Skip to main content
search

Trage Tocht Paleispark Het Loo – Wandelen in koninklijke omgeving

By 18 april 2022mei 16th, 202310-15 KM, Gelderland, Trage tochten

Trage Tocht Paleispark Het Loo

Boothuis Bovenste Vijver

Trage Tocht Paleispark Het Loo

Koninklijke stallen

Trage Tocht Paleispark Het Loo

Willemstempel

Trage Tocht Paleispark Het Loo

Paviljoen Bovenste Vijver

Trage Tocht Paleispark Het Loo

Sprengen

Trage Tocht Paleispark Het Loo

Emma's Oord

Trage Tocht Paleispark Het Loo

De wandeling laat mooie contrasten zien in hoe men vroeger parken aanlegde: Achterpark en Paleispark. Het eerste gedeelte begint overweldigend met machtig hoge naaldbomen. Je wandelt door een natuurlijke omgeving, lange lanen met oude beuken en eiken. Langzaam verandert het bos in een natuurlijk bos. Soms een heidegebiedje en iedere keer weer prachtige bomen, de een nog mooier dan de andere. Dan volgt het sprengengebied, een ingenieus en mooi gedeelte met uitgegraven sprengen die de vijverpartijen bij het paleis van water voorzien. Het Paleispark is statig zoals dat bij een paleis hoort te zijn. Mooie vijvers, grote rhododendrons, strak in lichtblauw en wit gelakte paviljoens en op de achtergrond het mooie Paleis Het Loo. Via de stallen en koetshuizen wandel je terug naar het beginpunt. Een mooie koninklijke wandeling met veel grandeur, afwisseling en bijzondere mooie parken.

Wandeling over Trage Tocht Paleispark Het Loo bij de Bovenste Veldvijver

Routemaker en bedenker van de wandeling Rob Wolfs: ‘We maken een mooie wandeling door het park van Paleis Het Loo. Het eerste deel van de wandeling gaat door het Achterpark, het meer ‘natuurlijke’ gedeelte met een behoorlijk geaccidenteerd terrein. Hier zien we uitgestrekte velden met heide, bosbessen en vossenbessen. We wandelen langs de twee oude aarden forten Java en Frederik Hendrik. Hoogtepunt van deze wandeling zijn de fraaie sprengen die door Stadhouder Willem III in gebruik werden genomen om de vijvers en fonteinen bij het Paleis aan te leggen. Op het tweede deel van de route komen we in het Paleispark met vijvers, open plekken, boompartijen en houten paviljoens, boshutten en een dierenbegraafplaats. Tot slot lopen we langs het Paleis en de stallen weer terug naar de parkeerplaats. Wie wil kan deze wandeling mooi combineren met een bezoek aan het Paleis met museum en tuinen.’

Paleis Het Loo

De wandeling over het terrein van GGzE, geestelijke gezondheidszorg Eindhoven, en verrast door de grote hoeveelheid bos zo dicht bij het centrum. Tussen de gebouwen van de instelling loop je langs kleine watertjes en hoge bomen. Later bij de Tuin, waar dagbesteding plaatsvindt, zie je mooie houtkunstwerken. Ze verrassen, heel mooi, en hierdoor een leuke korte wandeling dicht bij het drukke Eindhoven.

Wandeling over Trage Tocht Paleispark Het Loo

Achterpark

Het Achterpark is het meer ‘natuurlijke’ gedeelte van het enorme park bij Paleis Het Loo. Het is behoorlijk geaccidenteerd en je ziet uitgestrekte velden met heide, bosbessen en vossenbessen. En je komt langs de fraaie sprengen die door Stadhouder Willem III in gebruik werden genomen om de vijvers en fonteinen bij het Paleis aan te leggen. Dit gedeelte van het park bestaat mee uit bos en er staan solitaire meer dan 150 jaar oude dennen. Er leven reeën en vossen en er liggen twee aarden forten, Java en Frederik Hendrik. Ze zijn aangelegd op last van Koning Willem III na de strenge winter van 1853/54 in het kader van particuliere werkverschaffing.

Wandeling over Trage Tocht Paleispark Het Loo
Wandeling over Trage Tocht Paleispark Het Loo

Sprengen

De gegraven sprengen zorgen voor de watervoorziening van de vijvers bij Paleis Het Loo. Hierdoor speelde water een prominente rol in het Paleispark. De sprengen zorgden in het overigens vrij droge gebied voor de waterhuishouding rond het paleis.

Wandeling over Trage Tocht Paleispark Het Loo bij de sprengen
Wandeling over Trage Tocht Paleispark Het Loo bij de sprengen

Paleispark

Het oostelijke gedeelte van het Paleispark, het eigenlijke park rondom het Paleis, heeft een ander karakter dan het Achterpark. Het bestaat vooral uit fraaie waterpartijen bestaande uit een drietal grote vijvercomplexen. Ze worden gevoed door een net van gegraven sprengen, waarvan de bron bij de Oude-, de Concordia- en de Paraplu sprengenkoppen. De Oude sprengen dateren nog uit de 15e /16de eeuw om de toen op het terrein gelegen watermolens van water te voorzien. De nieuwe sprengen zijn pas aangelegd rond 1685 – 1690, bij de aanleg van de formele tuin om de fonteinen en waterwerken voldoende water te kunnen geven. Kenmerkend voor de hier aanwezige Engelse landschapsstijl zijn de bochtige paden, de vele groepjes bomen en het gebruik van water. De aanleg moest zo natuurlijk mogelijk zijn. Er werd wel gezegd dat ‘je van het ene schilderij in het andere moest lopen’.

Wandeling over Trage Tocht Paleispark Het Loo bij het paviljoen bij de Bovenste Veldvijver
Wandeling over Trage Tocht Paleispark Het Loo bij de Bovenste Veldvijver
Wandeling over Trage Tocht Paleispark Het Loo bij de Boventuin

Dierenbegraafplaats

In Paleispark Het Loo ligt een dierenbegraafplaats, waar de ‘huisdieren’ van de Oranjes rusten. Er liggen behalve paarden ook honden en poezen. Het oudste graf stamt uit 1886. Hier ligt Baby, de eerste pony van de toen zesjarige Prinses Wilhelmina. Op de grafstenen staan ontroerende opschriften en opmerkelijk zijn de graven van vijf paarden op deze begraafplaats. Het zijn de paarden van de in 1934 overleden prins Hendrik, die een passie had voor Lippizaner schimmels. Het verhaal gaat rond dat koningin Wilhelmina aan het begin van de oorlog een moeilijke beslissing heeft genomen. Om te voorkomen dat de schimmels in handen van de Duitsers kwamen, zou zij ze in mei 1940 hebben laten doden.

Wandeling over Trage Tocht Paleispark Het Loo bij de dierenbegraafplaats
Wandeling over Trage Tocht Paleispark Het Loo bij de dierenbegraafplaats

Stallen en koetshuizen

Het werd gebruikt voor de stalling van de rijtuigen van de Koninklijke familie van Nederland. Het gebouw is in gebruik als museum als onderdeel van Nationaal Museum Paleis het Loo. Er is een grote collectie rijtuigen uit het bezit van het Koninklijk Staldepartement te zien. Het gebouw bestaat uit een middendeel met koetshuizen en aanspanplaats, en heeft symmetrisch aan de linker- en rechterkant een vleugel voor de paarden.

Wandeling over Trage Tocht Paleispark Het Loo bij de stallen

Overzichtskaart

Foto's van deze wandeling

Leave a Reply

Close Menu
CHOOSE YOUR LANGUAGE