Skip to main content
search

Wandelen buiten de binnenstad van Tilburg – Trappistenklooster – Een goudgele beloning

AaBe-fabriek, Trappistenklooster en de Piushaven

Trappistenklooster - Een goudgele beloning

Uitkijktoren De Nieuwe Herdgang

Trappistenklooster - Een goudgele beloning

Grazende koeien bij Koningshoeven

Trappistenklooster - Een goudgele beloning

AaBe-fabriek

Trappistenklooster - Een goudgele beloning

Brug over Wilhelminakanaal

Trappistenklooster - Een goudgele beloning

Trappistenklooster Koningshoeven

Trappistenklooster - Een goudgele beloning

De IJzergieterij

Trappistenklooster - Een goudgele beloning - 12 KM

De wandeling is geplaatst in de onlangs verschenen wandelgids van Gegarandeerd Onregelmatig Wandelen buiten de binnenstad van Tilburg. Je wandelt langs veel industrieel erfgoed van de textielindustrie waar Tilburg zo groot door is geworden. Maar ook een mengeling van oud en nieuw door de moderne gebouwen langs het Wilhelminakanaal. De stad ontwaakt na een avond kermis, gemeentelui ruimen de troep op en de geur van bier heerst nog in de binnenstad. Net buiten de binnenstad veel rust, vooral op het prachtige pad van Trappistenklooster Koningshoeven naar de nieuwe uitkijktoren De Nieuwe Herdgang. Hier loop je langs graanvelden waar reeën wegspringen en waar je de drukte van de stad snel vergeten bent. Een onderbreking bij het Trappistenklooster is aan te bevelen, het bier smaakt er goed.

Wandelen buiten de binnenstad van Tilburg - Trappistenklooster - bij graanvelden

Routemaakster en bedenkster Jacqueline Bankers over deze route: ‘Vanaf de zuidzijde van het station in het centrum lopen we door de oude binnenstad. Tijdens deze, maar ook andere wandelingen zien we de betekenis van koning Willem II voor de stad Tilburg. Verder komen we langs een oude textielfabriek, waarin nu een winkelcentrum is gevestigd. Vervolgens lopen we door een bijzonder Tilburgs wijkje aan de rand van de stad. Kort daarna komen we bij het Trappistenklooster en wat later, op een wat bijzondere plek, bij een uitkijktoren. Vervolgens wandelen we langs het kanaal en de havenarm weer richting de oude binnenstad. We passeren onder andere enkele fabrikantenvilla’s, een voormalige textielfabriek, poppodium 013 en de Tilburgse synagoge, en komen zo weer terug bij het station.’

Monument van Koning Willem II

Het standbeeld op de Heuvel in Tilburg stelt koning Willem II voor. Het staat beter bekend als het Tilburgse Willem II monument. Willem II overleed op 17 maart 1849, al een paar dagen later liet de kunstschilder Jan Adam Kruseman weten dat het portret van Willem dat hij had gemaakt voor de Eerste Kamer der Staten-Generaal zou worden tentoongesteld. Hij wilde de opbrengst gebruiken als ‘eerste bijdrage voor de oprigting van een nationaal gedenkteeken, eene dankbare hulde der Natie aan haren Koning Willem II, in een hem waardig standbeeld.’ De vier vrouwenfiguren op de hoeken van de hardstenen sokkel zijn zogenaamde allegorieën. Ze stellen voor: het koningschap (met kroon en scepter), de wetgeving (met de wet in de linker- en een pen in de rechterhand), de schoonheid (houdt een lauwerkrans omhoog), en de welvaart (met een hoorn des overvloeds en geldstukken). Op het voetstuk staan onder andere de plaatsen vermeld waar Willem II als militair overwinningen heeft behaald, waaronder Quatre Bras, Waterloo, Hasselt en Leuven.

