Skip to main content
search

Ons Kloosterpad – Middelbeers-Oirschot – Wandelen naar de Heilige Eik

Processiepark Heilige Eik, Landgoed De Baest en Middelbeers

Ons Kloosterpad - Middelbeers-Oirschot

Kerk Oirschot

Ons Kloosterpad - Middelbeers-Oirschot

Rustplek langs het Omleidingskanaal

Ons Kloosterpad - Middelbeers-Oirschot

Wilhelminakanaal

Ons Kloosterpad - Middelbeers-Oirschot

Kleine Beerze

Ons Kloosterpad - Middelbeers-Oirschot

Landgoed Baest

Ons Kloosterpad - Middelbeers-Oirschot

KEES KROOT BOS

Ons Kloosterpad - Middelbeers-Oirschot - 10 KM

Je ontdekt met deze wandeling het gebied tussen Middelbeers en Oirschot. In deze route wandel je van Middelbeers naar Klooster Nazareth in Oirschot.  Onderweg kom je over landgoed De Baest en het prachtige processiepark De Heilige Eik, een icoon in het katholieke Brabant.

Wandeling over Ons Kloosterpad van Middelbeers tot Oirschot bij de Kapel Heilige Eik

Her is een heerlijke relatief korte herfstwandeling, van Middelbeers naar Oirschot. Ik kende het gebied, langs de Beerze, door landgoed De Baest en het processiepark De Heilige Eik. Het enthousiasme over Ons Kloosterpad neemt steeds bij mij toe. Dit is niet altijd te wijten aan de kwaliteit van het wandelnetwerk in Brabant, meer omdat grote gedeeltes door de Kempen lopen waar het eigenlijk overal wel lekker wandelen is. Het katholiek erfgoed op deze wandeling bestaat uit de kapel Heilige Theresia midden in de bossen maar de schoonheid hiervan wordt ruimschoots overtroffen door de Kapel bij de Heilige Eik. Een prachtig processiepark met de Kruisweg en de fantastisch mooie kapel die aan één kant helemaal open is en uitnodigt om even te te gaan zitten en te proeven van de sfeer. Eindpunt Oirschot wordt bereikt langs visvijver ‘t Lisje en het Wilhelminakanaal en eindigt bij de imposante kerk op het plein. Een katholiek eindpunt, zoals het hoort bij Ons Kloosterpad.

Middelbeers

Middelbeers is een voornamelijk agrarisch dorp en is omsloten door agrarisch grondgebruik. Het oude dorp is het grootste van de drie Beerzen, Oost, West- en Middelbeers. Het bestaat uit een toelopende pleinachtige straat, de Doornboomstraat, waar nog een dorpspomp staat. Een zijstraat hiervan voert naar beide kerken, de pastorie en de Vesthoeve. Het Oude Kerkje van Middelbeers werd in 1927 buiten gebruik gesteld en wordt vooral gebruikt voor exposities en andere culturele doeleinden. Daarnaast wordt de Oude Kerk bij bijzondere gelegenheden nog voor de eredienst gebruikt. Ten westen van het dorp stroomt de Groote Beerze en ten oosten de Kleine Beerze.

Wandeling over Trage Tocht Middelbeers

Kleine Beerze

De Kleine Beerze is een beek en heeft van oorsprong tot de samenvloeiing met de Groote Beerze, een lengte van omstreeks 15 km. De naam Beerze werd al in 1545 gebruikt door keizer Karel V en is vermoedelijk afgeleid van ‘berne’ (bron) of ‘barne’ (branden). ‘Barne’ verwijst naar de aanwezigheid van veen (turf), dat vroeger dienstdeed als brandstof voor de kachel. Het veen werd gevormd in de laaggelegen gebieden rond de beek. Reeds vóór 1850 zijn de meeste bochten in de bovenloop rechtgetrokken, terwijl in het kader van de ruilherverkaveling tussen 1960 en 1970 de laatste bochten weggehaald zijn en de beek werd verdiept en verbreed om snelle waterafvoer mogelijk te maken.

