Skip to main content
search
5-10 KMKnopenrondjeUtrecht

Knopenrondje Haarzuilens – Wandelen rond een van de mooiste kastelen van Nederland

By 10 september 2023september 12th, 2023No Comments

Kasteel de Haar, Parkbos en Landgoed Haarzuilens

Knopenrondje Haarzuilens

 

Kenmerken

Lengte: 7 kilometer

Start- en eindpuntpunt: ‘t Wapen van Haarzuylen

Landschap: Landgoed, polder en parkbos

Marion en Fred den Hertog over deze route: ‘Een sprookjesachtige wandeling rond Kasteel De Haar en het dorp Haarzuilens. We starten aan de rand van het dorp en lopen naar de Anton-Pieckachtige Brink. We verlaten het dorp en gaan het Wielrevelt op, met drassige weilanden en sloten. We komen vervolgens bij de Haarrijnse plas met mooi zicht op een broedwand voor oeverzwaluwen. Na het OERRgebied en de boerenrestaurant De Geertjes Hoeve, lopen we richting Kasteel De Haar. Het kasteel en het mooie kasteelpark zijn tegen betaling toegankelijk. Nu volgt een stuk door het Parkbos, een in 2015 ingericht park met stapstenen en struinpaadjes, grote vijvers en een grote variatie in bomen en struiken. Via het weidegebied Klein-Limburg komen we bij Boomgaard De Boswachter, waar je kunt picknicken en fruit mag plukken.

Wandeling over Knopenrondje Haarzuilens

De wandeling kenmerkt zich door een parkachtige omgeving waarbij je in een bosrijk gebied loopt midden in de polders ten westen van Utrecht. Het is er wel druk op zondag, een teken dat veel stedelingen hier de rust opzoeken. En het is ook werkelijk een plaatje, het kasteel, het landgoed en de paden omzoomd door meidoorn. Een zeer mooie wandeling vlakbij Utrecht met van alles wat maar vooral de mooie omgeving rond kasteel De Haar.

Kasteel de Haar

Kasteel de Haar is een monumentaal kasteel in het Utrechtse dorpje Haarzuilens. Het is het grootste kasteel van Nederland. Het werd vanaf 1892 op de ruïne van het oude kasteel gebouwd in neogotische stijl. De Haar bestaat uit een omvangrijk terrein waarin zich naast het hoofdgebouw onder meer bijbehorende tuinen en gebouwen bevinden, zoals een kapel. Het naastgelegen dorp heeft een sterke relatie met het kasteel en het geheel valt onder beschermd dorpsgezicht. Park en tuinen zijn ontworpen door de tuinarchitect Hendrik Copijn, in nauwe samenwerking met Pierre Cuypers. Het park is aangelegd in Engelse landschapsstijl, met waterpartijen, boomgroepen, romantische paadjes, bruggetjes en doorkijkjes.

Wandeling over Knopenrondje Haarzuilens bij kasteel De Haar
Wandeling over Knopenrondje Haarzuilens bij kasteel De Haar

Parkbos

Aan de westzijde van Kasteel de Haar heeft Natuurmonumenten Parkbos de Haar aangelegd. ijdens de boomplantdagen in november 2015 kwamen 15.000 mensen naar landgoed Haarzuilens om een boom te planten in het nieuwe Parkbos de Haar. Maar liefst 70.000 bomen gingen de grond in. Het ontwerp voor het parkbos is geïnspireerd op het oorspronkelijke ontwerp voor het park bij het kasteel. De befaamde tuinarchitect Hendrik Copijn ontwierp daarvoor een romantisch park in Engelse landschapsstijl. Het nieuwe parkbos sluit landschappelijk aan bij het bestaande kasteelpark.

Wandeling over Knopenrondje Haarzuilens bij het Parkbos
Wandeling over Knopenrondje Haarzuilens bij het Parkbos

Geertje's Hoeve

Geertjes Hoeve is een beleefboerderij in Haarzuilens te Utrecht. Geertjes Hoeve is een dependance van het succesvolle boerderij ‘t Geertje gelegen in Zoeterwoude waar al sinds 1982 stad met platteland wordt verbonden. Rick (opgegroeid op boerderij ‘t Geertje) opende samen met zijn vriendin Anne in april 2014 Geertjes Hoeve met hetzelfde doel: stad met platteland verbinden. Er zijn verschillende dieren, een kaasmakerij, boerderijwinkel en restaurant ‘de lage hoeve’, allemaal erg leerzaam voor kinderen.

Wandeling over Knopenrondje Haarzuilens bij de Geertje's Hoeve

Overzichtskaart

Foto's van deze wandeling

Leave a Reply

Close Menu