Skip to main content
search

Trage Tocht Groesbeek – Wandelen over de mooiste onverharde paden rond Groesbeek

By 21 augustus 2021mei 15th, 202310-15 KM, Gelderland, Trage tochten

Trage Tocht Groesbeek

Koeien bij de Schoekseweg

Trage Tocht Groesbeek

Koeien bij de Hooge Klef

Trage Tocht Groesbeek

Dassenpad tussen de maïs

Trage Tocht Groesbeek

Driesteenepad

Trage Tocht Groesbeek

Wandelbord bij de Schoekseweg

Trage Tocht Groesbeek

Glooiend landschap bij de Hooge Klef

Groesbeek, onverharde paden en de Zevenheuvelenweg

Routemaker en bedenker Rob Wolfs over de wandeling: ‘We maken een fraaie wandeling in het landelijk gebied tussen Groesbeek en Wyler. Alle pareltjes van wandelpaden tussen de glooiende velden hebben we aan elkaar geregen tot een mooie landschapsketting. De onverharde wegen hebben hier echte straatnaambordjes met klinkende namen als Bovve Hel, Kniendevrang, Bonnestakebuske, Voermansdaol, Dassepad, Groenedaalsepad, Buutebossepad, Steumpeldebaon en Schoekseweg. De Stichting Landschap Ooijpolder-Groesbeek heeft het initiatief genomen om de namen van de onverharde paden in het buitengebied vast te leggen en daarmee de geschiedenis van het gebied levend te houden. Deze stichting zet zich in voor een aantrekkelijk landschap met natuurwaarden en beheert zelf ook diverse natuurpercelen. Op de Wandelpadenkaart Groesbeek vinden we een mooi overzicht van de onverharde paden en een toelichting op alle namen. Jammergenoeg moeten we wel twee keer een stukje over het fietspad langs de Zevenheuvelenweg en een wat langer stuk langs de Wylerbaan lopen, maar de uitzichten en de rest van de route vergoeden veel.’

Landschap Ooijpolder-Groesbeek

Het is onverhard wandelen op zijn best, de Trage Tocht Groesbeek. In de toch al mooie omgeving rond de Zevenheuvelenweg wordt het ene onverharde pad aan het andere geregen. De zon gaf hierbij mooi licht over het glooeiende landschap dat hier gevormd is door de stuwwal en gletscherdalen. De namen van de paden zijn door de Stichting met bordjes op de route aangegeven en de bijbehorende kaart, te koop bij de VVV, geeft uitleg over de namen van de (veld)paden. Het was geschiedenis, cultureel en landschappelijk wandelen ineen.

Stichting Landschap Ooijpolder-Groesbeek

De Stichting zet zich in voor het behoud en de ontwikkeling van landschapselementen in het agrarisch cultuurlandschap. Ze zetten zich met name in voor het onverharde pad in hun werkgebied. ‘De geschiedenis van Groesbeek is terug te vinden in de namen van de onverharde paden waar het gebied zo rijk aan is. Soms zijn het historische namen die ook op oude kaarten genoemd worden. Vaker gaat het om niet-officiële, plaatselijke namen die in de loop van de tijd door omwonenden aan paden zijn gegeven. De Stichting heeft het initiatief genomen om deze namen vast te leggen en daarmee de kleurrijke geschiedenis van het gebied levend te houden. Dit is gedaan in overleg met de eigenaren van de paden, omwonenden en heemkundekring. Voor paden waarvan geen naam bekend was is een nieuwe, passende naam gekozen. Met medewerking van de grondeigenaren zijn naambordjes bij de paden geplaatst.’ (Bron: Website Stichting Landschap Ooijpolder-Groesbeek)

Landschap Ooijpolder-Groesbeek

Schoekseweg

De Schoekseweg is de lokale naam voor deze schuin, ‘schoeks’ op zijn Groesbeeks, instekende weg.

Landschap Ooijpolder-Groesbeek
Landschap Ooijpolder-Groesbeek

Binnepaedje

Het Binnepaedje is rond Groesbeek een naam voor een oud voetgangerspaadje dat tussen grotere wegen naar de Kamp richting Groesbeek loopt.

Landschap Ooijpolder-Groesbeek
Landschap Ooijpolder-Groesbeek

Bove Hel

Het is de naam voor het pad naast het steile gletscherdal dat in de omgeving al heel lang bekend staat als de Diepe Hel.

Landschap Ooijpolder-Groesbeek

Hooge Klef

Door diverse historische bronnen wordt deze lokale naam bevestigd als ‘Hoogen Klef’ of ‘Twee Hogen Kleffen’ en sinds begin 20e eeuw is de naam Hooge Klif hier plaatselijk in gebruik. Het heeft zeker te maken met de hoogteverschillen in het landschap veroorzaakt door de stuwwal in de ijstijd.

Landschap Ooijpolder-Groesbeek

Voermansdoal

Voermansdael is de naam voor het pad van het dal waarin dit pad ligt. Hier hebben voerlui met hun paard en wagen sporen getrokken van en naar het noorden bij Wyler dat sinds mensenheugenis als bouwland in gebruik was.

Landschap Ooijpolder-Groesbeek

Overzichtskaart

Foto's van deze wandeling

Het was een wandeling waarin je over de mooiste onverharde met ook nog eens de mooiste namen loopt.

Henrie van ZoggelWandelblog Ambulare

One Comment

  • Nicolette schreef:

    Hoe kunnen we het beste de route vinden? Is er een knooppunten kaart of een andere meer details voor de route? Of is het goed aangegeven bij de Canadese begraafplaats? Verder kan ik ook niet vinden welke afstand het is. Ik ben erg benieuwd.

Leave a Reply

Close Menu
CHOOSE YOUR LANGUAGE