Skip to main content
search

Trage Tocht Gulpen – Wandelen bij de bakermat van het Gulpener bier

Eyserbos, de Gulp en Gulpener Bier

Trage Tocht Gulpen

 

Kenmerken

Lengte: 15 kilometer

Start- en eindpunt: Deken Schneidersstraat 1, 6271 JC Gulpen

Landschap: Beken, hellingbossen en heuvelland

De wandeling biedt alles wat je in Zuid-Limburg tegen kan komen: beken, wegkruizen, hellingbossen, holle wegen, glooiende landschappen en Limburgs bier. Op de route geniet je van prachtige vergezichten met afwisselend bos en droogdal. Een enorme rust en prachtige onverharde wegen leiden je ten noorden van Gulpen door het landschap. Begin- en eindpunt Gulpen mag er wezen, rond het centrale plein met het geluid van het water van de Gulp, is het goed toeven. Een must is nagenieten van het lokaal gebrouwen bier Gulpener Bier. In de kroegen proef je de drie kenmerken van de Limburger: het bier, de Limburger en de vrolijkheid. Buiten op het plein worden deze kenmerken verbeeld in het kunstwerk Drie Gezichten. Al met al een wandeling die er mag zijn.

Wandeling over Trage Tocht Gulpen

Bedenker Rutger Burgers over de route: ‘Het forellenriviertje de Gulp kabbelt door het charmante Gulpen alvorens te monden in de Geul. Op deze plek start de gevarieerde wandeling via Wijlre en de Eyserbossen. Twee keer wandelen we tijdens deze tocht vanuit het Geuldal het Mergellandplateau op en af. En eenmaal weer beneden gaat de route door de weilanden langs het water. We lopen over de Dolsberg naar buurtschap Stokhem. Net buiten het gehucht kunnen we het asfalt alweer verruilen voor gras in de weiden langs de kronkelende Geul. Tussen de koeien heb je al snel de kerk en de bierfabriek van Wijlre in het vizier. Eenmaal buiten Wijlre klimmen we weer het plateau op. Onverharde wegen met fenomenaal uitzicht brengen je met een grote bocht bij het droogdal onder Elkenrade. Onbekend en verrassend mooi. Helaas moeten we dan de weg naar het Eyserbos voor lief nemen, waar met mooi weer veel toer- en racefietsers rijden. De afdaling via het Eyserbos en langs de Eyserbeek is daarentegen weer van een ongekende schoonheid. Vanaf de Gulpmonding loop je langs de waterkant naar de bakermat van het Gulpener bier. In verband met de overstroming in juli 2021 is een pad langs de Geul tijdelijk afgesloten. We bieden daarom een alternatiueve route tussen Stokhem en Wijlre. De route is hierdoor 1 km korter. Zodra het pad weer is opengesteld keren we terug naar de oorspronkelijke route.’

Gulpen

Het dorp is gelegen bij de samenvloeiing van de Geul en de Gulp, op een hoogte van ongeveer 95 meter. De aanwezigheid van veel water zorgde voor de activiteiten van leerlooiers, bierbrouwers en forellenkwekers. De Gulpener Bierbrouwerij ontstond in 1825. De plaats wordt wel het kloppend hart van het Heuvelland genoemd. Het is gelegen tussen verschillende hellingen die bedekt zijn met bossen. Vlakbij ligt de Gulpenerberg vanwaar je een mooi uitzicht hebt op Gulpen en het omringende heuvelland.

Wandeling over Trage Tocht Gulpen

Wijlrebos

Het Wijlrebos is een hellingbos die bekend staan om hun soortrijkdom en rijk aan bijzondere planten- en diersoorten. Ooit waren deze hellingbossen onderdeel van eeuwenoud cultuurlandschap door het gebruik als hakhout- of middenbos. Doordat er nu niet meer gekapt wordt, moet natuurherstel zorgen voor de oude soortenrijkdom. Hierdoor worden proefvlakken gekapt als proef om het bos te herstellen. Vanuit het Wijlrebos heb je een mooi uitzicht op Stokhem en Wijlre.

Wandeling over Trage Tocht Gulpen
Wandeling over Trage Tocht Gulpen

Romeins Grafpad

Stokhem ligt wat afgezonderd doordat het niet aan een doorgaande weg gelegen is. Stokhem is waarschijnlijk al sinds lange tijd bewoond getuige de vondst van een Romeins grafveld in de directe omgeving. Het pad leidt vanaf het dorp omhoog naar waarschijnlijk een oude cultplaats in het Wijlrebos.

Wandeling over Trage Tocht Gulpen op Romeins Grafpad

Watermolen Otten

De watermolen van Wijlre is met zijn twee waterraderen een van de bekendste watermolens van Zuid-Limburg. Hij maakt deel uit van een grote hoeve, waarvan de molenvleugel met het woongedeelte langs de Geul ligt. Vroeger was de watermolen een koren- en oliemolen, waarvan de oliemolen met het achterste houten waterrad naast het woongedeelte lag. De molen is gelegen aan een molentak van de Geul in het dorp Wijlre. De geschiedenis van de molen gaat terug tot 1275, toen gebouwd als een banmolen van de heerlijkheid Wijlre. De eerste schriftelijke vermelding is echter van een clerus uit 1420. In 1871 werd de brouwerij afzonderlijk verkocht aan de brouwer Frederik Edmond Brand; dit was het begin van de Brand’s brouwerij die uitgroeide tot een van de bekendste bierbrouwerijen in Limburg.

Wandeling over Trage Tocht Gulpen bij watermolen Otten in Wijlre

Droogdal Elkenradergrub

De Elkenradergrub is een droogdal en holle weg in de gemeente Gulpen-Wittem. Het dal ligt ten zuiden en zuidwesten van Elkenrade en ten noordoosten van Wijlre. Een droogdal of grub is een langgerekte laagte die aan een beekdal doet denken maar die ontstaan is door de erosie van afstromend regenwater of, zoals in stuwwallen, door afstromend smeltwater. Slechts bij aanzienlijke regenval of door, zoals in stuwwallen, de aanwezigheid van bronnetjes is een droogdal soms watervoerend.

Wandeling over Trage Tocht Gulpen bij droogdal Elkenradergrub
Wandeling over Ons Kloosterpad van Oisterwijk naar de Abdij van Koningshoeven

Raderpost Eys

Door de hoge positie, 193 meter, bood het plateau boven op de Eyserbosweg de geallieerden in de 2e W.O. een unieke, directe blik op Nazi-Duitsland. In het diepste geheim werden onmiddellijk na de verovering van het Eyserbos voorbereidingen getroffen om hier bij de kruising de eerste Amerikaanse mobiele radarpost te plaatsen. Zo konden de geallieerden 322 kilometer ver nazi-Duitsland bespioneren. Vanuit de radarpost in Eys werden niet alleen de luchtaanvallen op steden als Keulen en Berlijn gecoördineerd, ook speelde de post een belangrijke rol tijdens het Ardennenoffensief van december 1944.

Wandeling over Trage Tocht Gulpen bij raderpost Eis
Wandeling over Trage Tocht Gulpen bij raderpost Eis

Beeld De Limburger

Het beeldje De Limburger is gemaakt door Bert van Loo in 1975 in opdracht van de Gulpener Bierbrouwerij als geschenk voor de Gemeente Gulpen, ter gelegenheid van haar 150-jarig bestaan. De drie gezichten tonen verschillende karaktereigenschappen van de Limburger: de vrolijke, gezellige, bierdrinkende, maar ook de relativerende, vrome en een beetje arrogante Limburger.

Wandeling over Trage Tocht Gulpen bij het beeld van de Limburger, Drie Gezichten

Overzichtskaart

Foto's van deze wandeling

Leave a Reply

Close Menu
CHOOSE YOUR LANGUAGE