Skip to main content
search

Wandelen in Twente – Nijreesbos De Doorbraak – Wandelen door ecologische verbindingszone

De Doorbraak, landgoed Almelo en Tusveld

Wandelen in Twente - Nijreesbos De Doorbraak

Brug over de Doorbraak

Wandelen in Twente - Nijreesbos De Doorbraak

Kunst langs het pad

Wandelen in Twente - Nijreesbos De Doorbraak

Voormalige lanceerinrichting V1

Wandelen in Twente - Nijreesbos De Doorbraak

Kijkpunt de Doorbraak

Wandelen in Twente - Nijreesbos De Doorbraak

Paddestoelen

Wandelen in Twente - Nijreesbos De Doorbraak

Nijreesbos

Wandelen in Twente - Nijreesbos De Doorbraak - 9 KM

Prachtige bossen op landgoed Almelo waar je op een vreemde plek nog een V1-installatie ziet liggen, en mooie statige lanen. Hierna de ecologische verbindingszone met water als thema. Leuke paden langs het water en grazende koeien, soms in het water. Het is een mooie, leuke en korte wandeling zo dicht bij bewoond en druk gebied. Niet voor niets waren er veel mensen die een ommetje maakte. Afwisseling op een korte afstand van elkaar. En door de Doorbraak, de nieuwe ecologische verbindingszone, zijn nieuwe wandelmogelijkheden ontstaan, en dat is mooi meegenomen.

Wandeling Nijreesbos De Doorbraak van Wandelen in Twente

Routemaakster en bedenkster Truus Wijnen over deze route: ‘Je gaat een zeer afwisselende wandeling maken met bijzondere elementen door een gebied ten zuiden van Almelo. Hoofdrol in deze wandeling is weggelegd voor het waterrijke De Doorbraak; een waterbergingsgebied en ecologische verbindingszone. Hier stroomt tegenwoordig de nieuw ontwikkelde beek die ook de naam De Doorbraak draagt.Het is aangelegd om water meer ruimte te geven en zo wateroverlast en verdroging te voorkomen. Je kunt er bovendien ook nog eens fraai wandelen en op enkele plekken zelfs langs/over de oevers van het water. Bijzonder is ook het Nijreesbos met de onlangs weer zichtbaar gemaakte V-1 lanceerinstallatie. Het is nu een plek waar de oorlog in herinnering wordt gebracht. Halverwege de route zorgt het op een beschutte haar (zandrug) en door bos omgeven Nivonhuis Krikkenhaar voor een welkome pauzeplek. Je bent er altijd welkom om in het Rustpunt koffie te drinken of om een kijkje te nemen in het huis. Als startpunt voor deze route is gekozen voor het sympathieke familierestaurant Liedenbaum alwaar het prettig toeven is op het door groen omgeven terras.’

V1-installatie

V1-lanceerbaan in Almelo is een voormalige V1-lanceerinrichting, waarvan fundamenten nog zichtbaar zijn. In Almelo zijn in najaar 1944 vier lanceerbanen voor V1-bommen aangelegd door Italiaanse krijgsgevangenen, bij Bolkshoek, Nijreesbos, Maatveld en Platenkamp. De lanceerbanen bestonden uit een betonnen platform, waterput, poeren en de richtplaat. De vliegende bommen werden richting Londen en Antwerpse haven afgeschoten, maar kwamen daar lang niet altijd terecht. Ze veroorzaakten ook slachtoffers en schade in Oost- en Zuid-Nederland. De laatste lancering vanuit de stelling Almelo was op 30 maart 1945. In Nijreesbos aan de Oude Deldenseweg hebben vrijwilligers de fundamenten van de lanceerbaan vrijgemaakt.

Wandeling Nijreesbos De Doorbraak van Wandelen in Twente bij de V1-installatie
Wandeling Nijreesbos De Doorbraak van Wandelen in Twente bij de V1-installatie

Nijreesbos

Het Nijreesbos is een bos in de Nederlandse gemeente Almelo en ligt zuidoostelijk van de stad. De naam Nijrees komt van een boerderij genaamd Erve Nijrees, die oostelijk van het bos ligt. Erve Nijerees heeft in vroegere tijden meerdere benamingen gekend, zoals Nienreiss, Niereest, Nienrees, Nijerees en Groot Nijerees. In 1675 werd deze in het zogenoemde vuurstedenregiste het Nijreest. ‘Reest’ duidt op een beekoverlaat en ‘Nije’ staat voor ‘nieuwe’.

Wandeling Nijreesbos De Doorbraak van Wandelen in Twente op landgoed Almelo

De Doorbraak

De Doorbraak is een nieuw gegraven beek in Twente tussen de Bornse Beek en de Regge. Het traject volgt grotendeels de loop van de Bornerbroekse Waterleiding. De beek is, samen met de Wendel, gegraven om het relatief schone landelijke water in Twente langer vast te houden en te scheiden van het relatief verontreinigde stedelijke water. Verder kan de Doorbraak fungeren als waterbergingsgebied en als ecologische verbindingszone tussen Twente en Salland.

Wandeling Nijreesbos De Doorbraak van Wandelen in Twente bij ecologische verbindingszone
Wandeling Nijreesbos De Doorbraak van Wandelen in Twente bij ecologische verbindingszone

Overzichtskaart

Foto's van deze wandeling

Leave a Reply

Close Menu
CHOOSE YOUR LANGUAGE