Skip to main content
search

Noord-Hollandpad – Nieuwesluis-Den Oever – Wandelen in de polder onder duizenden vogels

By 30 maart 2019januari 2nd, 202420-25 KM, Noord-Holland, Noord-Hollandpad
KIJK ROND IN

DE WIERINGERMEER

Play Video

Wieringen, duizenden vogels en het Amstelmeer

HET LIJKT OF JE IN WIERINGEN NOG OP EEN EILAND WANDELT, HET GEEFT EEN WANDELGEVOEL. DOOR KLASSIEKE POLDERS 3,5 METER ONDER NAP EN WEIDSE LANDSCHAPPEN. WIERINGEN WAS OOIT EEN UITVALSBASIS VOOR DE VIKINGEN DIE VANUIT DIT EILAND HEEL EUROPA PLUNDERDEN. EINDPUNT IS DEN OEVER, GELEGEN AAN HET IJSSELMEER EN DE WADDENZEE. HET IS EEN BELANGRIJKE VISSERSHAVEN EN LANGS DE DIJK VLIEGEN DUIZENDEN VOGELS IN ALLE JAARGETIJDEN OM ER TE RUSTEN, TE BROEDEN EN VOEDSEL TE ZOEKEN. TUSSENDOOR LOOP JE OVER HOGE GRASDIJKEN EN HET AMSTELMEER, EEN ECOLOGISCH BIJZONDER GEBIED.

In de trein naar Hoorn stapt in Amsterdam een gezin in, ras Amsterdammers op weg naar Enkhuizen. Morgen is de topper in de Arena tussen Ajax en PSV en het zoontje van het gezin heet Jari. Er wordt uitgebreid over de topper gesproken en Ajax gaat volgens hen winnen. Ik hoop het ook, Jari Litmanen , maar ook maar kleine Jari? Hij zal wel genoemd zijn naar de grote Jari Litmanen. Kilometers moet ik het geluid van een speelgoedtreintje aanhoren, Jari heeft geen oog voor voetbal, maar voor treinen. De ouders betrekken hem bij het voetbal maar het geluid van het speelgoedtreintje gaat harder en harder en de discussie stokt. Ik stap de trein uit en het manneke kijkt naar de bal die ze hebben meegenomen. Het blijft bij kijken, en de verheerlijking van de voetballer Jari van weleer zal zich beperken tot de naam van het zoontje. Ik vrees dat het daar bij zal blijven. Toch maar hopen dat het geen voorbode voor morgen is.

Nieuwesluis

Wandelen over het Noord-Hollandpad van Nieuwesluis naar Den Oever bij een versiering op het dak van een boerderij

Nieuwesluis ligt in de Wieringerwaard, naast het gelijknamige dorp. Het heeft een eigen haven, deze begon toen de polders van Anna Paulowna en Wieringermeer nog niet bestonden. Nu ligt het aan het Waardkanaal. De plaats werd een eigen kern toen er een nieuwe sluis werd neergezet, daarna steeg langzaam het aantal inwoners. In 1843 werd een nieuw armenhuis gebouwd, dit was een aanvulling op het armenhuis dat in Wieringerwaard al stond. De kern bleef in die periode vrij gelijk in aantal. De kern van het dorp is nog altijd vrij klein. Aan de overkant van het Waardkanaal ligt het voormalige Joodse Werkdorp Nieuwesluis.

De etappe gaat voor 99% over dijken en dus onverhard. Het is een van de mooiste en stilste etappes van het Noord-Hollandpad met prachtige vergezichten. En wat een ruimte, overal waar je loopt, kun je kilometers ver kijken. De dijk langs het Waardkanaal lijkt oneindig en in de horizon te verdwijnen, zo ver. Weidevogels zijn met takjes bezig nesten te maken. Langs het Amstelmeer overheersen de watervogels die met duizenden eten in het ondiepe water aan de dijk. Ganzen staan voor me op de dijk en hun langzaam herhalend kwakkend geluid neemt in frequentie toe ten teken dat ze weg gaan vliegen. In de verte ligt de Waddendijk aan de Waddenzee waar veel vogels naar toe vliegen. Hollandser kan bijna niet. Het pad langs de dijk kronkelt naar Den Oever dwars door het polderland.

Amstelmeer

Wandelen over het Noord-Hollandpad van Nieuwesluis naar Den Oever langs het Amstelmeer

Oorspronkelijk vormde het meer, het toenmalige Amsteldiep, een overgang tussen de Waddenzee en de Zuiderzee. In het noorden grenst het nog aan de Waddenzee, waarvan het is afgesloten door de Amsteldiepdijk. Met het aanleggen van deze dijk aan de noordzijde en de Wieringermeerpolder aan de zuidoostzijde tussen 1920 en 1930, ontstond het Amstelmeer dat langzaam zoet geworden is omdat de verbinding met de open zee werd afgesloten. Het Amstelmeer is een echt vogelparadijs. Vele soorten vogels zijn hier te zien gedurende alle jaargetijden die naar voedsel komen zoeken, zoals de goud- en zilverplevier.

Den Oever

Wandelen over het Noord-Hollandpad van Nieuwesluis naar Den Oever bij oude zeewereing Wieringen

Den Oever is de plaats waar de Afsluitdijk in Noord-Holland aan land komt. Je vindt hier (net als een stukje verder op de dijk) enkele oude sluizen en kazematten. Ook staat hier de voormalige vuurtoren uit 1884. Even verderop zie je Molen De Hoop. Deze rietgedekte korenmolen dateert uit 1675 en is een van de oudste gebouwen op het voormalige eiland. Bij de Afsluitdijk die bij Den Oever begint, zijn begin 30’er jaren drie groepen spuisluizen aangelegd om het zoete IJsselmeerwater naar zee af te voeren en voor de scheepvaart werd een schutsluis gebouwd. De Stevinsluizen zijn een rijksmonument. Bij de sluizen zijn diverse kazematten aangelegd ter bescherming van de sluizen.

De inwoners van Wieringen noemen zelf de hoofdkleuren op Wieringen: groen, van de weilanden en heggewegen, blauw, van de luchten en zwart-wit, van tevreden koeien in de wei. En mooier kan deze etappe niet worden samengevat.

GA NAAR DE KAART

Leave a Reply

Close Menu
CHOOSE YOUR LANGUAGE