Skip to main content
search
0-5 KMKunstwandelingNoord-Brabant

Kunstwandeling Sint-Oedenrode -Wandelen langs kunstwerken door stads dorpje

By 12 september 2022No Comments

Kunstwandeling Sint-Oedenrode

Sint-Oedenrode, de Dommel en kunstwerken

Kunstwandeling Sint-Oedenrode

Mariabeeldje in boom langs de Dommel

Kunstwandeling Sint-Oedenrode

Knoptoren

Kunstwandeling Sint-Oedenrode

Komp

Kunstwandeling Sint-Oedenrode

Beeldentuin

Kunstwandeling Sint-Oedenrode

Beeldentuin

Kunstwandeling Sint-Oedenrode

Paard

Kunstwandeling Sint-Oedenrode - 4 KM

Er zijn in totaal vijf kunstroutes in Sint-Oedenrode die afzonderlijk en in samenhang te lopen zijn. Ommetje Knoptoren-Eerschot is de meest compacte route vanaf het centrum van het plaatsje. Het is een initiatief van  Kunststichting Sint-Oedenrode. De bijzondere historie, de mythen rond dit dorp met stadsrechten en het fantastische landschap komen allemaal voorbij tijdens deze verrassende routes. Behalve dat je langs de kunstwerken wandelt, zie je de prachtige directe omgeving van Sint-Oedenrode met de Dommel als leidraad.

Eigenlijk is de wandeling een prachtig ommetje door en vlakbij het prachtige plaatsje Sint-Oedenrode. Het bijzonder mooie en levendige centrum rond de Markt is startpunt en langs de Dommel kom je op fantastisch rustige en mooie natuurplekjes. De toetjes onderweg, de kunstwerken, zijn gevarieerd geplaatst en hebben allemaal een band met het dorp. Het is een natuur- en kunstwandeling ineen, en zeer aan te bevelen.

Sint-Oedenrode

De plaats had van 1232 tot 1851 vrijheidsrechten, en werd in het verleden als vlek bestempeld. Een vlek is eigenlijk een nederzetting met stedelijke kenmerken die geen stad zijn. De eerste sporen van menselijke aanwezigheid dateren uit de periode tussen 10.000 en 9000 jaar voor Christus. De eerste nederzettingen waarvan restanten zijn gevonden tijdens het afgraven van een dommeloever ter hoogte van de Hazenputten dateren uit een periode tussen 8000 en 9000 voor Christus. Volgens de overlevering dankt Sint-Oedenrode zijn naam aan de heilige Oda van Brabant. De gemeente Sint-Oedenrode hanteert de titel ‘Het groene hart van de Meierij’ sinds het dorp Sint-Oedenrode in 2000 door Entente Florale werd uitgeroepen tot het groenste dorp van Europa.

De Dommel

De Dommel stroomt via Sint-Oedenrode naar Den Bosch. De Dommel behoort tot het type laaglandbeek; een beek met een onregelmatige stroomsnelheid die loopt door een breed dal en wordt gevoed via een stelsel van sloten en greppels door regenwater en kwel. De Dommel stroomt nog voor een deel in oude kronkels door de zandgronden van de streken Kempen en Meierij.

Knoptoren

‘Het beklimmen van de Knoptoren is een belevenis. De wenteltrap voert langs 15 Geschiedenisjes; kleurrijke raampjes die de vensters vormen op de rijke geschiedenis van de kerk. Halverwege de klim is op de zolderkamer een animatie van het kerkgebouw te zien, als een soort fata morgana. Eindpunt van de beklimming is de torenkamer. Op vier beeldschermen is het uitzicht te zien door de 4 seizoenen heen. Deze ‘Kosmologie’ vormt een tweeluik met een videowerk in de benedenzaal. Met deze kunstwerken wil Geert Mul het gebouw vormgeven als cultureel medium dat getuigt van zijn eigen religieuze en immateriële geschiedenis.’ (Bron: Kunststichting Sint-Oedenrode)

Aesopus Sluisbrug

Magpiekapel

Medaillons

Beeldentuin

Overzichtskaart

Foto's van deze wandeling

Leave a Reply

Close Menu