Skip to main content
search

Trage Tocht Weebosch – Wandelen over de Cartierheide

Trage Tocht Weebosch

Beeld bij kerk in Weebosch

Trage Tocht Weebosch

Vlonderpad Cartierheide

Trage Tocht Weebosch

Ven op de Cartierheide

Trage Tocht Weebosch

Witrijt

Trage Tocht Weebosch

Cartierheide

Trage Tocht Weebosch

Cartierheide

Trage Tocht Weebosch

Het is een typische Kempenwandeling, de Trage Tocht Weebosch. Veel bos, soms wat heide en dat alles op de droge zandgronden vlakbij de grens met België. Met daartussen bos en boerenland en niet voor niets noemt bedenker Rutger Burgers dit landschapstype als kenmerkend voor de route. Het is hier stil op het platteland en je kunt er uren in alle rust wandelen. Absoluut hoogtepunt is het iets verhoogde dijkje over de Cartierheide die is omzoomd door berken. Je hebt hier een mooi uitzicht over het Pannegoor en de rest van het heidegebied. Zo dicht bij het drukke Eindhoven geniet je hier nog volop van hele mooie natuur.

Wandeling over Trage Tocht Weebosch bij het Pannegoor

Routemaker en bedenker van de wandeling Rutger Burgers: ‘In de Brabantse Kempen op de grens met Belgisch Limburg verwacht je bos en boerenland. Deze Trage Tocht vanuit Weebosch bij Luyksgestel voldoet helemaal aan die verwachting. Vanuit het dorpje lopen we tussen de akkers in noordwestelijke richting het bos in. Want allereerst zoeken we de mooie Cartierheide op. De halfopen heide is vernoemd naar de Luikse jonkheer Emile de Cartier, die dit gebied in 1863 kocht. Een mooi aangelegd berkenlaantje doorsnijdt de heide, die door de familie als jachtterrein werd gebruikt. Het laantje op een dijkje leidt langs een gegraven ven, het ‘Pannegoor’. Vanaf het begroeide dijkje kon men ongezien op eenden en andere watervogels in het ven jagen. In de droge zomer van 2018 is het ven veranderd in een steppe, maar na een nat najaar laven de meeuwen zich weer in het ven. Vervolgens doorkruisen we de heide over een ruime zandweg, die op de kaart wordt aangeduid als de Bredasebaan. Geniet van de vergezichten, maar ook van de vlinders, de spechten en de reeën. We lopen om buurtschap Witrijt heen en kruisen het weggetje de Holle Witrijt. Aan het eind houden we steeds de akkerrand aan, gewoon omdat de rand van bos en boerenland zoveel wandelvreugde biedt.’

Weebosch

Weebosch, of eigenlijk: De Weebosch, is een dorp dat deel uitmaakt van de gemeente Bergeijk. Weebosch ligt parallel aan de Aa die stroomafwaarts overgaat in de Run. Er ligt een bescheiden landbouwgebied en niet ver daarvandaan liggen de uitgestrekte bossen en heidevelden van Boswachterij De Kempen en de Cartierheide. De eerste zijdelingse vermelding van Weebosch dat toen Wedebosch heette, dateert van september 1299. ‘Jan II, hertog van Brabant, bestemt op verzoek van Simon, investiet van Bergeyk, vrouwe Aleid en de gehele parochie van Bergeyk zekere hem toebehorende allodiale goederen voor het onderhoud van een nieuw gesticht altaar, met uitzondering echter van de novale tienden van Wedebosch.’ Er worden ook bedevaarten gehouden rond 16 oktober, en vanaf 1933 een ruiterprocessie, die ook tegenwoordig nog bestaat en die zelfs honderden paarden omvat. Het zijn echter geen boerenpaarden meer, maar plezierpaarden. De middenstand heeft al vanaf de beginjaren op de aanloop ingespeeld, te beginnen met het plaatselijke café, dat de kerk graag pal tegenover het etablissement zag.

