Skip to main content
search

Wandelen buiten de binnenstad van Tilburg – Peerke Donders – Een zalige wandeling

Texielmuseum, Quirijnstokpark en Peerke Donders

Peerke Donders - Een zalige wandeling

Goirke

Peerke Donders - Een zalige wandeling

Textielmuseum

Peerke Donders - Een zalige wandeling

Wilhelminakanaal

Peerke Donders - Een zalige wandeling

Muurschildering

Peerke Donders - Een zalige wandeling

Wilhelminapark

Peerke Donders - Een zalige wandeling

De Schans

Wandelen buiten de binnenstad van Tilburg - Een zalige wandeling - 17 KM

De wandeling is geplaatst in de onlangs verschenen wandelgids van Gegarandeerd Onregelmatig Wandelen buiten de binnenstad van Tilburg. De route staat voornamelijk in het teken van Peerke Donders, de tot zalig verklaarde geestelijke. Extra mooi vandaag door de enorme sneeuwval in het zuiden van ons land. De wandeling verbindt een aantal groene parken, oude stadsdelen en herdenkingspunten van Peerke Donders aan elkaar. Verder een mooie wandeling door met een goede vriend bij te kletsen. Een mooie wandeling, weliswaar veel drukte in de stad Tilburg, maar langs zeer mooie en historierijke plekken.

Wandeling over de Zalige wandeling van Peerke Donders bij de Quirijnboulevard

Routemaakster en bedenkster Jacqueline Bankers over deze route: ‘Vanaf de noordzijde van het station in het centrum lopen we via de wijk Loven door een stadspark in Tilburg-Noord. Vandaar gaan we richting Berkel-Enschot. We zien de recentste uitbreidingswijk met zelfbouwkavels in de Nieuwe Warande liggen en wandelen tussen de weilanden door naar het Peerke Donders Park. Van daaruit lopen we naar De Schans, een dorps stukje Tilburg, en wederom door een stadspark. Vervolgens gaan we naar de Goirkestraat en het Wilhelminapark, beide met statige fabrikantenvilla’s, waarna we terugkomen bij het station.’

Peerke Donders

Petrus Norbertus Donders, ook wel Peerke Donders was een geestelijke van de rooms-katholieke kerk die als missionaris werkzaam was in Suriname. Bekend als ‘Apostel der Indianen en Melaatsen’ werd hij in 1982 zalig verklaard door paus Johannes Paulus II.  Petrus Donders was de oudste zoon van thuiswever Arnold Donders en Petronella van den Brekel. Zijn jongere broer heette Martinus. Toen hij zeven was, overleed zijn moeder. Vanaf zijn twaalfde zat Donders al achter het weefgetouw, eerst thuis later in het textielfabriekshuis Janssens. Zijn droom was om priester te worden, maar voor een opleiding had zijn vader onvoldoende geld. Nadat Donders in 1831 was afgekeurd voor militaire dienst hielp de pastoor hem. Hij mocht knecht worden op het kleinseminarie Beekvliet in Sint-Michielsgestel. Wegens zijn geloofsijver werd hij vervolgens toegelaten tot de priesteropleiding. Tijdens zijn vervolgstudie aan het grootseminarie in Haaren kwam bisschop Grooff uit Suriname op bezoek. Hij zocht priesters voor de missie in Suriname. Donders was de enige die zich aanmeldde.

Wandeling over de Zalige wandeling van Peerke Donders bij het Peerke Donderspark

Op 5 juni 1841 werd hij vervroegd tot priester gewijd, in Oegstgeest, en vertrok in 1842 via Warmond als missionaris naar Suriname, waar hij kapelaan werd in Paramaribo. In 1856 werd hij overgeplaatst naar de missiepost Batavia, een leprakolonie gevestigd op een voormalige plantage aan de Coppename. Op 24 juni 1867 legde Donders de kloostergeloften af en trad hij toe tot de congregatie van de redemptoristen. Het Peerke Donderspark is een processiepark welke naam ook wordt gebruikt voor het hele complex rond het gereconstrueerde geboortehuis van Peerke Donders, inclusief kapel, monument en paviljoen.

Wandeling over de Zalige wandeling van Peerke Donders bij het Peerke Donderspark

Textielmuseum

Het TextielMuseum werd in 1958 geopend in een voormalige fabrikantenvilla en is sinds 1985 gehuisvest in de voormalige textielfabriek van de firma C. Mommers & Co., ooit een van de grootste werkgevers in Tilburg. In mei 2008 werd het museum na een grondige verbouwing heropend. Het TextielLab, het kloppende hart van het museum, is gevestigd in een voormalige fabriekshal die omgebouwd is tot werkplaats. In de Damast Weverij van het museum zijn werkende jacquardweefgetouwen, een wasserij en tentoonstellingen te zien. In de ‘Wollendekenfabriek’ laat het met werkende machines zien hoe er vroeger geproduceerd werd.

Wandeling over de Zalige wandeling van Peerke Donders bij het Textielmuseum
Wandeling over de Zalige wandeling van Peerke Donders bij het Textielmuseum

Quirijnboulevard

De Quirijnboulevard is een nieuwbouwplan in Tilburg Noord dat rond de eeuwwisseling gestart is en in 2014 afgerond is. Gerenomeerde architecten hebben hier samengewerkt om een mooie wijk te maken. De wijk was sterk aan verloedering onderhevig en nadat een verscheidenheid aan woningen is gebouwd en een lang smal park is aangelegd, heeft de wijk meer aantrekkingskracht gekregen.

Wandeling over de Zalige wandeling van Peerke Donders bij de Quirijnboulevard

Standbeeld Peerke Donders

De Interpolistuin ligt is te vinden aan de voet van de welbekende Interpolis-toren. De stadstuin ligt in hartje centrum en is een geliefde plek voor de Tilburgers om te vertoeven. Het standbeeld Petrus Donders is een gedenkteken in het Wilhelminapark in de Nederlandse stad Tilburg. Het herdenkt de gelijknamige missionaris als ‘Apostel der Melaatsen’. Het bronzen beeld toont Donders ten voeten uit, gekleed in een priestertoog. Hij houdt in zijn geheven rechterhand een crucifix, zijn linkerhand rust op het hoofd van een knielende creoolse lepralijder. Het beeld staat op een taps toelopende sokkel van euville, Frans kalksteen. Aan de zijkanten van de sokkel zijn in brons reliëf het wapen van Tilburg en een schip op zee aangebracht, als symbool voor de oversteek naar Suriname.

Wandeling over de Zalige wandeling van Peerke Donders bij het beeld van Petrus Donders

Molenbochtplein

Op een oude kaart is de naam De Molen Bogten nog te zien. Het is niet uitgesloten dat bogt hier de betekenis had van een door hek- of paalwerk afgesloten ruimte op een erf. De naam is waarschijnlijk ontleend aan de Veldhovense molen die destijds aan het Rosmolenplein stond. Veel arbeiders in de Tilburgse textielindustrie kwamen uit het noorden en er was dan ook behoefte aan een gereformeerde kerk. Die werd gebouwd op het Molenbogtplein bij de vele arbeiderswoningen gebouwd. De kerk sloot in 1970 en is niet meer als zodanig in gebruik.

Wandeling over de Zalige wandeling van Peerke Donders bij het Molenbochtplein

Quirijnstokpark

Het park is ontworpen in de jaren 1960 als het belangrijkste park van het nieuwe stadsdeel Noord en dient als buffer tussen de woonwijken en het industrieterrein Loven. In het midden van het park ligt een langgerekte vijver met enkele eilandjes. Met de grond uit de vijver zijn in het oosten van het park lage heuveltjes opgeworpen, die geheel zijn bebost. In het noordoosten van het park bevindt zich een hertenweide.

Wandeling over de Zalige wandeling van Peerke Donders bij het Quirijnstokpark

Overzichtskaart

Foto's van deze wandeling

Leave a Reply

Close Menu
CHOOSE YOUR LANGUAGE