Bedenker Rutger Burgers over de route: 'We wandelen bij De Zilk over een bedrijfsterrein in optima forma, waar de natuur volop kansen krijgt. Mooie namen sieren de velden en valleien in de Amsterdamse Waterleidingduinen.'
Als je damherten wil spotten, moet je in de Amsterdamse Waterleidingduinen zijn. Er lopen er zo’n 3000 rond! Maar niet alleen voor deze leuke dieren. Een van de grootste wandelgebieden van Nederland blinkt uit in weidsheid, rust en natuurschoon. Soms lijkt het of je op een savanne in Afrika loopt. Soms onderbroken door waterpartijen loop je over kronkelende paden door de duinen aan de kust tussen Zandvoort en Noordwijk. Ondanks de wat mindere verscheidenheid in het gebied, is het een hele mooie en prettige wandeling met een aangename tussenstop bij de Langevelderslag. Even een blik op de Noordzee en verder, damherten en nog eens damherten.
Zweefvliegveld Langeveld
In oktober 1945 is de Kennemer Zweefvlieg Club opgericht door een groepje tekenaars van de Fokkerfabriek. De directie van Fokker gaf in 1946 toestemming in de fabriek, in de vrije tijd, de eerste twee zweefvliegtuigen te bouwen. In 1953 komt een veld beschikbaar in de duinen bij Het Langeveld.

Paardenkerkhof
Vermoedelijk verwijst de naam Paardenkerkhof naar het gebruik van paardenbotten om de eigendomsgrenzen af te bakenen. Paardenkerkhof was ook de naam van het oude jachthuis dat hier van circa 1880 tot 1927 heeft gestaan.

Amsterdamse Waterleidingduinen
Het duingebied is ingericht voor de winning van drinkwater voor de stad Amsterdam. Het duingebied is een beschermd natuurmonument en er mag alleen gewandeld worden. De Amsterdamse Waterleidingduinen heeft de grootste damhertenpopulatie van Nederland. Enkele zijn ooit ontsnapt uit parkjes of losgelaten en hebben zich in het natuurgebied sterk vermeerderd.

Damherten
Damherten zijn te herkennen aan hun licht- tot donkerbruin gekleurde vacht met witte vlekken. De herten in de Waterleidingduinen zijn jaren geleden uitgezet voor de plezierjacht. De herten in de Waterleidingduinen hebben hier geen natuurlijke vijanden. Hierdoor worden geregeld damherten afgeschoten om de hoeveelheid te reguleren.

Langevelderslag
Begin 14e eeuw stond er op het huidige Langevelderslag, in de duinen, de Kapel in het Langeveld. De kapel was gewijd aan Maria Sterre der Zee en de Deur des Hemels. Langevelderslag is de naam van de in 1958 aangelegde verbinding, het slag, tussen het Langeveld en het geïsoleerd stuk strand.

Kanalen
De lange kanalen zijn onderdeel van het waterzuivering systeem van Amsterdam. Via het Lekkanaal bij Nieuwegein wordt water uit de rivier de Rijn gehaald. Na zuivering wordt dit in de duinen gepompt via de overal aanwezig kanalen. Hierdoor wordt het water gedurende drie maanden door het duinzand op een natuurlijke manier verder gezuiverd.

Berg van Dorus
De berg van Dorus is vernoemd naar Dorus Hoeks (1874-1951), de vader van de duinbewaker Jan Hoeks. De berg lag achter de woning van de familie.

Foto's van de wandeling
Kenmerken van de wandeling
Trage Tocht De Zilk is ontworpen door Rutger Burgers.
Op Wandelzorkpsgins vindt je nog meer Trage Tochten.
Afstand
16 kilometer
Soort wandeling
Rondwandeling
Landschap
Duinen
Beoordeling
8 (8/10)
Startpunt
Ingang De Zilk in de Amsterdamse Waterleiding Duinen
Datum
29-02-2025