Skip to main content
search

IVN-wandeling Nulandse Heide – Wandelen door drie landschappen: bos, heide en park

Zorghoeve Mariaburg, Waterwingebied Nuland en de Binckhorst

IVN-wandeling Nulandse Heide - 6 KM

De wandeling is bedacht door de plaatselijke IVN-afdeling en leidt je door het waterwingebied en over de Nulandse Heide langs de flanken van zorginstelling de Binckhorst.

IVN-wandeling Nulandse Heide

Zorghoeve Mariaburg

Op de zorgboerderij Mariahoeve in Rosmalen worden mogelijkheden geboden op het gebied van dagbesteding en vrijetijdsbesteding aan mensen met een lichamelijke- en psychische aandoening, visuele beperking en ontwikkelingsstoornis. Het unieke aan de boerderij is dat het nog daadwerkelijk in bedrijf is, dagelijks hebben ze de zorg voor meer dan 50 stuks jongvee. Er is boerderijwinkel waar verse groenten van eigen land worden verkocht. Daarnaast kun je er tal van andere lekkere producten zoals jam, soepen en heerlijke rode bietjes of rode kool in pot kopen. En ook pootgoed en door de zorgvragers geknutselde spulletjes zoals vogelhuisjes.

Waterwingebied Nuland

Brabant Water pompt hier al water op sinds 1887. Langs de Pompstraat woonden in vroegere tijden diverse arbeiders, die in het pompstation werkzaam waren en ook de directeur van het station woonde hier. Op het terrein zijn 20 waterputten, waar het grondwater opgepompt wordt vanuit een diepte van ruim 100 meter. Dit water is soms al duizenden jaren geleden als regen gevallen. De in de grond aanwezige zandlagen hebben het water al voor het grootste deel gezuiverd voordat het wordt opgepompt. Het opgepompte water ondergaat hierna nog enkele bewerkingen voordat het als lekker, zuiver kraanwater naar u thuis wordt getransporteerd.

IVN-wandeling Nulandse Heide
IVN-wandeling Nulandse Heide

Nulandse Heide

De Nulandse Heide is een prachtig afwisselend natuurgebied met bos, heide, slootjes en zandverstuiving. Ook zijn er veel dieren te vinden. Zoals de bosuil, kerkuil en steenuil. Eekhoorns, schapen en reetjes. Daarnaast is dit het broedgebied voor de buizerd en havik. En ook het kleinste vogeltje van Nederland leeft er in de toppen van dennen, het goudhaantje. Voor 1800 was de Nulandse hei maar een desolaat gebied, maar vanaf 1800 wordt het langzamerhand bewoond. De bewoners hadden vaak -terecht of onterechtgeen goede naam. Velen leefden in bittere armoede. Een aantal leefden in hutten, die uit heideplaggen en sprokkelhout waren opgetrokken.

IVN-wandeling Nulandse Heide

De Binckhorst

De Binckhorst is een open zorglocatie in de bossen bij Rosmalen, voor ca 300 bewoners met een verstandelijke beperking. In 1959 stichtte Pieter Hendrix een ‘R.K. internaat voor imbeciele jongens’ in Rosmalen. In de villa was in het begin plaats voor twaalf cliënten en het personeel. Al snel begon het internaat te groeien. De Binckhorst zou uiteindelijk een soort dorp op zich moeten worden. Uiteindelijk zou De Binckhorst opgaan in de zorginstelling Cello. De oude villa staat er nog altijd en wordt omringd door nieuwbouw van Cello.

Plassen voor bluswater

De plassen zijn oorspronkelijk gegraven voor de brandweer om eventueel te dienen als bluswater. Nu is het volledig in de natuur opgenomen. In de zomer worden de plassen opgesierd met waterlelies.

IVN-wandeling Nulandse Heide

Vlinderbaan

Enkele jaren terug is er een vlinderbaan gemaakt die loopt van de Rosmalense zandverstuiving tot aan het Karregat, wel 5 kilometer lang. De bedoeling was om een goed leefgebied en migratiegebied voor vlinders en bijen te creëren. Het bestaat uit veel open ruimte met bloeiende planten en grassen. Ook de levendbarende hagedis maakt gebruik van deze ruime baan en is hier al vaak aangetroffen.

IVN-wandeling Nulandse Heide

Overzichtskaart

Foto's van deze wandeling

Leave a Reply

Close Menu
CHOOSE YOUR LANGUAGE