Wandeling over Ons Kloosterpad van Middelbeers tot Oirschot bij de Kleine Beerze
Wandeling over Ons Kloosterpad van Middelbeers tot Oirschot bij de Kleine Beerze

Landgoed De Baest

Landgoed Baest is gelegen tussen Spoordonk en Middelbeers in de gemeente Oirschot. Het is particulier bezit en bestaat uit afwisselend naald- en loofbos met in het centrum een complex van akker- en weidegronden. Hier bevinden zich ook de gebouwen van het landgoed. Baest wordt voor het eerst genoemd in een akte uit 1225. Het goed was destijds in handen van de Abdij van Berne, die het waarschijnlijk deed ontginnen in de tweede helft van de 12e eeuw. Het Huis te Baest, brandde in de eerste helft van de 16e eeuw af, maar werd op de middeleeuwse fundamenten opnieuw opgebouwd in 1549. In de 18e eeuw is het in classicistische stijl vernieuwd. Bij het landhuis bevindt zich een fraaie tuin. Op het landgoed staan veel monumentale bomen, waaronder een zomereik van 500 jaar oud, en een vijftal eiken voor het huis te Baest aangeplant in 1790. Buiten de kern ligt een landschap wat doorsneden wordt door eeuwenoude lanen. Landgoed de Baest is in 1997 uitgeroepen tot het mooiste en meest monumentale van de Brabantse landgoederen en om die reden toen is onderscheiden met de Brabantse Monumentenprijs.

Wandeling over Ons Kloosterpad van Middelbeers tot Oirschot bij het Omleidingskanaal

Processiepark De Heilige Eik

De Kapel van de Heilige Eik is een bedevaartsoord ten westen van Oirschot in het dal van de Beerze, ten noorden van landgoed Baest. De legende is omstreeks 1610 opgetekend door Petrus Vladeraccus, een toenmalig katholiek geloofsijveraar. De legende luidt dat een paar herders ‘twee eeuwen voordien’ een Mariabeeldje op de oever van de Beerze vonden en dit in een eik plaatsten, waarna ze in aanbidding neervielen. Bewoners van Middelbeers namen het beeld mee en plaatsten het in hun kerk, maar de volgende ochtend was het beeld weer op de oorspronkelijke plaats aanwezig. De inwoners van Oirschot kwamen nu om het beeld te vereren, en er waren bij de eerste bezoekers al diverse mensen die op wonderbaarlijke wijze van hun koortsen genazen.

Wandeling over Ons Kloosterpad van Middelbeers tot Oirschot bij de Kapel Heilige Eik
Wandeling over Ons Kloosterpad van Middelbeers tot Oirschot bij de Kruisweg bij Kapel Heilige Eik

Klooster Nazareth

De congregatie Zusters Franciscanessen zijn een begrip in Oirschot. Zee een grote invloed gehad op zorg en onderwijs. De zusters hielden zich in het begin vooral bezig met gebed maar later veranderde dat behoorlijk en gingen de zusters werken in de zorg en het onderwijs.  Aan het begin van de twintigste eeuw paste het gebouw niet meer bij de omvang en activiteiten van de orde en kozen ze voor een nieuw gebouw. De architect Jan Stuyt kreeg de opdracht. Hij had een bijzondere stijl en liet zich inspireren door de christelijke architectuur van het Midden-Oosten. Dat is in het huidige klooster Nazareth nog goed terug te zien.

Wandeling over Ons Kloosterpad van Middelbeers tot Oirschot bij klooster Nazareth
Wandeling over Ons Kloosterpad van Middelbeers tot Oirschot bij klooster Nazareth

Kapel H. Theresia

De kapel is gewijd aan de H.Theresia van Lisseux en is gebouwd in de jaren dertig van de 20e eeuw en wel uit dankbaarheid. In het jaar 1934 kreeg Jan Hein van de Mortel voor die tijd bijna een ongeneselijke aandoening. Een bloedvergiftiging een ziekte waarvoor in die tijd nog geen medicijnen bestonden. Tijdens deze omstandigheden hielp enkel alleen nog het gebed. De 7 jarig jongetje genas. Grootvader Henri van de Mortel besloot daarop een kapel te bouwen ter ere van de heilige die hij het meest had aangeroepen. Het betrof hier Jan Hein van de Mortel bewoner van Baest. Het gebouwtje heeft in 1980 een grondige restauratie ondergaan.

Wandeling over Ons Kloosterpad van Middelbeers tot Oirschot bij de kapel H. Petronella
Wandeling over Ons Kloosterpad van Middelbeers tot Oirschot bij de kapel H. Petronella

Overzichtskaart

Foto's van deze wandeling

Leave a Reply

Close Menu
CHOOSE YOUR LANGUAGE