5-10 KMKnopenrondjeNoord-Brabant

Knopenrondje Tongelaar – Wandelen in walhalla voor de das

Wandelen over landgoed Tongelaar

Landgoed Tongelaar, Beerse Overlaat en Biestgraaf

Knopenrondje Tongelaar

Binnenplein Landgoed Tongelaar

Knopenrondje Tongelaar

Biestgraaf

Knopenrondje Tongelaar

Poortgebouw Kasteel Tongelaar

Knopenrondje Tongelaar

'Verlegen koe'

Knopenrondje Tongelaar

Verlegde Raam

Knopenrondje Tongelaar

Eikenlaan

Knopenrondje Tongelaar

Onlangs zijn op Wandelzoekpagina de Knopenrondjes geïntroduceerd. Een team van routemakers zal de komende jaren 500 wandelingen verdeeld over alle provincies aanbieden. Knopenrondjes zijn wandelroutes op basis van de wandelnetwerken in heel Nederland. Een Knopenrondje is dus van begin tot eind bewegwijzerd. Het zijn kant-en-klare routes. Knopenrondjes zijn gevarieerd, bij voorkeur onverhard, liefst alleen voor wandelaars, verkeersveilig en uiteraard het liefst met een leuke horecagelegenheid aan de route. Bij ieder Knopenrondje vind je een routebrochure met de knooppuntnummers, een overzichtskaartje en praktische informatie als parkeermogelijkheden, openbaar vervoer (voor zover beschikbaar), musea, bezoekerscentra en bezienswaardigheden.

Wandeling over Knopenrond Tongelaar

Voor de gehele provincie Noord-Brabant maak ik de knopenrondjes met in het eerste jaar in Oost-Brabant onder andere Knopenrondje Tongelaar. ‘We maken een mooie wandeling op landgoed Tongelaar. Het prachtige wandelgebied bestaat uit cultuurland afgewisseld door stukken bos, lanen en houtwallen. Het landgoed is van oudsher een walhalla voor de das. Op de route zul je dan ook zeker een dassenburcht zien. In een mooi rondje maak je kennis met de Verlegde Raam en Biestgraaf die hier vanuit de Peel afwateren. Ze monden uit in de Maas en ontstonden uit verschillende kleine waterloopjes. Ze liggen in een gebied waar de Maas heeft gestroomd en staat bekend als de Beerse Overlaat. Je wandelt hier door een bijzonder landschap over prachtige monumentale eikenlanen, weiden, akkers, laanbeplantingen en houtwallen. Onderweg is kasteel Tongelaar met als oudste deel een vierkante poorttoren een bezienswaardigheid.’

Kasteel Tongelaar

Al in de 9e eeuw lag hier een mottekasteel maar het oudste deel van het huidige kasteel is een vroeg15e-eeuwse vierkante poorttoren. De gebouwen bevinden zich om een binnenplein en met name de 18e-eeuwse westvleugel doet denken aan de stijl van een Limburgs boerderij. Rond het kasteel ligt een aantal historische boerderijen zoals de Benedenhof, de Doelen, de Ooievaar en een bakhuisje. Het landgoed ligt op de overgang van kleigronden van de Maas naar de zandgronden. Deze ligging was aanleiding voor de vestiging van een zogenaamde vluchtburcht, hoger gelegen en veilig voor water.

Wandeling over Knopenrond Tongelaar
Wandeling over Knopenrond Tongelaar

Landgoed Tongelaar en de das

Het kleinschalige cultuurland op het landgoed wordt afgewisseld door lanen, houtwallen en kleine percelen bos. De graanakkers worden biologisch beheerd en bloemrijke akkerranden zijn aangelegd, allemaal om een goed leefgebied voor de das te creëren. In de houtwallen staan sleedoorn, meidoorn, vlier en Gelderse roos. De struiken leveren bessen en doordat er geen gif meer wordt gebruikt, komen er weer veel regenwormen voor. Dit vormt samen het lievelingsmaaltje voor de das. Er liggen meerdere dassenburchten op het landgoed en in 2015 werden er maar liefst 50 dassen geteld.

Wandeling over Knopenrond Tongelaar
Wandeling over Knopenrond Tongelaar

Overzichtskaart

Foto's van deze wandeling

Laat een bericht achter