Streek GR-Kust – Blankenberge-Vosseslag
Wandelen naar de Zandpanne
Kenmerken
Lengte: 14,8 kilometer
Startpunt: Station Blankenberge Pier
Eindpunt: Station De Haan Vosseslag
Landschap: Strand, duin en bos
Streek GR-Kust - Blankenberge-Vosseslag
Wandelen naar de Zandpanne
De etappe van de Streek-GR Kust doet de bad- en kustplaatsen Blankenberg, Wenduine en De Haan aan met daartussen weer veel natuur en Noordzeekust. Absoluut hoogtepunt is De Haan met het prachtige dorpsgezicht. De historische villawijk is een en al pracht en praal, statige panden waarvan de rijkdom vanaf spat. We sluiten vier dagen wandelen af met in onze herinnering prachtige duinstroken, de Noordzeekust, wel veel hoogbouw maar bijzondere plekken aan de Atlantikwall, mooie wijken in Jugendstil en Art-Deco en die typisch Belgische sfeer in het café en in het frietkot. Hoe sluit je dit echt af? Met een patatje natuurlijk.
Achtergrondinformatie
De Rotonde
De Rotonde is een grote open speelruimte in Wenduine aan de voet van de duinen, door een moderne paravang beschermd tegen weer en wind. Op deze sierlijke ronding van de zeedijk staat eveneens het standbeeld van graaf de Smet de Naeyer (1843-1913), minister van Financiën en Openbare Werken en later 1ste minister onder Leopold II. Graaf de Smet de Naeyer droeg in belangrijke mate bij tot de uitbouw van de Belgische kustinfrastructuur.
Wenduine
Wenduine wordt ook wel de Prinses der Badsteden genoemd. Wenduine is vanaf de middeleeuwen een vissersdorp geweest dat zich in de 20e eeuw heeft ontwikkeld tot badplaats met de komst van de kusttram. In 1888 werd gestart met villabouw en in 1895 volgde een hotel, het Pavillon des Dunes. Eind jaren ’30 van de 20e eeuw veranderde de badplaats van karakter. Van een mondaine badplaats werd het meer een vakantiebestemming voor bredere lagen van de bevolking. Veel hotels verdwenen of werden omgevormd tot appartementencomplexen.
De Zandpanne
De Zandpanne is een natuurgebied en is gelegen aan de binnenduinrand en omvat duinbos, open duingebied en enkele vochtige duinvalleien. Begin 20e eeuw werd er in deze duinen nog een waterzuiveringsproject uitgevoerd, waarbij ongezuiverd afvalwater in de duinen werd geïnfiltreerd. Hiertoe werden de duinen kunstmatig afgevlakt. Men vindt hier onder meer walstrobremraap, duinviooltje en kandelaartje.
De Haan
Toerisme vormt een belangrijke bron van inkomsten in deze gemeente. In tegenstelling tot de andere badplaatsen aan de Belgische kust is hoogbouw van meer dan vijf verdiepingen in De Haan-Centrum, plaatselijk beter bekend als de Concessie, verboden. De concessie is opgenomen in de lijst van de 50 mooiste dorpen van Vlaanderen. De Haan heeft zijn bloei te danken aan de tramlijn, die tegenwoordig de Kusttram heet. Vanaf 1886 kwam de stoomtramlijn Oostende-Blankenberge er.
Consessiewijk
De historische villawijk in Anglo-Normandische stijl groeide vanaf 1889 in de duinen van Klemskerke en Vlissegem. De Belgische Staat gaf in dat jaar 50 ha duinen tussen de tramlijn en de zee voor 90 jaar aan particulieren in erfpacht (concessie). De villa’s werden gebouwd volgens een vastgelegd stedenbouwkundig patroon en volgens strenge voorschriften. Naarmate de vervaldatum van de concessieovereenkomst naderde, verwaterden de strenge voorschriften in de Concessie. Toen een aantal mooie panden tegen de vlakte gingen, ontstond in 1977 het actiecomité voor het behoud van de Concessie en de dorpskern van De Haan. In 1986 volgde een ministerieel besluit dat het Bijzonder Plan van Aanleg Concessie vastlegde. Het was wachten tot 1995 vooraleer de volledige Concessie beschermd werd als dorpsgezicht.
Duinbossen De Haan
Deze groene parel aan de kust bestaat uit drie delen en is 152 hectare groot. Je vindt er zowel open duinlandschap met de typische fauna en flora van de kust, als uitgestrekte beboste duinen. Het gebied bestaat uit jonge, dat wil zeggen na de 11e eeuw ontstane, duinen. Omstreeks 1800 begon men iepen te planten op de zuidrand van het gebied, om de achterliggende landbouwgronden tegen stuifzand te beschermen. Vanaf 1838 vonden meer grootschalige bosaanplantingen plaats, met grove den en hakhout.