Skip to main content
search
AchterhoekAchterhoekpadBlogGelderlandReview wandelingen

Liefde in de Achterhoek

By 21 oktober 2020juli 13th, 20212 Comments
LIEFDE IN DE ACHTERHOEK

OP HET ACHTERHOEKPAD

Ik wandel twee dagen in de Achterhoek over het Achterhoekpad van Lochem naar Doetinchem. Het is een sterk verouderd pad dat niet veel bewandeld wordt. Grote gedeelten lopen samen met het Pieterpad en de streekpaden Scholtenpad en Graafschapspad. De gids uit 1998 leidt je door het gevarieerde coulissenlandschap van de Achterhoek, over de Lochemse Berg, een voormalige spoorlijn en over het Liefdespad. 

Herfst op de Lochemse Berg

Lochem staat bekend om de nabijgelegen Lochemse Berg en op de flanken van deze 49 meter hoge stuwwal loop ik door oude bossen. Een groot gedeelte van de stuwwal is natuurgebied en de herfst is in volle gang. Verwonderd maak ik een foto van de eerste paddenstoel, en nog een en nog een. Het houdt niet op, de herfst is in volle gang en de ene paddenstoel is nog mooier dan de andere. Net zoals de bruintinten van de machtig oude bomen op de flanken van de Lochemse Berg. De wisseling van zomer naar herfst is hier in al zijn pracht en praal te beleven. Een wandelaar zei eens tegen mij: ‘Loop niet te langzaam want dan kom je nergens, maar loop ook niet te snel want dan zie je niets.’ Met deze wijze woorden in mijn hoofd loop ik toch maar door richting Ruurlo. Ik laat de pracht van de paddenstoelen achter me en ga op weg naar de Hagenbeek, een oud cultuurlandschap met kleine percelen, oude weilanden en natte stroken. 

Wandeling van Doetinchem naar Ruurlo over het Achterhoekpad bij rood-witte paddestoelen

(On)Verharde wegen tussen Lochem en Ruurlo

Wandelen op onverharde wegen geeft meerwaarde. Geen verkeer waar je op hoeft te letten, de voeten worden gedempt op de zachte ondergrond en vaak loop je in een veel gevarieerder landschap. Steeds meer wordt bij nieuwe paden geprobeerd de route onverhard uit te zetten. Zo zijn graspaadjes, boerenlandpaadjes en grasstroken langs akkers en vaarten steeds meer in trek bij de routemakers. Maar in het Achterhoeks landschap gaan de regels van het onverhard lopen vaak niet op. Geen auto te bekennen en zelfs verhard loop je in een zeer afwisselend landschap. Hier is wandelen op verharde wegen nog hetzelfde als 20 jaar geleden. Er lijkt niet veel veranderd, ja de schuur van de landbouwer is wat groter en zonnepanelen sieren de daken. Maar zelfs op verharde wegen kun je hier genieten van golvende akkers, doorkijkjes naar grasveldjes, statige herenhuizen en machtige kastelen. 

Wandeling van Doetinchem naar Ruurlo over het Achterhoekpad

Voormalige spoorlijn Ruurlo-Doetinchem

De brede zandweg verdwijnt in het oneindige, kaarsrecht door de bossen bij het plaatsje Veldhoek. Hier liep tot 1937 de spoorlijn van Doetinchem naar Hengelo van de GelderschOverijsselsche-Lokaalspoorweg-Maatschappij (GOLS). Dat verklaart waarom ik bijna in een rechte lijn kilometers naar het zuiden richting Doetinchem loop. Het woord Achterhoek had oorspronkelijk nog de betekenis voor een afgelegen hoek. En door de ontmanteling van de spoorlijn werd het er al niet beter op. De vroegst bekende term voor ‘achterhoek’ duikt op in een gedicht van dominee Willem Sluyter uit de 17e eeuw: ‘Waer iemant duisent vreugden soek, mijn vreugt is in dees achter-hoek‘. En ook dat is niet veranderd, ik geniet van elke bocht in de weg, en laat me verrassen door wat er zich achter verschuilt. En inderdaad, het geeft mij ‘vreugt’. 

Wandeling over het Liefdespad in Ruurlo

Op (het) Liefdespad in Ruurlo

Op het station van Ruurlo zie ik een markering met een hartje erop. ‘Je bent nooit te oud of te jong voor het Liefdespad. En of je nu single bent, verliefd, verloofd of getrouwd, het Liefdespad laat je hart sneller kloppen. Zet vandaag de eerste stap. Hier kan ik niet aan voorbij gaan, een lokaal initiatief nodigt de voorbijgangers uit om over dit Liefdespad met verrassende kunstwerken te gaan wandelen. Je komt langs loveseats en een slotjesbrug, geplaatst op Valentijnsdag van dit jaar, het kan niet mooier. Na vijf kilometer verwondering keer ik terug bij station Ruurlo en heb genoten van het prachtige landschap bij kasteel Ruurlo, vlak bij de mooiste tuin van Nederland en de Baakse Beek. De liefde van mijn leven niet gevonden, dat hoeft ook niet, die is thuis in Brabant. Maar wel de liefde voor de Achterhoek ontdekt, ongerept en onbedorven. Deze streek in het oosten van Gelderland heeft mijn hart echt sneller doen kloppen. 

Wandeling over het Liefdespad in Ruurlo
Wandeling over het Liefdespad in Ruurlo

2 Comments

  • Margaret Verheijen schreef:

    Wat leuk dat je een gedeelte van dit oude pad hebt gelopen. Ik heb dat pad destijds met mijn zoon gelopen van Doetinchem tot Brinkheurne bij Winterswijk. Dus niet het gedeelte dat jij liep. Maar ken de omgeving een beetje van andere wandelingen. Is de route nog te lopen, is er niet veel veranderd?

  • Het pad is nog steeds goed te bewandelen. Dat geeft maar weer eens aan dat er in al die jaren niet veel veranderd is.

Leave a Reply

Close Menu