Skip to main content
search

Trage Tocht Doornenburg – Wandelen langs Kasteel Doornenburg en Fort Pannerden

De Gelderse Poort, Kasteel Doornenburg en de Klompenwaard

EEN MOOIE WANDELING IN HET GEBIED VAN DE GELDERSE POORT, OVER STRUINPAADJES EN EEN BEGRAZINGSGEBIED MET KLEINE BOSJES ROND DOORNENBURG. HOOGTEPUNT VORMEN DE ONVERHARDE PAADJES ROND HET IMPOSANTE MIDDELEEUWSE KASTEEL AAN DE LINGEN EN BEKEND VAN DE OPNAMES VAN DE TELEVISIESERIE FLORIS. MAAR OOK DE KLOMPENWAARD WAAR LANDBOUWGEBIED IS OMGEZET IN NATUURGEBIED MET RODE GEUZEN EN KONIKPAARDEN. MET DAARBIJ MOOIE UITZICHTEN WAAR DE RIJN ZICH SPLITST IN WAAL EN PANNERDENS KANAAL.

Een werkelijk prachtige wandeling, natuurlijk mede door het weer, maar zeker niet minder door de omgeving. Te beginnen met het prachtige kasteel Doornenburg, mooi gelegen en met de ochtendzon stralend in het zonlicht. Maar ook de wandeling verderop langs de Waal, de uiterwaarden, Fort Pannerden, konikpaarden, runderen en het Pannerdens Kanaal. Er is geen echt pad door de  en het verrassende pad door de Klompenwaard, hier mag je nog echt struinen. Het pad eindigt verrassend met mooie paadjes door natte boomstroken en graslandjes met paarden. Een erg mooie trage tocht in een verloren hoek van Nederland maar o zo mooi, met onderweg ontmoeting met een groepje wandelaars. Wij wandelgroepje met mannen, zij, wandelgroepje met vrouwen met soms minder, soms meer contact. Maar met dezelfde bedoeling, wandelen in de voorjaarszon in een prachtig gebied, met op het eind een afscheid met tips voor elkaar. Mooi.

Kasteel Doornenburg

Kasteel Doornenburg is een Nederlands kasteel uit de 13e eeuw.  Het kasteel ligt in het oosten van de Betuwe en centraal in Gelderland, nabij het dorp Doornenburg. Het bestaat uit een voorburcht en een hoofdburcht, die zijn verbonden door een smalle houten brug. Het is een van de grootste en best bewaarde kastelen in Nederland.

Op de plaats van het kasteel bevond zich in de 9e eeuw al een versterkt huis, bekend onder de naam Villa Dorenburc. Hieruit is in de 13e eeuw een bescheiden kasteel ontstaan. In de loop der eeuwen is het steeds verder uitgebreid tot de hoofdburcht zoals die nu nog is te zien. In de 15e eeuw werd de voorburcht gebouwd. De voorburcht bevat woonvertrekken, een kapel, en een boerderij. Dit laatste is uniek voor een Nederlands kasteel.

Kasteel Doornenburg bleef tot in de 19e eeuw bewoond. Daarna raakte het in verval. In 1936 werd de Stichting tot Behoud van den Doornenburg opgericht, die het kasteel vanaf 1937 liet restaureren. In 1941 was de restauratie voltooid. Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog werd het kasteel vrijwel geheel verwoest. Lange tijd werd gedacht dat het was opgeblazen door de Duitsers, maar het bleek in maart 1945 te zijn getroffen door een Brits bombardement. Van 1947 tot 1968 is het kasteel weer geheel opgebouwd. In 1968 werd onder andere op dit kasteel de televisieserie Floris opgenomen.

Fort Pannerden

Fort Pannerden werd van 1869 tot 1872 gebouwd als sperfort om te voorkomen dat een aanvallend leger via de rivier de Waal kon optrekken richting de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Daarnaast moest het fort zien te voorkomen dat het Pannerdensch Kanaal afgedamd zou kunnen worden, waardoor de Nieuwe Hollandse Waterlinie mogelijk zonder water zou komen te zitten.

Enkele jaren na de bouw bleek het ontwerp van het gebouw door de voortschrijdende wapentechniek reeds achterhaald. Daarom werden tussen 1885 en 1890 twee stalen pantserbatterijen op het fort gebouwd, aan weerszijden van de rivierbatterij. De al bestaande rivierbatterij zelf werd eveneens gemoderniseerd met beton en pantserstaal. Het fort wordt daarom ook wel aangeduid als pantserfort. Ten slotte werden bij deze werkzaamheden schietgaten voor mortieren gemaakt. Al deze modificaties waren erop gericht om de omgeving beter te kunnen bestrijken en bovendien het fort beter te beschermen tegen moderne artilleriegranaten.

Pannerdens Kanaal en De Waal

Het Pannerdensch Kanaal werd tussen 1701 en 1709 gegraven, aanvankelijk als verdedigingslinie zonder verbinding met Rijn en Waal. Pas 20 oktober 1706 werden de doorgravingen te Arnhem aanbesteed met als doel de watertoevoer naar de IJssel en de Nederrijn veilig te stellen. Het oude bed van de Rijn staat sindsdien bekend als de Oude Rijn, één van de vele stromen met deze naam. De formele oplevering van het bevaarbare kanaal was 14 november 1707, maar in feite had de natuur het kanaal al in de nacht van 19 op 20 augustus 1707 voor de scheepvaart geopend. Toen overstroomde een zomerkadedie het water afhield van het kanaal in aanleg. ‘s Morgens daarna voer een Arnhemse schipper als eerste door het kanaal naar de Waal. In de beginperiode leidde de verruimde waterafvoer langs deze weg tot dijkdoorbraken en grote overstromingen.

De Waal is een Nederlandse rivier. Ter hoogte van Pannerden splitst de Rijn zich in het Pannerdensch Kanaal dat 6 km verderop overgaat in de Nederrijn en de Waal. De Waal is veruit de waterrijkste arm van de Rijn in Nederland (65% van de waterafvoer) en ook de voornaamste voor de scheepvaart. De totale lengte van de Waal bedraagt 82 kilometer.

GA NAAR DE KAART

One Comment

Leave a Reply

Close Menu
CHOOSE YOUR LANGUAGE