Skip to main content
search
0-5 KMKunstwandelingNoord-Brabant

Wandeling langs kunstwerken Jan van Gemert in Gemert

By 17 november 2022No Comments

Wandeling langs kunstwerken Jan van Gemert in Gemert - 4 KM

De wandelroute langs kunstobjecten van de Gemertse kunstenaar Jan van Gemert is ter gelegenheid van de honderdste geboortedag van Jan van Gemert door de Stichting Jan van Gemert uitgezet langs kunstwerken van deze kunstenaar, die in de openbare ruimte in Gemert te zien zijn. Op 3 juni 2021 was het honderd jaar geleden dat de Gemertse kunstenaar Jan van Gemert is geboren. Jan van Gemert is de naamgever van de stichting die de Open Atelierroute Gemert organiseert.

Gemert is alleen al de moeite waard voor een wandeling met de prachtige kerk, kleine steegjes, de beek die door het plaatsje loopt en het imposante kasteel. Maar met het thema de kunstwerken van Jan van Gemert is het nog leuker. Je komt op plekjes waar je anders niet zou komen en je ziet plekjes die je anders niet op zouden vallen.

Kunstwandeling Jan van Gemert in Gemert

Jan van Gemert

Als stichter van de atelierroute en 100 jaar geleden in Gemert geboren zijn er nog veel werken zichtbaar in openbare ruimte van Gemert. Johannes Albertus (Jan) van Gemert was een Nederlands schilder, graficus, beeldhouwer, glazenier en keramist. Van Gemert werd geboren als derde van twaalf kinderen. Zijn vader was een ex-onderofficier en arbeider in de textielindustrie. Zijn moeder kwam uit een tuiniersgezin. Op 13-jarige leeftijd raakte Van Gemert betrokken bij een ongeval, waardoor hij een been moest missen. In 1952 kon hij dankzij hulp van de Gemertse burgemeester De Bekker een atelier bouwen, en in 1954 voltooide hij zijn opleiding aan de Akademie voor Industriële Vormgeving Eindhoven. Hij is voornamelijk bekend geworden door zijn expressionistische werk. Zijn favoriete medium was olieverf op hardboard, doek of papier, maar hij gebruikte ook waskrijt, lijmverf en Siberisch krijt. Beeldhouwwerk, mozaïeken en reliëfs in chamotte en terracotta van Jan van Gemert zijn te zien in Gemert, Uden, Weert, Son (bevrijdingsmonument), Elsendorp, Made, Drimmelen (verzetsmonument), Wanroij, Bakel en Odiliapeel.

Vorm in brons op voormalig WGK-gebouw

Kunstwandeling Jan van Gemert in Gemert

Piramide

Kunstwandeling Jan van Gemert in Gemert

Gastvrijheid

Kunstwandeling Jan van Gemert in Gemert

Mens Recht Natuur

Kunstwandeling Jan van Gemert in Gemert

Heilige Willibordus

Kunstwandeling Jan van Gemert in Gemert

Overzichtskaart

Foto's van deze wandeling

Leave a Reply

Close Menu