Skip to main content
search

Trage Tocht Kleve Amphitheater – Wandelen op de rand van de stuwwal

By 19 november 2022mei 16th, 202310-15 KM, Duitsland, Trage tochten

Trage Tocht Kleve Amphitheater

Amfitheater

Trage Tocht Kleve Amphitheater

Klever Berg

Trage Tocht Kleve Amphitheater

Beeld van Willibrordus in Rindern

Trage Tocht Kleve Amphitheater

Schloss Gnabenthal

Trage Tocht Kleve Amphitheater

Stenen wegwijzer

Trage Tocht Kleve Amphitheater

Voetpad naar Rindern

Kleve, Schloss Gnadenthal en het Prinz Moritz Kanal

Het is een wandeling met grote hoogteverschillen en op de rand van de stuwwal heb je prachtige vergezichten over het lager gelegen land. Het gebied rond het Amfitheater doet koninklijk aan en vormt het hoogtepunt van de route. De stille plaatsjes Rindern en Donsbrüggen zijn niet echt de moeite waard, het is er stil en het enige dat opvalt zijn de luxe huizen. De verbindingen tussen deze plaatsen en Kleve zijn echter prachtig. Om te beginnen de Eichenalle, Eikenlaan tussen de plaatsen Rindern en Donsbrüggen. Het is waarschijnlijk een oude verbindingsweg en is omzoomd door de mooiste eiken die nu in de herfst prachtig kleuren. Óp de stuwwal blinkt de Kastanienalle, Kastanjelaan, uit in schoonheid. Het is hier op de stuwwal prachtig wandelen met lange lanen, hoogteverschillen en imposante bomen. Een wandeling die met de herfstkleuren van vandaag heel erg de moeite waard is.

Wandeling over Trage Tocht Kleve Amfitheater in de Schlucht

Bedenker en routemaker Rob Wolfs over de wandeling: ‘We maken aan de rand van Kleve een mooie, afwisselende wandeling door twee totaal verschillende landschappen, van laag naar hoog. Op de eerste helft gaat de tocht door het meer open gebied van het Rijndal via de typisch Duitse dorpjes Rindern en Donsbrüggen. We komen langs een gemoderniseerde Wasserburg en we wandelen over een mooie lange eikenlaan richting de hoge stuwwal. Maar daar buigen we weer af en tussen de velden lopen we naar Schloss Gnadenthal. Opnieuw door het open land en langs de fraaie kerk van Donsbrüggen komen we bij het bos op de stuwwal. We volgen een pad dat in een kloof tussen bosheuvels door omhoogloopt. Bovenop de berg lopen we over een bijzondere kastanjelaan. We maken even een uitstapje naar de Klever Berg met uitzichttoren en restaurant. Terug naar het bos en een stevige klim omhoog naar de Sternberg met fraaie uitzichten en die komen er nog veel meer. Afdaling via de berceau met mooi zicht over het Prinz Moritz Kanal, een imposant grand canal. We lopen langs het kanaal en door het historische park Forstgarten terug naar de parkeerplaats.’

Schloss Gnadenthal

Slot Gnadenthal is een classicistisch landhuis in Kleef, Duitsland, ongeveer drie kilometer ten noordwesten van het centrum. Het kasteel gaat terug op een middeleeuwse havezate die in de 15e en 16e eeuw als klooster gebruikt werd door Augustijnse kanunniken. Dit klooster werd verwoest in de Tachtigjarige Oorlog. Begin 18e eeuw liet Johann Moritz von Blaspiel op het voormalige kloosterterrein een barokkasteel bouwen, dat aan het begin van de 19e eeuw door de familie van Hoevell zu Westerflier werd veranderd in de stijl van het classicisme. Het complex met de omringende Engelse tuin is sinds 2008 eigendom van een stichting en fungeert als congrescentrum.

Wandeling over Trage Tocht Kleve Amfitheater bij het waterslot Rindern

Donsbrüggen

Donsbrüggen heeft een dorps karakter met bebouwing aan beide kanten van de B9. Aan de zuidkant van deze weg ligt het Reichswald. Gedeeltelijk is het dorp aan deze kant tegen de eindmorene aan gebouwd, die is overgebleven uit de ijstijd. Aan de noordkant strekt het grondgebied van Donsbrüggen zich uit in de vlakke en laaggelegen streek genaamd De Duffelt en het laagland van de Rijn. Het centrum van het dorp wordt gevormd door de katholieke kerk Sint-Lambertus.