Wandeling over Trage Tocht Weebosch bij de kerk
Wandeling over Trage Tocht Weebosch

Cartierheide

De Cartierheide is een natuurgebied dat onderdeel uitmaakt van het Natuurgebied De Kempen. De naam van het gebied is ontleend aan de Belgische diplomaat Emile-Ernest de Cartier de Marchienne. Zijn vader, jhr. Paul-Emile de Cartier de Marchiennes, kocht in 1863 het nabij deze heide gelegen Duizels Hof en kwam later in handen van zijn zoon. Emile-Ernest de Cartier de Marchienne werd later de eigenaar van de heide en gebruikte deze onder andere als jachtterrein. Van oorsprong bestond het landschap uit uitgestrekte heidegebied met onder andere vennen, moerassen, stuifduinen en hoogveen. Al vanaf de 14e eeuw werd het gebied bewoond door de inwoners van het Hapertse gehucht De Pan, die hun boerderijen en landbouwenclaves te midden van de grote open heidegebieden bouwden. Vanaf de jaren 1930 werd besloten om dit heidegebied, zoals vele andere heidegebieden, te gaan bebossen met vooral den, spar en lariks, als leverancier van het benodigde stuthout voor de mijnbouw in Limburg. Kenmerkend voor het gebied is de afwisseling tussen droge en natte delen. De Cartierheide bestaat uit een groot aantal vennen en wordt doorkruist door het Dalemstroompje. Op de Cartierheide komt een grote populatie van diverse unieke plantensoorten voor zoals de veenbies en de witte en bruine snavelbies.

Wandeling over Trage Tocht Weebosch op de Cartierheide
Wandeling over Trage Tocht Weebosch op de Cartierheide

Pannegoor

Het Pannegoor is een gegraven ven, eigenlijk een wijer. Dit is een kunstmatige vijver bovenstrooms van een watermolen. Hij vervult de functie van buffer, zodat er steeds voldoende water beschikbaar is als met de molen wordt gewerkt. Ze waren in het bezit waren van de Abdij van Postel. De wijers bestonden verder nog uit Panne Weijer en De Eerselse Weijer, die allen met elkaar verbonden waren via het Dalemstroompje. Aangezien paters het alleenrecht hadden over de laatst genoemde wijer mochten zij hier alleen gebruik van maken. De oudste vermelding over een van de wijers dateert uit 1741, toen er een grensgeschil was tussen Eersel en Hapert. In het Pannegoor huist een meeuwenkolonie en het is een verblijfplaats voor duizende kikkers.

Wandeling over Trage Tocht Weebosch bij het Pannegoor

Witrijt

De Witrijt is een buurtschap ten westen van de gemeente Bergeijk. De buurtschap heeft 67 inwoners verdeeld over 27 gezinnen en ontleent de naam aan het riviertje Witrijt. De buurtschap valt onder te verdelen in de twee nederzettingen Kleine Witrijt en Groot Witrijt, waarvan de laatst genoemde in de volksmond gewoonlijk De Witrijt wordt genoemd.

Wandeling over Trage Tocht Weebosch

De Kempen

De Kempen is een zandstreek in het noordoosten van België en in de Nederlandse provincie Noord-Brabant, ten zuiden van de lijn Eindhoven-Tilburg. Hét kenmerk van de Kempen is hun zanderige bodem, waardoor de Kempen tot omstreeks 1860 grotendeels bedekt waren met heide, eikenbos, vennen en veengebieden. Nu komen er nog een aantal bossen, vennen, heiden en weilanden voor, maar door zware bemesting en lintbebouwing zijn deze stilaan een eerder kleinschalig landschap geworden. De Kempen zijn in de zomer de warmste plek van Vlaanderen. In het zuiden van de Kempen, werd op 25 juli 2019 in Begijnendijk, een recordtemperatuur gemeten van 41,8 °C. Dat was tevens de hoogste temperatuur ooit in België gemeten. In de winter zijn de Limburgse Kempen de koudste plek van Vlaanderen. Ook in Nederland zijn de Kempen, in het bijzonder het gebied rond Eindhoven, in de zomer vaak de warmste streek.

Wandeling over Trage Tocht Weebosch op de Bredase Baan

Overzichtskaart

Foto's van deze wandeling

Leave a Reply

Close Menu
CHOOSE YOUR LANGUAGE