Skip to main content
search
15-20 KMBuiten de binnenstad van EindhovenDommelpadGegarandeerd OnregelmatigNoord-BrabantStadswandeling

Wandelen buiten de binnenstad van Eindhoven- Woenselpad

By 12 juni 2019april 5th, 2021No Comments

Wandel mee in Woensel Eindhoven.

De Woenselse Poort, naoorlogse stadsuitbreidingen en een fraai park

DE WANDELING OVER HET WOENSELPAD GAAT EERST NAAR WAAR OOIT DE WOENSELSE POORT STOND EN DAARNA OVER HET HISTORISCHE TRACÉ DOOR OUD WOENSEL. HIERNA DOORKRUIS JE DE NAOORLOGSE STADSUITBREIDINGEN IN EINDHOVEN NOORD. LANGS GROENE LINTEN MAAK JE KENNIS MET DE ARCHITECTUUR UIT DE TIJD VAN DE WEDEROPBOUW, EEN FRAAI PARK EN EEN VERRASSEND STUKJE PHILIPS-ERFGOED. LANGS DE OOSTKANT VAN WOENSEL STRUIN JE DOOR HET DOMMELDAL EN LANGS EEN OUDE DOMMELLOOP TERUG NAAR EINDHOVEN VIA DE TUE-CAMPUS NAAR HET STATION TERUG.

De wandeling is echt wel de minst mooie van de verder prachtige gids Wandelen buiten de binnenstad van Eindhoven. Het Woenselpad heeft een mooi eind waar je langs de Dommel en een oude arm van de Dommel loopt maar het begin is op een beetje groen na een en al stad. Vanuit het centrum loop je onder het spoor door en komt al snel in een verder wel mooie multiculturele wijk. Allerlei internationaal getinte winkeltjes domineren hier het straatbeeld. Hierna ook nog veel drukke Eindhovense straten met af en toe een groenstrook. Het wordt pas echt leuk, maar voor heel even, in het Henri Dunantpark waar enorme zuilen een kunstwerk vormen.  Aan de noordflank van Woensel en de stad Eindhoven loop je langs het beekdal van de Dommel terug naar station Eindhoven. Hiermee zit de gids Wandelen buiten de binnenstad van Eindhoven erop, een erg leuke manier om wandelend Eindhoven en omgeving te verkennen.

Woensel

Wandeling over het Woenselpad van Gegarandeerd Onregelmatig buiten de binnenstad van Eindhoven bij Porthos

Woensel bestaat officieel uit twee verschillende stadsdelen (Woensel-Zuid en Woensel-Noord), maar meestal wordt er over één gebied gesproken. Het is een een enorm groot gebied, dat het grootste deel van Eindhoven-Noord beslaat. Hier wonen ruim 110.000 inwoners, bijna de helft van het totale inwonersaantal van Eindhoven. Het is het zeker de moeite waard om eens de noordelijke richting van de stad in te gaan. Zo is de Kruisstraat en de Woenselse Markt het leukste gedeelte van Woensel en ook het meest multiculturele deel van de stad. Deze smeltkroes bruist altijd en het is er een komen en gaan van allerlei type mensen. Zo is er een Turkse groentewinkel, een Surinaamse Rotishop, een Italiaanse broodjeszaak, een Aziatische supermarkt, maar ook de Woenselse bakker en verschillende supermarkten.

Maar er is ook veel groen in Woensel zoals het grote Henri Dunantpark, het Dommeldal en Eckartsebos (deels ook Tongelre) en landgoed Eckartdal; een woonvorm voor mensen met een verstandelijke beperking en tegelijkertijd een vrij toegankelijk natuurgebied. En winkelcentrum WoensXL telt meer dan 160 winkels, en daarmee is dit het grootste wijk-winkelcentrum buiten de Randstad. Het Winkelcentrum is ook een officiële buurt in Eindhoven, en hier vlakbij staat ook de woontoren Porthos. Het is met 101 meter het op een na hoogste gebouw van Eindhoven en het won in 2007 de Betonprijs.

Oud Woensel

Wandeling over het Woenselpad van Gegarandeerd Onregelmatig buiten de binnenstad van Eindhoven bij Sint Petruskerk in Woensel

De Sint Petruskerk en het oude raadhuis staan in Oud Woensel met het wapen van Woensel: de drie hoornen verwijzen naar het geslacht Horn, dat de eerste heren van Woensel leverde.

WoensXL

Wandeling over het Woenselpad van Gegarandeerd Onregelmatig buiten de binnenstad van Eindhoven bij Porthos

WoensXL was het eerste overdekte winkelcentrum van Noord-Brabant. De woontoren Porthos is het op een na hoogste gebouw van Eindhoven met 101 meter.

Henri Dunantpark

Wandeling over het Woenselpad van Gegarandeerd Onregelmatig buiten de binnenstad van Eindhoven bij zuilen in Henri Dunantpark

Het Henri Dunantpark is aangelegd in 1970 in landschappelijke stijl met speelweiden, hoogteverschillen en wandelpaden. De buizensculptuur stond tot 2010 in het centrum bij de Bijenkorf.

GA NAAR DE KAART

Leave a Reply

Close Menu