Skip to main content
search
15-20 KMGegarandeerd OnregelmatigNoord-BrabantWandelen in het Hart van Brabant

Op pad door Landgoed Huis ter Heide -Wandelen langs de randen van Landgoed Huis ter Heide

Op pad door Landgoed Huis ter Heide

Schotse Hooglanders

Op pad door Landgoed Huis ter Heide

Kerk De Moer

Op pad door Landgoed Huis ter Heide

Vlonderpad Moerven

Op pad door Landgoed Huis ter Heide

Hartenboeren

Op pad door Landgoed Huis ter Heide

Rauwe Vennen

Op pad door Landgoed Huis ter Heide

Landgoed Huis ter Heide

Galgenven, De Moer en Huis ter Heide

‘Deze rondwandeling voert ons langs de randen van Landgoed Huis ter Heide. Dit natuurgebied van Natuurmonumenten ligt In de driehoek De Moer, Loon op Zand en Kaatsheuvel. Het circa 650 hectare grote landgoed wordt in het zuiden begrensd door de Gemeente Tilburg en de oostelijk gelegen N261 vormt een barrière met Nationaal Park e Loonse en Drunense Duinen. Het noordelijke gedeelte van Landgoed Huis ter Heide bestaat vooral uit bos, terwijl we in het zuidelijke gedeelte, Loonse Heide genaamd, vooral vennen en landbouwpercelen vinden. Natuurmonumenten Is er in geslaagd met het Plan Lobelia hier de ongerepte natte heide weer terug te krijgen. Flora en fauna hebben zich hersteld en Schotse Hooglanders zorgen er voor een grotere variatie aan begroeiing. Met de nieuwe Westloonse Wissel als natuurbrug is ook een verbinding tussen het Landgoed Huis ter Heide en Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen tot stand gebracht.Vanaf vertrek in De Moer gaat de route zuidwaarts door Landgoed Huis ter Heide, waar het acacialaantje ons naar het Galgeneind leidt. Over de Baan achter de Ruwe Bossen bereiken we het vennengebied met het Moerven, waar we over de vlonderbrug en langs een tweetal uitkijkpunten zicht hebben over het natuurherstelplan Lobelia. Dan gaat de route langs het Plakkeven door het oostelijk deel van Landgoed Huis ter Heide om dan via de noordwestelijke rand en over het St. Annapadje terug te keren naar het vertrekpunt in De Moer.’

Wandelen in het Hart van Brabant op landgoed Huis ter Heide

Misschien was te lang geleden dat ik hier wandelde maar dat hier nog zo een groot gebied ligt tussen Tilburg en Waalwijk met zoveel natuur en onverharde paden, dat wist ik niet meer. In het gebied dat ik op sommige plekjes nog herkende van het Hertogenpad, zelfs Peellandpad zoals het toen heette, is het aantal onverharde paden groot. Meteen al na de Moer loop je tussen de velden en een prachtige eenzame eik naar het bosgebied van Huis ter Heide. Over brede zandwegen en een prachtige acacialaan kom je bij een groot aantal vennen die bij hoger water één grote plas vormen. Moerven, Rauwe Vennen en Galgenven, een vos schiet een zandweg over en op een kleine uitkijkpost kijk je over de vennen. Schotse Hooglanders grazen rond de vennen. Hoogtepunt is het aangelegde vlonderpad over het Moerven, er is zelfs een passeerplek gemaakt. Hierna is het gebied opener en loop je dan door bos en dan door boerenland. Verrassende paden door kleine buurtschappen. Over een mooie beukenlaan loop je tussen de velden en op het eind over het Annapadje terug naar de imposante kerk van De Moer.

De Moer

De Moer is een dorp dat vlakbij Loon op Zand ligt. De Moer is genoemd naar de veengrond die hier voorkwam en de daaruit voortkomende turfwinning. Hoewel reeds in de 14e eeuw ontstaan, is De Moer klein gebleven. Het ligt op een kruising van wegen en heeft wat lintbebouwing en bevindt zich grotendeels in een landbouwontginning op voormalige veengrond. Naar het oosten toe is de grond hoger en zandiger. Hier ligt het landgoed Huis ter Heide met droge bossen, naaldbomen en Amerikaanse eik, en vennen. Dit landgoed grenst in het noordoosten aan de Loonse en Drunense Duinen en in het noorden aan het Loonsche Land.

Wandelen in het Hart van Brabant op landgoed Huis ter Heide in de Moer

Galgenven en Moerven

Galgeneind en Galgenbaan verwijzen net zoals het Galgenven naar het galgenveld dat zich hier eens bevond. Hier werden de lijken tentoongesteld van onder meer de leden van een bende die in de 18e eeuw de omgeving van Loon op Zand onveilig maakte. De vlakbij gelegen straat Galgeneind duidt hier ook op. De naam Moerven heeft verband met de turfwinning die hier vroeger plaatsvond.

Wandelen in het Hart van Brabant op landgoed Huis ter Heide bij het Galgenven
Wandelen in het Hart van Brabant op landgoed Huis ter Heide op het vlonderpad van het Moerven

't Blauwe Meer

Het Blauwe meer tussen Tilburg en Loon op zand is een recreatieplas waar ook veel gedoken wordt. Je kunt hier duiken en het staat bekend om het lichtblauwe water dat goed zicht geeft. De duikplaats wordt professioneel en servicegericht beheerd door duikcentrum Dive Company.

Wandelen in het Hart van Brabant op landgoed Huis ter Heide bij het Blauwe Meertje

Landgoed Huis ter Heide

Het Landgoed Huis ter Heide is een natuurgebied van de Vereniging Natuurmonumenten dat ligt tussen de plaatsen De Moer en Loon op Zand, ten noordwesten van Tilburg. Het noordelijke gedeelte van het gebied bestaat vooral uit bos, terwijl het zuidelijke gedeelte, Loonse Heide genaamd, vooral vennen en landbouwpercelen bevat. Het doel van Natuurmonumenten is de ongerepte natte heide, zoals die hier in 1940 zichtbaar was, weer terug te krijgen. Flora en fauna als de waterlobelia, de klokjesgentiaan, de zonnedauw, de heikikker en de vinpootsalamander zijn hier te vinden. Ook grazen er Schotse hooglanders, om te zorgen voor een grotere variatie aan begroeiing. Het gebied bevat een landhuis uit 1864.

Wandelen in het Hart van Brabant op landgoed Huis ter Heide

Overzichtskaart

Foto's van deze wandeling

Het was een wandeling waarin je over verrassend veel paden over de flanken van het landgoed loopt.

Henrie van ZoggelWandelblog Ambulare

Leave a Reply

Close Menu