0-5 KMNoord-BrabantWandelen rond Uden

Ommetje Menzel – Wandelen bij de Maashorstboeren over oud boerenland met een breuk

Door 10 augustus 2020 augustus 11th, 2020 Geen berichten
KIJK ROND BIJ

MENZEL

Menzel, Maashorstboeren en de Peelrandbreuk

DEZE WANDELROUTE WORDT AANGEBODEN DOOR DE MAASHORSTBOEREN, EEN AGRARISCHE NATUURVERENIGING VAN BOEREN EN BURGERS DIE IN OF OM NATUURPARK DE MAASHORST WONEN EN WERKEN. DE RONDWANDELING OVER HET BOERENLAND ZIJN EEN MOOIE AANVULLING OP BESTAANDE ROUTES IN HET GEBIED. JE KOMT OP BIJZONDERE PLEKKEN, DIE ONBEREIKBAAR ZIJN VIA DE NORMALE WEGEN. OOK KUN JE ZO KENNIS MAKEN MET BOERENBEDRIJVEN DIE VAAK AL GENERATIES LANG IN DE MAASHORST ZIJN GEVESTIGD.

DE ROUTE MENZEL GAAR OVER DE WESTELIJKE RAND VAN DE MAASHORST. HIER LIGT EEN EEUWENOUD AGRARISCH LANDSCHAP MET AFWISSELEND AKKERS, WEILANDEN, BOS, WATERLOPEN EN ENKELE BUURTSCHAPPEN. JE KUNT HALVERWEGE DE WANDELING HEEL GOED AAN HET GLOOIEND LANDSCHAP EN DE HOOGTEVERSCHILLEN DE PEELRANDBREUK ZIEN LIGGEN. HET IS EEN VAN DE BREUKLIJNEN TUSSEN DE CENTRALE SLENK EN DE PEELHORST DIE DWARS DOOR DIT GEBIED LOOPT. DE MORTEL EN BUS LIGGEN HIER OP DE HORST DIE AL 100.000 JAAR HEEL LANGZAAM OMHOOG KOMT. TERWIJL MENZEL IN DE SLENK LIGT EN NIET MEE NAAR BOVEN BEWEEGT.

Ommetje Menzel bij de Maashorstboeren
Ommetje Menzel bij de Maashorstboeren

De wandeling op deze hete zomerdag bij buurtschap Menzel, je loopt over de minicamping en aspergeboerderij de Lindenhoeve van familie van den Heuvel. Via het terrein loop je door de maïs naar de weilanden achter de boerderij en verder naar de Kraaienloop. Dit gekanaliseerde beekje is na een ruilverkaveling deels weer in natuurlijke staat teruggebracht, waarbij ook enkele paddenkuilen zijn uitgegegraven. Verderop zwerf je langs weilanden, langs een akker en bos en weer terug naar Menzel. De Peelrandbreuk wordt gepasseerd en de route loopt verder over het koepad van deheer Timmers. Aan de lichte glooiing in het landschap zie je dat je van de horst naar de slenk bent afgedaald. De akkerlanden van het Menzelschveld liggen ruim vier meter lager dan het land rond de Mortel. Het is een verrassend mooi rondje vlakbij Uden over paadjes die ik nog niet kende, langs vragende koeien en paarden en waar meerder reeën uit het hoge gras vlakbij mij wegsprongen.

Ommetje Menzel bij de Maashorstboeren

De route is goed gemarkeerd met rode pijlen en is HIER te downloaden.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: