooier dan de andere. Het is een etappe met niet heel veel hoogteverschillen. Alleen de Gulperberg bij Gulpen is even een kuitenbijter. Verder loop je overwegend door bos en langs de bosranden richting België. Het is niemandsland en de bossen zijn in herfstkleuren prachtig gekleurd. Vele leuke paadjes langs heggen en wegkruizen bepalen de route. In de verte Wittem en Mechelen. De Hakkenberg is meer een plateau, niet echt een berg. De Dutch Mountain Trail laat een prachtige route in het Limburgse heuvelland zien. Het vervoer is lastig, je ontkomt bijna niet aan het maken van extra kilometers in deze uithoek van Nederland.
Gulperberg
De Gulperberg of Gulpenerberg is een heuvel in het Heuvelland gelegen bij Gulpen. Boven op de Gulperberg bevindt zich het betonnen Mariamonument uit 1935 van de hand van beeldhouwer Charles Vos en architect Piet Gerrits. De beklimmingen via de Koning van Spanje, de west- en de oostzijde zijn meermaals opgenomen in de wielerklassieker Amstel Gold Race. Al in 1834 werd op de Gulperberg een missiekruis geplaatst en trokken hier jaarlijks processies naartoe. Hiervoor nam in februari 1935 het dekenaat Gulpen voor het symbolische bedrag van één gulden een strook grond van 700 m² op de 157 meter hoge Gulperberg over van de gemeente Gulpen.
Op de Gulperberg staat het monument ter herinnering aan wielerverslaggever Jean Nelissen. Het bestaat uit een stalen plaat waarin zijn profiel is uitgesneden, mét de onafscheidelijke sigaar. De gedenkplaat is ontworpen door kunstenaar Andy Preim. Idee voor het kunstwerk ontstond dankzij het boek Jean van Bart Jungmann. Daarin verzuchtte zijn vriendin Ida Bruurmijn dat het mooi zou zijn als er ergens op de Gulperberg ‘een blijvende herinnering’ aan Jean zou komen.
Bissen
Het buurtschap ten zuidwesten van Mechelen ligt in een klein dal tussen een heuvelrug in het zuiden met daarop Schweiberg en het Schweibergerbos in het noorden. Boven Bissen staat een wegkruis uit 1878 met tekst in het Duits ter herinnering aan een verongelukte jongen.
Bovenste Bosch
Het Bovenste bos ligt hoog, op zo’n 200 tot 240 meter boven NAP. Het Onderste bos ligt wat lager, beide ten zuiden van Epen. Eli Heimans, oprichter van Natuurmonumenten, noemde het Bovenste bos ‘het mooiste hoekje van Nederland’. Je bent hier op het zuidelijkste randje van Nederland. Het Bovenste Bosch is deels een hellingbos, bestaande uit loofhout. Op het plateau staan echter zware fijnsparren. Het gebied is botanisch van groot belang. De bodemvegetatie kent veel zeldzame bosplanten, die zich op het krijt goed kunnen ontwikkelen. Op het hoogste punt staat een grenspaal. De grenspaal nummer 14 markeert de plek van de vijfde van de zeven summits.
Hakkenberg
De naam Hakkenberg bij het Bovenste Bos komt van hakhout dat hier vroeger werd gehakt. Een pad dat uit Terziet omhoog leidt naar de top heet nog steeds Hakkenbergerpad. Het is onderdeel van de 7 Summits, de zeven steilste bergtoppen van Zuid-Limburg. Hier, op het hoogste punt, komen de grenzen van Nederland, Vlaanderen en Wallonië samen. Het kan dus eigenlijk gezien worden als een soort drielandenpunt in Limburg.
Teuvenerberg
Het bosreservaat is een deel van een veel groter boscomplex tussen de vallei van de Gulp en het hoger gelegen plateau. Het merendeel bestaat uit privébos en strekt zich uit over de taal- en landsgrens. het omvat veel loofhout en hier mag de natuur grotendeels haar gang gaan. Vroeger werd in deze streek ‘middelhout’ gerooid. Hierbij werden hier en daar dikke bomen gespaars om uiteindelijk te dienen als constructiehout. De overige struiken werden afgezaagd voor gerief- en brandhout. Het leverde bijzonder flora op, echter dit is economisch niet meer haalbaar in deze tijd. Nu mag het bos zich ontwikkelen tot oerbos.