Skip to main content
search

KANkorter Persingen – Wandelen door de Ooypolder

Ooyse Bandijk, Ooypolder en kerkje van Persingen

KANkorter Persingen

Schapen langs de Ooyse Bandijk

KANkorter Persingen

Knotwilgen

KANkorter Persingen

Meidoornheggen

KANkorter Persingen

Hervormde Kerk Ooy

KANkorter Persingen

Kasteelsche Hof

KANkorter Persingen

Boerenlandpad

KANkorter Persingen - Wandelen door de Ooypolder - 9 KM

De wandeling in de onlangs verschenen wandelgids KANkorter – Wandelen rond Arnhem en Nijmegen, is allervermakelijkst. Alsof je een lentewandeling in de herfst maakt, wandel je over prachtige boerenlandpaden die je langs landschapselementen leiden die de grondeigenaren zelf beheren. In de uitgestrekte polder heb je zicht op de stuwwal van Nijmegen en in de verte de skyline van Nijmegen met de Stevenskerk die daar hoog boven uitsteekt. Onderweg kleine kleine buurtschappen, groen en uitzichten vanaf de Ooyse Bandijk. Een korte maar krachtige wandeling met onderweg mooie landschapselementen en historische gebouwen.

Wandeling over KANkorter Persingen van Rob Wolfs

Routemaker en bedenker Rob Wolfs over deze route: ‘Persingen is een gehucht in de Ooijpolder, vooral vermaard door het bijzondere kerkje dat in de wijde omgeving van verre als een baken in het polderlandschap te zien is. Het laat-middeleeuws gotische kerkje van Persingen dateert uit 1267 en kreeg rond 1420 zijn huidige vorm. We lopen tussen de weilanden en akkers over boerenlandpaden in de richting van Ooij. De graspaden leiden de wandelaar langs landschapselementen die grondeigenaren zelf beheren. We passeren kleiplassen en wandelen over de Hezelstraat langs een voormalig kasteel en een fraaie kerk op een terp. De NH kerk is omgebouwd tot twee woonhuizen, waarvan één in het kerkgedeelte en één in de toren. De route vervolgt over de Hezelstraat langs het natte natuurgebied de Groenlanden, een groot aantal zand- en kleiputten met ooibossen en open moeras. We komen bij Tiengeboden, zo genoemd naar de tien arbeiderswoningen die hier ooit langs de dijk stonden. Daar gaat de route onder langs de Ooijse Bandijk over gras, pal langs de uitgestrekte waterplas Oude Waal, een buitendijkse oude strang van de Waal met rietlanden, met in de verte steeds zicht op de bruggen van Nijmegen. Op het laatste deel van deze wandeling gaan we door de Circul van Ooij over prachtige boerenlandpaden tussen de velden langs de Kouwedijk terug naar Persingen. Het Circul is een kleikom ingesloten tussen stuwwal, Waalbandijk en Groenlanden. In het verleden overstroomde het gebied elke winter, waarna een vruchtbaar laagje klei achter bleef.’

Persingen

Persingen ligt in de Ooijpolder, Met zijn 105 inwoners wordt het dikwijls bestempeld als het kleinste kerkdorp van Nederland. In het verleden is Persingen groter geweest, en strekte de bebouwing zich uit over een halfronde dijk, de Circul van Ooij. Maar het dorp was kwetsbaar voor overstromingen en in 1809 werd het vrijwel geheel verzwolgen door de Waal. Het resterende Persingen ligt op een donk, een rivierduin. Het dorpje heeft een laatmiddeleeuws gotisch kerkje, dat dienstdoet als tentoonstellingsruimte en trouwlocatie en dat ook gebruikt wordt voor uitvaarten. Kerk en toren zijn Rijksmonument. Dat het dorp in een overstromingsgebied ligt, is ook af te lezen aan het torenvormig trafohuisje in de Thornsestraat, een Rijksmonument.

Wandeling over KANkorter Persingen van Rob Wolfs

Tiengeboden

Deze brug in de Piushaven is vrijdag 14 juni 2013 officieel geopend en met de naam ‘Den Ophef’. Alle Tilburgers konden een maand lang suggesties indienen om deze brug, die architect-kunstenaar John Körmeling heeft ontworpen, een nieuwe naam te geven. ‘Den Ophef’ kreeg in totaal 1.005 stemmen en won met een straatlengte. De brug is een ontwerp van John Körmeling en lijkt op een havenhijskraan. In het glazen ballasthuis is een wisselende tentoonstelling te zien met kunst. Het ballasthuis is een stalen constructie met wanden van glas is 13,5 meter breed, 8 meter lang, 3,5 meter hoog met een gewicht van 43 ton. Het hangt tussen de draagarmen en gaat omhoog en omlaag bij het openen en sluiten van de brug.

Wandeling over KANkorter Persingen van Rob Wolfs

Groenlanden

De fabriek heeft decennialang gediend als textielfabriek en sinds een paar jaar is het een winkelcentrum. AaBe of voluit: Adolf van den Bergh, wollenstoffen- en wollendekenfabrieken en later ‘De Koninklijke AaBe wollen stoffen en dekenfabrieken’ was een textielfabriek in Tilburg die bestaan heeft van 1929 tot 2008. Het is voor wat betreft het aantal werknemers de grootste werkgever van de Tilburgse textielindustrie geweest die in de topdagen 1250 werknemers in dienst had. Het was de laatste Tilburgse textielfabriek. De gevels van het gebouw zijn uitgevoerd in art-decostijl en in het oude ketelhuis met schoorsteen uit 1930 zit tegenwoordig een pannekoekenhuis.

Wandeling over KANkorter Persingen van Rob Wolfs

Ooypolder

De uitkijktoren De Nieuwe Herdgang ligt in Landschapspark Moerenburg-Koningshoeven. Het is een ontwerp van Nina Aalbers van architectenbureau Architectuur Maken. De uitkijktoren is een markant uitzichtpunt in het landschap, die Moerenburg en Koningshoeven verbindt. Een echte blikvanger voor automobilisten op de A58, fietsers en wandelaars.

Wandeling over KANkorter Persingen van Rob Wolfs

Overzichtskaart

Foto's van deze wandeling

Close Menu
CHOOSE YOUR LANGUAGE