Skip to main content
search
0-5 KMGelderlandWandelingen oktober 2020Wandelspecials Nederland

Liefdespad – Ruurlo – Wandelen op het Pad van de Liefde

By 18 oktober 2020december 21st, 2020One Comment
KIJK ROND BIJ

HET LIEFDESPAD

Een coulissenlandschap, het Liefdespad en Loveseats

Het Liefdespad is een route van ongeveer vijf kilometer door de natuur en loopt langs allerlei belevenissen, zoals het Doolhof, de Baakse Beek, Museum More, Klimbos Achterhoek en De Heikamp. Op bijzondere plaatsen langs het pad worden kunstzinnige banken geplaatst; zogenaamde loveseats die uiting geven aan de liefde voor de plek of een thema. Hiermee wordt liefde voor elkaar, voor het water, voor de natuur, voor kunst of voor eten bedoeld. Het Liefdespad kan door iedereen worden bewandeld: singles, stellen, gezinnen en groepen. De website heeft verder suggesties voor een spannende blind date waarbij singles kunnen afspreken bijvoorbeeld op station Ruurlo en vanaf daar het Liefdespad op gaan. Hoe mooi kan het zijn, een mooi initiatief, zeker in deze onzekere corona-tijd. Op het Liefdespad brengen verschillende (beeldend) kunstenaars een ode aan de liefde. Onder anderen Daan den Houter, Jurgen Bey, Tijs Rooijkakkers, Hans van Bentem, Rob Sweere en Studio Ruwe Data geven hun kunstzinnige visie op dit hartverwarmende thema.

Wandeling over het Liefdespad in Ruurlo

Na een etappe van het Achterhoekpad heb ik dit Liefdespad er nog achteraan geplakt. Helemaal alleen, helaas, het was niet anders. Maar het is een geweldig mooi initiatief, goed bewegwijzerd met prachtige paaltjes in de vorm van een hart, goede borden met uitleg en leuke onderbrekingen. En daarbij biedt het volop mogelijkheden voor kunstenaars om dit pad uit te breiden met nieuwe kunstwerken. En tegelijkertijd: ontdek de liefde voor de Achterhoek. Want dat je hier wandelt in een uniek landschap vlakbij de mooiste tuin van Nederland, in een coulissenlandschap, ongerept en onbedorven, dat is zeker waar.

Sprekende tekst

Op de route zijn mooie wijzers geplaats met begeleidende tekst:
Laat de natuur
de zinnen prikkelen
Open je hart voor elkaar
Volg het Pad van de Liefde
Ervaar de moderne kunst
van verleiding

Wandeling over het Liefdespad in Ruurlo

Rob Sweere

Rob Sweere is bekend van zijn constructies waarmee de bezoeker op een door hem aangeboden manier de wereld om zich heen op een intense manier kan ervaren. Sweere: ‘Bewustwording van de wereld om ons heen, van de immense natuur of zelfs van het onmetelijke universum, maakt dat we onszelf leren kennen. De wereld is in deze zin op te vatten als een spiegel van het innerlijk van de mens.’ De constructies van Sweere zijn bedoeld als hulpmiddelen ter concentratie. Inmiddels nodigt Sweere – ook zonder hulp van deze middelen – mensen over de hele wereld uit om ‘conversaties’ aan te gaan met de hemel of met bomen. Rob Sweere begon zijn carrière als klassiek performancekunstenaar, waarbij hij zelf de performances uitvoerde. Daar lijkt hij in zijn recente werk weer naar teruggekeerd.

Wandeling over het Liefdespad in Ruurlo

Jurgen Bey

Jurgen Bey is een Nederlands productontwerper. Bey studeerde aan de Academie voor Industriële Vormgeving in Eindhoven en gaf daar van 1998 tot en 2004 op verschillende afdelingen les. Bey’s werk bestaat uit het ontwerpen van producten, meubels, interieurs en inrichten van de publieke ruimte. In 2002 richtte Bey samen met architect Rianne Makkink Studio Makkink & Bey op. Hij won met Studio Makkink & Bey meerdere prijzen, zoals van het Prins Bernhard Cultuurfonds in 2005 en de Woonbeurspin in 2008. Producten en installaties van Jurgen Bey en Rianne Makkink zijn onder andere opgenomen in de collectie van het Centraal Museum in Utrecht. Zoals de Kokontafel/stoel van Jurgen Bey en Jan Konings uit 1997, de Treetrunk Bench van Jurgen uit 1999 en de EarChair van Rianne en Jurgen uit 2003. Sinds september 2010 is Bey ook directeur van het Sandberg Instituut in Amsterdam, de masteropleiding van de Gerrit Rietveld Academie. In 2014 is hij benoemd tot lid van de Akademie van Kunsten. Zijn Boombank dient op het Liefdespad als Loveseat.

Wandeling over het Liefdespad in Ruurlo

Daan den Houter

Daan den Houter is een multidisciplinaire kunstenaar die werkt en woont in Rotterdam. Voordat hij naar de kunstacademie ging, studeerde hij kunstmatige intelligentie. In deze studie vond hij de basis voor zijn werk als kunstenaar. De subjectieve manier waarop we kijken en de wereld aanpassen en de grote invloed van de onderbewuste geest op ons bewustzijn, fascineert Den Houter. Zijn werken verkennen de manier waarop we ons aanpassen en kijken naar de (kunst-)wereld en perspectiefveranderingen genereren op de meest voorkomende, dagelijkse dingen.

Wandeling over het Liefdespad in Ruurlo
Wandeling over het Liefdespad in Ruurlo

Slotjesbrug

Op Valentijnsdag 2019 is een prachtige slotjesbrug geplaatst op het Liefdespad door de founders Baks Civiel- en Cultuurtechniek en Houtzagerij Agneta. De slotjesbrug blijkt nu een mooie plek te zijn om trouwfoto’s te maken.

Wandeling over het Liefdespad in Ruurlo
Wandeling over het Liefdespad in Ruurlo

One Comment

Leave a Reply

Close Menu