Skip to main content
search
BlogGelderlandReview wandelingenVeluwe Zwerfpad

Ode aan Nationaal Park De Veluwezoon – Paarse bloemenzee op Rozendaalse Veld

By 17 augustus 2021augustus 20th, 2021No Comments
KIJK ROND OP

HET ROZENDAALSE VELD

Het werd het eerste Nationale Park in Nederland, Nationaal Park Veluwezoom. De eerste aanzet hiertoe was de aankoop van landgoed Hagenau in 1911 door de toen nog jonge Vereniging Natuurmonumenten. Na het Naardermeer kon deze vereniging weer een gebied veiligstellen. Het vormde het begin van wat zou uitgroeien tot een van de grootste aaneengesloten natuurgebieden van  Nederland. Kenmerkend voor de Veluwezoom zijn de hoogteverschillen die je nergens anders op de Veluwe vindt. Ik wandel vandaag op het Rozendaalse Veld en voel het hoogteverschil al meteen in de benen. De oude karresporen leiden omhoog, aan de horizon de oude brandtoren die waakte over het gebied en eenzame berken die op de heide staan.

Koningswegen

Vermoedelijk aangelegd in opdracht van Koning Willem III, de koning-stadhouder die meerdere jachtsloten, jachtverblijven en bossen had, liggen hier de Koningswegen. Ze hadden de functie om grote jachtgezelschapen in jachtkoetsen te verplaatsen en de jacht op de enorme heidevelden eenvoudiger te maken. Niet voor niets hadden ze een vaste breedte zodat de koetsen er zeker over konden rijden. Over de heidevelden van de Rheder- en Worthrederheide wandel ik dan ook kilometers in één lijn rechtdoor. Het verveelt echter nooit, met na elk heuveltje een ander uitzicht over de Veluwe.

Wandeling over Trage Tocht Rozendaalse Veld

Dubbele beukenlaan

Iets verder gaat mijn wandeling door het Rozendaalse Bos richting kasteel Rozendaal. Het is een van de meest vogelrijke bossen van Nederland en dat blijkt. Ik zie een groene specht die met zijn korte karakteristieke zweefvlucht van boom naar boom vliegt, het hoge waarschuwingsgeluid van de buizerd die haar jongen beschermt en een roodborstje dat opvallend rustig langs een bospad blijft zitten. Over een licht glooiende dubbele beukenlaan richting kasteel Rozendaal voel je de rijke historie van dit gebied. Hofdames en kasteelheren zochten hier onder de statige eiken en beuken de koelte van het bos op.

Wandeling over Trage Tocht Rozendaalse Veld

Paarse bloemenzee

Verderop de uitlopers van het heidegebied het Rozendaalse Veld. Ik passeer een enkele zandverstuiving maar bovenal de heide die nu prachtig paars kleurt. Vanaf half augustus staat hier de struikhei in bloei en de Veluwezoom is dan op zijn mooist. De paars gekleurde heide lijkt zijn eigen ode aan het Nationaal Park te brengen. Wacht niet te lang, want de heide is half september uitgebloeid, al is Nationaal Park Veluwezoom ook daarna nog meer dan de moeite waard.

Wandeling over Trage Tocht Rozendaalse Veld

Henrie van Zoggel, 17 augustus 2021
Ik schreef dit blog voor Wandelnet, Startpunt voor Wandelend Nederland.

Naar het blog op Wandelnet

Leave a Reply

Close Menu