10-15 KMBuiten de binnenstad van NijmegenGegarandeerd OnregelmatigGelderlandStadswandeling

Wandelen buiten de binnenstad van Nijmegen – Weurtpad – Industrieel en hip Nijmegen

Door 9 juni 2019 september 10th, 2019 Geen berichten
KIJK ROND BIJ

DE WAALSPRONG

Weurt, de Spiegelwaal en culturele hotspots

DE WANDELING VOERT EERST NAAR DE WESTELIJKE TAFELRANDEN. WE KRUISEN DE WAAL RICHTING LENT, KRUISEN DE RIVIER NOG EEN KEER TERUG RICHTING WEURT EN GAAT VANDAAR TERUG OVER DE RIVIERDIJK NAAR NIJMEGEN. JE KUNT JE HART OPHALEN AAN DE BRUGGEN, HAVENS, SLUIZEN EN INDUSTRIEEL ERFGOED. IN DE LUWTE DAARVAN HEERST ER IN HET DORP WEURT NOG EEN LANDELIJKE SFEER. DE TERREINEN VAN DE VOORMALIGE NYMA-SPINNERIJ EN DE HONIG-FABRIEK ZIJN NU CULTURELE HOTSPOTS. EEN HELE AFWISSELENDE WANDELING.

Wandelen rond Nijmegen, volgens de Nijmegenaren de oudste stad, is wandelen in hele gevarieerde landschappen. Nu de hippe en chique kant van Nijmegen met een uitstapje naar de Spiegelwaal. Wij Hollanders zijn waterbouwers en dat is ten noorden van Nijmegen goed te zien. Een binnenbocht in de Waal zorgt voor minder wateroverlast en tegelijkertijd voor nieuwe recreatie- en wandelmogelijkheden. Weurt is klein, rustig en vredig, de grote energiecentrale wordt ontmanteld en vlakbij in de oude industriecomplexen gebeurt van alles op eet- drink- en theatergebied. En overal de Waal met de machtige schepen in de buurt.

Spiegelwaal

Wandeling buiten de binnenstad van Nijmegen over het Weurtpad op Zaligebrug over Spiegelwaal

De Spiegelwaal is een nevengeul van ongeveer 4 kilometer in de Waal ter hoogte van Nijmegen. De geul werd tussen 2013 en 2015 aangelegd in het kader van het project Ruimte voor de Waal, onderdeel van het landelijke waterveiligheidsprogramma Ruimte voor de Rivier. Dit programma kwam tot stand na de overstromingen in 1993 en 1995. De geul moet de capaciteit in de bocht van de Waal bij Nijmegen vergroten en het waterpeil verlagen waardoor er bij hoog water meer water opgevangen kan worden. De geul werd aan de noordelijke oever bij Lent gecreëerd en voor de aanleg moesten verschillende huizen gesloopt worden. Door de aanleg van de geul ontstond het stadseiland Veur-Lent. Medio 2015 kreeg de geul, na een prijsvraag, de naam Spiegelwaal. Op 3 december 2015 werd de geul officieel geopend.

De nieuwe brug De Oversteek steekt de Waal en de Spiegelwaal over. De Waalbrug en de spoorbrug met de Snelbinder zijn verlengd en steken ook de Spiegelwaal over. Ook zijn een verkeersbrug (Lentloper) en een voet- en fietsbrug (Zaligebrug) aangelegd tussen Lent en het stadseiland. In totaal zijn er daarmee vijf bruggen over de Spiegelwaal.

Weurt

Wandeling buiten de binnenstad van Nijmegen over het Weurtpad bij de kerk in Weurt

Weurt is een dorp van de gemeente Beuningen in de Nederlandse provincie Gelderland. Weurt was tot 1 januari 1818 een zelfstandige gemeente. Op die datum werd het bij de gemeente Beuningen gevoegd. Weurt ligt aan de Waal, waar het Maas-Waalkanaal uitkomt bij de Waal, tegen Nijmegen aan. In het Maas-Waalkanaal ligt het sluiscomplex Weurt, dat nu onder de gemeente Nijmegen valt. Ook de Waalhaven van Nijmegen lag oorspronkelijk gedeeltelijk op Weurts grondgebied. In Weurt staat de rooms-katholieke Sint-Andreaskerk, een neogotische kerk uit 1898 naar een ontwerp van Caspar Franssen. Weurt staat bekend om de vele monumenten die te vinden zijn in voornamelijk de waalkant van het dorp. Een herkenbaar punt in Weurt is de steenkoolcentrale van Engie. Hoewel deze niet in het dorp zelf staat, maar in de gemeente Nijmegen, is dit voor velen een herkenningspunt. De centrale is stilgelegd in 2015 en wordt nu in fases gesloopt.

Dijkmagazijn

Wandeling buiten de binnenstad van Nijmegen over het Weurtpad bij dijkmagazijn in Weurt

Centrale Nijmegen

Wandeling buiten de binnenstad van Nijmegen over het Weurtpad bij de kerk in Weurt

Honigcomplex

Wandeling buiten de binnenstad van Nijmegen over het Weurtpad bij oude Honig-fabriek

Kronenburger Park

Wandeling buiten de binnenstad van Nijmegen over het Weurtpad bij Kronenburgerpark in Nijmegen

De Snelbinder

Wandeling buiten de binnenstad van Nijmegen over het Weurtpad op brug de Snelbinder in Nijmegen

De Oversteek

Wandeling buiten de binnenstad van Nijmegen over het Weurtpad bij brug de Oversteek
GA NAAR DE KAART

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: