10-15 KMLimburgTrage tochtenWandelingen oktober 2020

Trage Tocht Kasteel Arcen – Wandelen naar de Fossa Eugeniana

Door 23 oktober 2020 december 21st, 2020 Geen berichten
KIJK ROND BIJ

KASTEEL ARCEN

De Lingsforterbeek, kasteel Arcen en de Fossa Eugeniana

VANAF DE HET MOOIE PLAATSJE ARCEN AAN DE MAAS WANDEL JE RICHTING DUITSE GRENS EN DOOR DE BOSSEN VAN LANDGOED ARCEN WEER TERUG NAAR KASTEEL ARCEN. JE LOOPT AL SNEL OVER DE RIVIERDUINEN NAAR DE LINGSFORSTERBEEK EN EEN CULTUURHISTORISCH HOOGSTANDJE, DE FOSSA EUGENIANA. HET ZIJN DE RESTEN VAN EEN KANAAL UIT DE TACHTIGJARIGE OORLOG MET DE BEDOELING EEN VERBINDING TUSSEN DE RIJN EN DE MAAS TE MAKEN. HIERNA VOLGT HET STRAELENS BROEK WAAR JE VANAF DE UITZICHTTOREN EEN MOOI OVERZICHT HEBT OVER HET GEBIED. DOOR DE UITGESTREKTE BOSSEN BEREIK JE DE WYMARSCHE WATERMOLEN. DE KASTEELTUINEN EN KASTEEL ARCEN ZIJN EEN MOOIE AFSLUITING VAN EEN MOOIE WANDELING.

Wandeling over Trage Tocht Kasteel Arcen bij runderen

Herfsttinten alom en tientallen rode paddenstoelen met witte stippen. Het liep alleen even anders, de planning was om Trage Tocht Schwalmen te belopen maar hevige regenbuien in het verschiet deed ons besluiten net buiten het regengebied te gaan wandelen, iets noordelijker bij Arcen. Je loopt door uitgestrekte bossen, rivierduintjes en de bijzondere Fossa Eugeniana. Het ligt er als een verlaging in het gebied en moest ooit een verbinding voor de Spanjaarden tussen de Rijn en de Maas worden. Het kwam er niet van waardoor nu een mooi nat gebied tussen de rivierduinen ligt. Arcen, kasteel Arcen en de orangerie vormen een mooie afsluiting.

Arcen

Arcen ligt aan de Maas, op een hoogte van ongeveer 16 meter. Ten oosten van Arcen ligt een uitgestrekte bosgordel op rivierduin. Hier ligt, van noord naar zuid, een reeks landgoederen, zoals Klein Vink, de Boerenheide en de Roode Vennen. Arcen heeft een bierbrouwerij waar Hertog Jan gebrouwen wordt. Graanbranderij ‘De IJsvogel’ gebruikt de overgebleven mout om jenevers en likeuren te stoken. De branderij bevindt zich in de Wymarse Molen. Bezienswaardigheden in Arcen zijn de kasteeltuinen, kasteel Arcen en Ruïne van de Schanstoren.

Wandeling over Trage Tocht Kasteel Arcen met zicht op de Maas
Wandeling over Trage Tocht Kasteel Arcen met zicht op de Maas

Kasteel Arcen

Kasteel Arcen is een dubbel omgracht statig buitenhuis. De huidige voorburcht staat op de plek van een in 1646 verwoeste voorganger (het Nije Huys) en werd in 1653 gebouwd door Marcelis van Gelder, heer van Arcen. Zijn kleinzoon Adolf stichtte in het begin van de 18e eeuw het huidige hoofdgebouw. Het kasteel is van baksteen behalve bij de omlijsting van de hoofdingang, die uit natuursteen bestaat. Het hoofdgebouw had aanvankelijk op de Franse manier twee vooruitspringende zijvleugels, maar die aan de noordzijde is na een brand in de 19e eeuw gesloopt.

Wandeling over Trage Tocht Kasteel Arcen
Wandeling over Trage Tocht Kasteel Arcen

Fossa Eugeniana

De Fossa Eugeniana is een zeventiende-eeuws onvoltooid kanaal tussen de Rijn en de Maas. De bedoeling was het door te trekken naar de Schelde. Van daaraf zou de kanaalverbinding naar de Vlaamse kusthavens worden verbeterd. De werken aan het 50 km lange gedeelte tussen Rijn en Maas werden in 1626 gestart, maar nooit voltooid. Enkele resten ervan zijn in het landschap bewaard gebleven. In het terrein zijn tegenwoordig nog grote stukken van de vroegere Fossa Eugeniana herkenbaar, soms als smalle greppel of sloot, op andere plaatsen als bredere uitdieping, met of zonder water.

Wandeling over Trage Tocht Kasteel Arcen bij de Fossa Eugeniana

Wymarse Molen

De Wymarse Molen of Kasteelmolen is een watermolen op de Lingsforterbeek in Arcen in de Nederlandse gemeente Venlo. De molen behoorde tot de bezittingen van het kasteel Arcen en stond ten zuiden van het oorspronkelijke kasteel, dat tijdens het beleg van Venlo in 1646 werd verwoest. De huidige molen werd gesticht in 1677.

In 1856 had de molen twee onderslagraderen: een voor de oliemolen en een voor de korenmolen die in het gebouw gevestigd waren. In 1881/2 werd de molen verbouwd, waarbij een onderslagrad en een bovenslagrad werden aangebracht, die samen een stalen koningspil aandreven. In 1944 werd de Wymarse Molen zwaar beschadigd. De restanten raakten steeds verder in verval totdat in 1978 de Stichting Het Limburgs Landschap eigenaar werd van het kasteel, de kasteeltuinen en de molen. Ook werd de Stichting Behoud Watermolen Arcen opgericht. Er werden plannen voor restauratie gemaakt en nadat het kasteel en de kasteeltuinen waren opgeknapt, is in 1990 ook de watermolen gerestaureerd. Eigenaar van de Wymarse Molen is de Stichting Het Limburgs Landschap. In de molen bevindt zich de graanbranderij ‘De IJsvogel’.

Wandeling over Trage Tocht Kasteel Arcen bij de watermolen IJsvogel

Grenspalen

Op de grens van Nederland met België en Duitsland staan meer dan 1300 grenspalen. Een grenspaal is een paal die de grens van een gebied (land, provincie, gemeente of eigendom) aangeeft. Grenspalen worden geplaatst op het punt waar de grens een knik maakt. Van oudsher is vanuit een grenspaal de volgende grenspaal al te zien, hoewel dat tegenwoordig niet altijd meer het geval is. Op deze wandeling kom je enkele grenspalen tegen, soms verscholen tussen het groen en ten teken dat je hier langs de Duitse grens loopt.

Wandeling over Trage Tocht Kasteel Arcen bij een grenspaal

Straelens Broek

Dit gebied maakt deel uit van het Landgoed Arcen maar was vroeger Duits grondgebied vandaar de naam. Het is een moerasachtig gebied wat door het Limburgs Landschap in oude glorie is hersteld. Het gebied is nog steeds zeer drassig maar een populaire plaats voor watervogels door de vele ondiepe plassen. Er staat ook een uitkijktoren en deze is zeer geliefd bij vogelspotters. Door de toestroom van grondwater uit het Duitse hoogterras, in combinatie met de slecht doorlaatbare kleilagen, lag hier in het verleden een omvangrijk gebied van vennen en moerassen. Eind 19e eeuw is men begonnen om het moerasgebied van het Straelens Broek droog te leggen. Door het laagste deel van het gebied werd een watergang naar de Maas gegraven, de huidige Lingsforterbeek, genoemd naar de NW van het Straelens Broek gelegen buurtschap Lingsfort. Na die periode is het gebied ontveend en ontwaterd. Door de sterke toestroom van grondwater uit het hoger gelegen hoogterras is het echter altijd een erg nat gebied gebleven.

Wandeling over Trage Tocht Kasteel Arcen bij het Straelens Schuitwater

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: