Skip to main content
search

Trage Tocht Ruurlo – Wandelen rond Saksische boerderijen

KIJK ROND BIJ

KASTEEL HUIZE RUURLO

Saksische boerderijen, kasteel Huize Ruurlo en de Grote Former

Een prachtige wandeling door het kleinschalig landschap in voornamelijk de Boswachterij Ruurlo. Kleine percelen, bossen, statige lanen en prachtige onverharde paadjes langs de bosranden. De route kronkelt door en langs de bossen met het prachtige beginpunt Huize Ruurlo. Het is een juweeltje in een prachtig aangelegd park. Het is aan te bevelen om ook dit park te bezoeken. En wat een rust, in ben in de 14 kilometer één wandelaar tegengekomen.

Wandeling over Trage Tocht Ruurlo

De route van deze Trage Tocht is voor het grootste gedeelte onverhard en begint bij het mooie kasteel Huize Ruurlo. Het gaat verder langs de Baakse Beek en een gebied waar nog oude Saksische boerderijen met de kenmerkende rood-groen-witte luiken. Over slingerende voetpaadjes loop je naar Formerhoek, een nat gebied van boswachterij Ruurlo. Hier mag de natuur zijn gang weer gaan waarna je terugkeert naar het beginpunt bij Huize Ruurlo. Routemaker Rob Wolfs over zijn route: ‘Deze grotendeels onverharde route biedt een mooie afwisseling van bosjes, houtwallen, beekjes, boerderijen en akkers. We wandelen langs de rand van het fraaie kasteel Huize Ruurlo, omgeven door een al even mooi park dat is aangelegd in de 19e eeuwse landschapsstijl. Hoewel het kasteel uit de middeleeuwen stamt, is het huidige uiterlijk vooral bepaald in de 16e en 17e eeuw. De trap- en topgevels aan de achterkant zijn 19e eeuws. Het kasteel werd in 1977, na vijf eeuwen in bezit te zijn geweest bij de adellijke familie van Heeckeren, verkocht aan de gemeente die het gebouw gebruikte als gemeentehuis. Het kasteel is sinds 2017 in functie als museum MORE. De route voert langs de Baakse Beek en langs authentieke Achterhoekse boerderijen, ook wel bekend als Saksische boerenhoeves. Ze zijn gebouwd volgens het type hallehuis. De boerderijen die deel uitmaken van Landgoed Ruurlo zijn te herkennen aan de rood-groen-witte luiken. We slingeren over smalle voetpaadjes langs de randen van bos- en bouwland. Bijzonder is de Formerhoek: dit is het natste deel van boswachterij Ruurlo. Het ven de Grote Former is ontstaan door turfwinning. Sinds Staatsbosbeheer het ven in 1997 opnieuw uitbaggerde, mag de natuur hier zijn gang gaan.’

Liefdespad

Het Liefdespad is een route van ongeveer vijf kilometer door de natuur en loopt langs allerlei belevenissen, zoals het Doolhof, de Baakse Beek, Museum More, Klimbos Achterhoek en De Heikamp. Op bijzondere plaatsen langs het pad worden kunstzinnige banken geplaatst; zogenaamde loveseats die uiting geven aan de liefde voor de plek of een thema. Hiermee wordt liefde voor elkaar, voor het water, voor de natuur, voor kunst of voor eten bedoeld. Het Liefdespad kan door iedereen worden bewandeld: singles, stellen, gezinnen en groepen.

Wandeling over Trage Tocht Ruurlo

Kasteel Huize Ruurlo

Huis Ruurlo is een kasteel en landgoed en onderdeel van een sinds 2010 geregistreerd rijksbeschermd complex Historische Buitenplaats. Kasteel Ruurlo wordt al in 1326 genoemd en is vanaf de 15e eeuw in handen van de Nederlandse adellijke familie Van Heeckeren geweest Vanaf de jaren ’80 deed het dienst als gemeentehuis van Ruurlo. Vanwege de fusie met Borculo, Eibergen en Neede in 2005 verloor het zijn bestemming. In 2013 kocht Hans Melchers kasteel en landschapspark en liet het grondig restaureren. Vanaf 2017 maakt het deel uit van museum MORE. Doordat er in alle voorgaande eeuwen permanent aan het kasteel gebouwd werd, bestaat het gebouw uit een mengelmoes van bouwstijlen. Middeleeuws muurwerk bestaat nog, met name in de kelderverdieping. Bijna de gehele linkerkant van het huis is 16e-eeuws waarvan de grote vierkante toren in 1572 zijn huidige vorm kreeg. De ‘losse’ toren aan de achterkant werd in de aanvang van de 17e eeuw bijgebouwd, waarvan de muur aan deze kant in de 19e eeuw van nieuwe geveltoppen werd voorzien.

Wandeling over Trage Tocht Ruurlo bij Huize Ruurlo

Saksische boerenhoeves

Van oorsprong is het een langgestrekt, driebeukig gebouw met de deel in het midden en de stallen aan weerszijden. In het voorste gedeelte bevindt zich doorgaans het woongedeelte, daarachter is dan de deel met de stallen, dat van het voorhuis wordt afgescheiden door een brandmuur, boven de deel is de hooiopslag. De rood gekleurde topgevels zijn kenmerkend. De kleur ontstaat door het gebruik van een mengsel van IJzeroer en biest.

Wandeling over Trage Tocht Ruurlo
Wandeling over Trage Tocht Ruurlo

Baakse Beek

De Baakse Beek is een beek centraal gelegen in de Achterhoek. De rivier heeft zijn oorsprong in het Korenburgerveen en Lievelde en vloeit via Ruurlo en Vorden naar de IJssel. De beek verzorgt ook een deel van de afwatering van de landbouwgronden in de Achterhoek. Dit werd vanaf het einde van de 19e eeuw steeds intensiever rond de beek, waardoor de bewoners vaker last kregen van wateroverlast. Daarop werd in 1919 het Waterschap Baakse Beek opgericht, dat de waterstand in het gebied moest reguleren. Tussen 1926 en 1940 werden er in het kader van de werkverschaffing verscheidene projecten uitgevoerd om de wateroverlast in de winter en de zomer te beperken. De afvoercapaciteit van zowel de Baakse Beek als de Veengoot werd vergroot en veel secundaire waterlopen in het gebied werden verruimd en uitgediept.

Wandeling over Trage Tocht Ruurlo bij de Baakse Beek

Formerhoek

De Formerhoek is onderdeel van Boswachterij Ruurlo en in de laagte tussen de dekzandruggen ligt hier ven de Grote Former, dat een overblijfsel is van vroegere turfwinning door de bewoners van kasteel Huize Ruurlo.

Wandeling over Trage Tocht Ruurlo bij buurtschap Formerhoek
Wandeling over Trage Tocht Ruurlo bij buurtschap Formerhoek

Windmolenveld

Het Windmolenveld is een heideveld die een indruk geeft van hoe een groot deel van dit gebied eruitzag voordat zo rond 1830 werd begonnen met het planten van bomen. Vandaar dat ergens eind 19e eeuw de molen die hier stond op het Windmolenveld uit de geschiedenis verdween. De molen Agneta, aan de Borculoseweg in Ruurlo, nam vanaf 1853 het stokje over.

Wandeling over Trage Tocht Ruurlo bij het Windmolenveld
Wandeling over Trage Tocht Ruurlo bij de Buisse Heide

Leave a Reply

Close Menu
CHOOSE YOUR LANGUAGE