Skip to main content
search

NS-wandeling – Landgoed Groeneveld – Wandelen in een statig landgoed en over de Westerheide

By 14 februari 2019april 29th, 202115-20 KM, Noord-Holland, NS-wandeling, Utrecht

Landgoed Groeneveld, de Zuiderheide en schapen met hun herder

EEN STATIG LANDGOED, BOSPADEN EN DE UITGESTREKTE WESTERHEIDE STAAN BORG VOOR EEN GEVARIEERDE WANDELING. EERST WANDEL JE OVER LANDGOED GROENEVELD, EEN PARK IN DE ROMANTISCHE ENGELSE LANDSCHAPSSTIJL. DAARNA GAAT DE ROUTE DOOR HET BOS HET BOS EN OVER DE UITGESTREKTE ZUIDER- EN WESTERHEIDE. OP DE HEIDE GRAZEN CHAROLAIS-RUNDEREN, DIE EVENALS VROEGER DE SCHAPEN MET HUN HERDER, VOORKOMEN DAT DE HEIDE DICHTGROEIT MET GRAS, BOMEN EN STRUIKEN.

Kasteel Groeneveld

Kasteel Groeneveld is één van de mooiste voorbeelden van een buitenhuis uit de 18e eeuw. Het heeft een rijke geschiedenis en kenmerkt zich door de Franse en Engelse stijlelementen. Een moestuin met slangenmuur en een ijskelder zijn de schatten van het landgoed. De rode beuken markeren de overgangen in het park. Het park is overweldigend mooi, de paden slingeren in het in Engelse stijl aangelegde park en het zien van het kasteel is overweldigend vooral bij de entree waar het grote hoofdgebouw in een ronding naar je toe lijkt te komen. Het kasteel is in gebruik als ‘Buitenplaats voor stad en land’ van Staatsbosbeheer. Een lange oprijlaan vanaf de Amsterdamsestraatweg vormt de zichtas van het landgoed. Deze zichtas loopt via de gang op de bel-etage door tot ongeveer twee kilometer in de bossen achter het kasteel.

Kasteel Groeneveld tijdens een NS-wandeling Landgoed Groeneveld van Baarn naar Hilversum
Kasteel Groeneveld

Westerheide

De Westerheide is tijdens de ijstijden gevormd tot een licht glooiend landschap. De aanwezigheid van keileem, grint en zand was voor de bewoners reden om flink aan het graven te slaan. In het veld herinneren de vele kuilen daar nog aan. Op en onder de heide zijn veel relicten uit de prehistorie te vinden zoals kampjes, een banscheiding, doodwegen, een urnenveld en grafheuvels. Een gerestaureerde paalkransgrafheuvel uit de Bronstijd is goed bereikbaar via de Erfgooiersstraat in Hilversum. Het urnenveld is waarschijnlijk één van de grootste en best bewaard gebleven velden van Nederland. Vanaf 1994 wordt het terrein begraasd door runderen. De eerste wat warmere dag van het jaar trekt vele wandelaars naar dit gebied, hoe druk moet het hier wel niet zijn als het nog warmer wordt. De versnapering in uitspanning de Bluk is gezellig met een mooi uitzicht over de heide.

Landweg bij Zuiderheide bij Hilversum tijdens een NS-wandeling Landgoed Groeneveld van Baarn naar Hilversum
Westerheide

Station Hilversum Medipark

Station Hilversum Media Park ligt naast het bekende Media Park, waar heel veel omroepen gevestigd zijn. Het station werd in 1974 geopend onder de naam Hilversum NOS en later Hilversum Noord. In december 2013 werd de naam veranderd in Hilversum Media Park. In 2010 en 2011 werd de nieuwe traverse op het station gebouwd. Deze overdekte, cilindervormige brug met geperforeerde aluminium wanden werd eind juli 2011 voor het publiek opengesteld en verbindt de perrons niet alleen met elkaar, maar ook met het nabijgelegen Media Park. Daartoe overbrugt het de Mies Bouwmanboulevard en de Sumatralaan. De traverse komt direct in het Media Park uit. Op 15 september 2011 was de officiële opening. Daarbij werd ook de naam van de traverse onthuld: Via de kijkbuis. Op het uiteinde aan de kant van het Media Park staat een afbeelding van een testbeeld. Het patroon in de perforatie van de wanden vormt een soort van radiogolven. Via deze traverse kunnen mensen die op het Media Park moeten zijn, zoals mensen die werken bij de bedrijven, maar ook deelnemers aan aldaar opgenomen TV-programma’s naar het Media Park lopen zonder het spoor en de weg over te hoeven steken, wat wel zo veilig is.

Station Hilversum Medipark tijdens een NS-wandeling Landgoed Groeneveld van Baarn naar Hilversum
Station Hilversum Medipark
GA NAAR DE KAART

Leave a Reply

Close Menu
CHOOSE YOUR LANGUAGE