Wandelen buiten de binnenstad van Tilburg - Trappistenklooster - bij het beeld van Koning Willem I

Den Ophef

Deze brug in de Piushaven is vrijdag 14 juni 2013 officieel geopend en met de naam ‘Den Ophef’. Alle Tilburgers konden een maand lang suggesties indienen om deze brug, die architect-kunstenaar John Körmeling heeft ontworpen, een nieuwe naam te geven. ‘Den Ophef’ kreeg in totaal 1.005 stemmen en won met een straatlengte. De brug is een ontwerp van John Körmeling en lijkt op een havenhijskraan. In het glazen ballasthuis is een wisselende tentoonstelling te zien met kunst. Het ballasthuis is een stalen constructie met wanden van glas is 13,5 meter breed, 8 meter lang, 3,5 meter hoog met een gewicht van 43 ton. Het hangt tussen de draagarmen en gaat omhoog en omlaag bij het openen en sluiten van de brug.

Wandelen buiten de binnenstad van Tilburg - Trappistenklooster - bij De Ophef
Wandelen buiten de binnenstad van Tilburg - Trappistenklooster - bij De Ophef

AaBe-fabriek

De fabriek heeft decennialang gediend als textielfabriek en sinds een paar jaar is het een winkelcentrum. AaBe of voluit: Adolf van den Bergh, wollenstoffen- en wollendekenfabrieken en later ‘De Koninklijke AaBe wollen stoffen en dekenfabrieken’ was een textielfabriek in Tilburg die bestaan heeft van 1929 tot 2008. Het is voor wat betreft het aantal werknemers de grootste werkgever van de Tilburgse textielindustrie geweest die in de topdagen 1250 werknemers in dienst had. Het was de laatste Tilburgse textielfabriek. De gevels van het gebouw zijn uitgevoerd in art-decostijl en in het oude ketelhuis met schoorsteen uit 1930 zit tegenwoordig een pannekoekenhuis.

Wandelen buiten de binnenstad van Tilburg - Trappistenklooster - bij de AaBe-fabriek

De Nieuwe Herdgang

De uitkijktoren De Nieuwe Herdgang ligt in Landschapspark Moerenburg-Koningshoeven. Het is een ontwerp van Nina Aalbers van architectenbureau Architectuur Maken. De uitkijktoren is een markant uitzichtpunt in het landschap, die Moerenburg en Koningshoeven verbindt. Een echte blikvanger voor automobilisten op de A58, fietsers en wandelaars.

Wandelen buiten de binnenstad van Tilburg - Trappistenklooster - bij de Nieuwe Herdgang
Wandelen buiten de binnenstad van Tilburg - Trappistenklooster - bij de Nieuwe Herdgang

Abdij Koningshoeven

De Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven is een klooster van de trappisten in Berkel-Enschot. Hier wordt sinds 1884 gebrouwen binnen de muren van Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven. Dat gebeurt nog altijd onder toezicht en verantwoordelijkheid van trappistenmonniken. Een deel van de opbrengst gaat naar goede doelen. Deze principes staan garant voor eerlijk, oorspronkelijk bier met een rijke historie van rust en stilte. Het Proeflokaal dankt haar naam aan het oude gebouw waar de monniken vroeger hun trappistenbieren testten op geur, smaak, helderheid en kwaliteit. Het is een stijlvolle horecagelegenheid omringd door prachtige tuinen.

Wandelen buiten de binnenstad van Tilburg - Trappistenklooster - bij Trappistenklooster Koningshoeven
Wandeling over Ons Kloosterpad van Oisterwijk naar de Abdij van Koningshoeven

Poppodium 013

De naam van het poppodium is vernoemd naar het netnummer 013 voor telefoongesprekken naar Tilburg. Het gebouw opende op 13 november 1998 zijn deuren en is een fusie van de concertzalen Noorderligt en Bat Cave, en de plaatselijke MuziekKantenWinkel. In 2015 en 2016 werd 013 grondig verbouwd. Zalen werden verbouwd en samengevoegd. Na de verbouwing heeft de grote zaal een capaciteit van 3000 mensen. In de kleine zaal kunnen 700 mensen. Hiermee is 013 het grootste poppodium van Nederland.

Wandelen buiten de binnenstad van Tilburg - Trappistenklooster - bij Poppodium 013

Overzichtskaart

Foto's van deze wandeling

Leave a Reply

Close Menu
CHOOSE YOUR LANGUAGE