Wandeling over Trage Tocht Kleve Amfitheater bij de kerk in Donsbrüggen
Wandeling over Trage Tocht Kleve Amfitheater richting Donsbrüggen

Kleverberg

De Kleverberg is met 106 meter hoogte, de hoogste top van de stuwwal tussen Nijmegen en Kleve. Op de top staat een grote zendmast, en een kleinere uitzichtstoren.

Wandeling over Trage Tocht Kleve Amfitheater bij de Klever Berg

Obelisk op Springenberg

Na de tachtigjarige oorlog ontwierp Jacob van Campen het ‘Neue Tierpark’. Centraal punt is de Sterreberg vanwaar 12 lanen liepen die op bijzondere uitzichtpunten in de omgeving gericht waren. Temidden daarvan staat een beeld van Pallas Athene. Achter het beeld van de godin bevindt zich een kleine ronde tempel en daarboven een obelisk. De obelisk is een oorlogsmonument voor de slachtoffers uit Kleef tijdens de Frans -Duitse oorlog van 1870-1871.

Wandeling over Trage Tocht Kleve Amfitheater bij de Kupferner Kopf
Wandeling over Trage Tocht Kleve Amfitheater bij de Kupferner Kopf

Prins Moritz-Kanal

Het kanaal dat Johann Moritz Kleve met de Rijn wilde verbinden, eindigt voor het amfitheater. In het grote kanaalbassin bevinden zich twee eilanden die tegenwoordig zijn versierd met de initialen IM en het kruis van de Orde van St. Jan, waartoe Johann Moritz als meester van de orde behoorde.

Wandeling over Trage Tocht Kleve Amfitheater bij het Prins-Moritz-Kanal

Sternberg

Maar de Sternberg wordt zo genoemd sinds prins Johann Moritz von Nassau-Siegen in de 17e eeuw de natuurlijke verhoging een paar meter liet verhogen – en de heuvel zijn naam gaf. Eigenlijk waren er twaalf zichtlijnen op de Sternberg. De voormalige gouverneur van Kleef, prins Johann Moritz von Nassau-Siegen, had deze zichtlijnen in het Tiergarten-bos gebouwd. Vanaf de top van de berg, een plateau waarop een lindeboom staat, liepen de gangpaden in een ster uit, Daarom is de berg Sternberg genoemd.

Wandeling over Trage Tocht Kleve Amfitheater bij de Sternberg
Wandeling over Trage Tocht Kleve Amfitheater bij de Sternberg

Amfitheater Kleve

Het parklandschap De Kleefse Tuinen in Kleef in Duitsland werd rond 1660 aangelegd in opdracht van stadhouder Johan Maurits van Nassau-Siegen. Na een periode van verval werd het landschapspark aan het einde van de twintigste eeuw in oude glorie hersteld. De natuurlijke landschapssituatie met de Springenberg en het ‘Tiergartenwald’ inspireerden de Kleefse stadhouder Johan Maurits van Nassau-Siegen (1604-1679) tot de aanleg van een tuin der kunsten, met het zogenaamde Amfitheater als middelpunt. Het devies van Johan Maurits ‘Qua patet orbis’ – zo wijd de wereld strekt – is nog heden aan de op de horizon toelopende, het landschap doorsnijdende alleeën en zichtassen afleesbaar.

Wandeling over Trage Tocht Kleve Amfitheater bij het Prins-Moritz-Kanal

Het centrum en tegelijkertijd het hoogtepunt van dit ‘kunstlandschap’ is een na 1653 aangelegde terrastuin naar Italiaans voorbeeld, het amfitheater, dat in een natuurlijke, door een bron uitgesleten kom in de naar het noorden gelegen helling van de Springenberg ontstond.

Wandeling over Trage Tocht Kleve Amfitheater bij het Amfitheater

Overzichtskaart

Foto's van deze wandeling

Leave a Reply

Close Menu
CHOOSE YOUR LANGUAGE