5-10 KMIVN-wandelingNoord-Brabant

Populierenwandeling Vleutse Broek – Tussen Scheeken en De Mortelen

Door 17 februari 2019 juli 5th, 2019 2 Reacties

Populieren, natuurgebied de Scheeken en de Vleut

DE WANDELING IN DE VLEUT GAAT VIA DE HOGER GELEGEN ZANDGROND NAAR DE LAGER GELEGEN BROEKGRONDEN RICHTING DE SCHEEKEN. DE NAAM DE VLEUT IS AFGELEID VAN VLOET, DAT VERWIJST NAAR MOERASSIG LAAGGELEGEN HOOILAND DAT VAAK ONDER WATER STAAT. IN HET TEN NOORDEN VAN DE VLEUT GELEGEN NATUURGEBIED DE SCHEEKEN KAN MEN DAT WAARNEMEN. DAT GEBIED IS DAN OOK AANGEWEZEN ALS NATTE NATUURPAREL EN WORDT DOOR HET WATERSCHAP DE DOMMEL EN HET BRABANTS LANDSCHAP WEER ALS NATUUR INGERICHT. IN DE LAAGGELEGEN DELEN VAN DE VLEUT KAN MEN KWEL WAARNEMEN IN DE SLOTEN: OP HET WATER DRIJFT EEN OLIEACHTIG IJZERHOUDEND VLIESJE.

Het gebied ten oosten van Best bestaat uit grasland en nat elzenbroekbos met ontelbare populieren. Overal lanen met deze bomen, veldwegen met populieren en perceel vol met populieren. De korte wandeling die verder gaat door natuurgebied De Scheken, waar edelherten wonen, is mooi te combineren met een bezoek aan het Klompenmuseum in Best.

Snipverkouden

In de Vleutse Broek komt de houtsnip voor, het gebied is heel geschikt voor deze vogel. Hij houdt van vochtige bossen met een ondergroei en een dikke laag bladeren. De vogel heeft een gedrongen gestalte en goede camouflage valt de vogel nauwelijks op. Hij maakt knorrende en niesende geluiden en soms hangt er een druppel aan zijn snavel bij het zoeken naar voedsel. Daar komt dan ook de uitdrukking ‘snipverkouden’ vandaan.

Natuurgebied de Scheeken

Natuurgebied de Scheeken vormt samen met De Mortelen het hart van het Groene Woud. Het is vooral bekend om de herintroductie van het edelhert. Het is een nat gebied en bestaat voornamelijk uit elzenbroekbos. De naam De Scheeken duidt waarschijnlijk op een eik, die de scheiding tussen de dorpen Best, Liempde en Sint-Oedenrode in het verleden heeft gemarkeerd. Deze eik heeft in de volksmond de naam ‘schei-eik’ gekregen. Dat is verbasterd tot Scheeken.

GA NAAR DE KAART

2 Reacties

  • Lia de Regt schreef:

    Hoi Henri, het was een leuke ontmoeting rond fort Pannerden afgelopen zaterdag. Ik ben onder de indruk van wat ik allemaal lees op Ambulare. Wat een wandelervaring heb je zeg! Interessant om te lezen. Ja, Albanië ontbreekt nog. Ik moest nog wel lachen om mezelf dat ik niet doorhad dat je (wandel) vriend helemaal geen date had. Humor waar ik me ik kan vinden. Hij mag me best een keer contacten hoor als hij dat wil. Een leuke wandeldate is nooit weg. Groetjes, Trudie…. Els…? Nee hoor, Lia.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: