Roots Natuurpad – Onnen-Kolham
Wandelen naar het Winschoter Diep
Kenmerken
Lengte: 15 kilometer
Startpunt: Onnen
Eindpunt: Kolham
Landschap: Weiland, akkerland en veengebied
Roots Natuurpad - Onnen-Kolham - Wandelen naar het Winschoter Diep
De route gaat via mooie oude driften, Koelandsdrift en Noordlandsdrift, naar de Oosterpolder. Langs de flanken van Haren bereik je het Winschoterdiep. En nooit gedacht dat hier nog enorme schepen worden gebouwd. Je passeert een appelboomgaard en via graspaden, enorme veenplassen en een natuurverbinding bereik je Kolham. Hoogtepunt is de Hesselinkslaan waar je geflankeerd door oude eiken kilometers in een rechte lijn langs veenputten en natte graslanden loopt.
Achtergrondinformatie
Koelandsdrift
De Koelandsdrift is van hoog cultuurhistorisch belang. Het is een zeer oude veedrift voor het drijven van het vee van Onnen naar de groenlanden in het Hunzedal. Op oude topografische kaarten staat dit aangeduid als ‘koelanden’. Het ligt op de overgang van het zand van de Hondsrug naar de venige grond van de polder.
Oosterpolder
De Oostpolder te Noordlaren, in het oostelijk deel vroeger Noordlaardermade genoemd, is een veenweidegebied. De Oostpolder was de meest oostelijke polder van de voormalige gemeente Haren. De polder ligt in het beekdal van de vroegere Hunze, die aan noordzijde gekanaliseerd is tot het Drentsche Diep. De Oostpolder is door stichting Het Groninger Landschap ingericht voor water-, moeras- en weidevogels. Ter bevordering van weidevogelsoorten als de grutto en de tureluur worden veel van de vochtige open graslanden in de polder afwisselend beweid en gehooid. Om de vogels extra kansen te geven worden de percelen pas na het broedseizoen (eind juni) gemaaid.
Winschoter Diep
Het Winschoterdiep is het kanaal dat loopt van Groningen, vanaf de aansluiting op het Eemskanaal, naar Winschoten. De reden van de aanleg was om de veengebieden in het Gorecht en het Oldambt te ontsluiten en daardoor meer controle te krijgen over de turfwinning. Het kanaal is 35,5 kilometer lang.
Moerasbos Westerbroek
Westerbroek is een van de laatste laagveenmoerassen in de provincie Groningen. Het ligt in het stroomdal van de Hunze en herbergt vele bijzondere planten- en dierensoorten. Met enig geluk kun je hier de visarend spotten.
Scharmerplas en Harkstederplas
De Borgmeren zijn twee plassen in de gemeente Midden-Groningen en zijn ontstaan door zandwinning. De Scharmerplas werd in de jaren 1980 een recreatiegebied. De noordelijke Borgmeren of Harkstederplas werd begin jaren 1990 aangewezen als woningbouwlocatie voor duurdere woningen voor Stadjers, daar de stad Groningen destijds hier geen ruimte voor bood.
Kolham
Kolham is een streekdorp op een zandrug. Samen met de andere dorpen op deze zandrug, zoals Scharmer, Slochteren, Schildwolde en Hellum, vormt het een langgerekt half cirkelvormig lint. De nederzetting Kolham is omstreeks de elfde eeuw ontstaan als hoogveenontginning langs de oevers van de Slochter Ae. Het dorp Kolham wordt in 1266 voor het eerst genoemd als in Hemme en in 1291 als Hemmenis. De uitgang -ham betekent ‘hoek, landtong, afgebakend stuk weiland’ en verwijst hier vermoedelijk naar de uiterwaarden van de Slochter Ae. Het voorvoegsel kol(d) verwijst mogelijk naar de moerassige omgeving, het woeste terrein of de vlakke, winderige ligging van het gebied. Het dorp bezit een fraaie korenmolen, de Entreprise. Deze werd herbouwd in 1906, nadat een voorganger uit 1880 was afgebrand. Op 19 juni 2000 werd de korenmolen volledig in de as gelegd. Alleen de achtkantige stenen onderstuk stond er nog.